DEN BESTE NETTLESEREN: Hvilken nettleser er egentlig best? Her får du svaret.
DEN BESTE NETTLESEREN: Hvilken nettleser er egentlig best? Her får du svaret. Foto: Illustrasjon

Test av nettlesere

Hvilken nettleser er egentlig best?

Vi har testet sju nettlesere for PC.

Publisert Oppdatert

En nettleser er trolig det programmet du bruker mest. Vi bruker nettleseren til alt fra å lese nyheter til å «gå i banken». Men hvilken nettleser er egentlig best?

Vi har testet sju nettlesere for PC: Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera, Safari, Spartan og Vivaldi for å finne ut hvilken man bør velge.

Slik har vi testet nettlesere

Vi tester nettleserne med Windows 7, på en PC med Intel Core i7 prosessor, og 16 GB RAM internt minne.

Nettleserne utsettes for en rekke testprogrammer som måler hastigheten på nettleseren. I tillegg har vi sjekket hvor mye minne nettleserne bruker med et ulikt antall faner åpne samtidig. Videre har vi brukt to ulike tjenester som ser hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML og CSS. I tillegg har vi vurdert funksjoner og brukervennlighet.

Du kan se flere detaljer om testresultatene fra nettlesertestene her.

Hvilken nettleser er mest populær?

På Windows er Internet Explorer forhåndsinstallert og på Mac og iOS-enheter er det Safari som følger med i pakken. Men til tross for dette er «uavhengige» nettlesere som Google Chrome, Firefox og Opera utbredt. Men hvilken er mest populær?

Statcounter og Net Applications er to aktører som regelmessig måler populariteten til nettleserne.

I januar 2015 var Chrome verdens mest populære nettleser på verdensbasis, ifølge tall fra Statcounter. Internet Explorer var nummer to og Firefox nummer tre. Videre var Safari nummer fire og Opera nummer fem.

Nettstedet Net Applications derimot viser et annet resultat for samme periode. Her er Internet Explorer på førsteplass, mens Chrome er på andreplass, og Firefox på tredje.

Hvorfor viser disse to tjenestene såpass forskjellige resultater? Svaret er at de bruker ulike metoder for å registrere hvilken nettleser som blir brukt av en person som surfer på bestemte nettsteder. Net Applications registrerer unike brukere på én dag, mens Statcounter måler trafikken totalt sett over en bestemt periode. Hvilken metode er mest «korrekt»?

Journalisten Ed Bott har skrevet en ganske detaljert artikkel om forskjellen mellom Statcounter og Net Applications, den finner du på www.zdnet.com. Konklusjonen til Bott er at Statcounter gir et bedre bilde av hvilken nettleser som er mest populær, og da er det Google Chrome som er vinneren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen