Internett for nybegynnere

Slik bytter du startside

Det er superenkelt å endre startside. Slik gjør du det.

BYTT: Du trenger ikke slite med den plagsomme startsiden din. Det er enkelt å bytte til en annen nettside.
BYTT: Du trenger ikke slite med den plagsomme startsiden din. Det er enkelt å bytte til en annen nettside. Foto: Apple
Publisert Oppdatert

Er du en av mange som irriterer deg over at du ikke har riktig startside når du åpner nettleseren din?

Det kan være mange grunner til at startsiden din er som den er.

Det kan være PC-leverandøren din som har valgt for deg - eller du kan ha endret den selv bevist eller ubevisst når du har installert et program.

I verste fall har er PC-en din infisert med uønsket programvare som har endret startsiden for deg.

Les også:

Slik får du en sikker PC på 1-2-3

Det viktigste er uansett at det er lettere enn noen gang å endre startside.

Er du som cirka 7 av 10 nordmenn bruker du Internet Explorer som nettleser.

I tillegg til Internet Explorer finnes det et titall andre nettlesere du kan bruke, men de vanligste etter Internet Explorer er FireFox og Opera.

For Mac-brukere vil nok Safari være et mye brukt alternativ.

Under finner du guide til hvordan du endrer startside på de tre mest brukte nettleserne for PC og i tillegg Safari for Mac.

Slik bytter du startside i Internet Explorer 8

INTERNET EXPLORER: Funksjonen for å legge til og endre startside er svært tilgjengelig i Internet Explorer.
INTERNET EXPLORER: Funksjonen for å legge til og endre startside er svært tilgjengelig i Internet Explorer. Foto: HjemmePC
INTERNET EXPLORER: Cirka 7 av 10 bruker Internet Explorer. På versjon  7 og 8 er det blitt svært enkelt å endre startside eller legge til flere.
INTERNET EXPLORER: Cirka 7 av 10 bruker Internet Explorer. På versjon 7 og 8 er det blitt svært enkelt å endre startside eller legge til flere. Foto: HjemmePC

Hvilken versjon har jeg?

For å finne ut hvilken versjon av nettleseren du har. Velg Hjelp -> Om Internet Explorer. Da kan du lese av hvilken versjon du har. Vi anbefaler at du alltid har nyeste versjon - som nå er versjon 8.

1. Naviger til den siden du ønsker å bruke som startside. For eksempel www.hjemmepc.no, www.dagbladet.no eller andre.

2. På menylinjen i Internet Explorer trykker du på pilen ved siden av «Hjem»-knappen (Huset). På valgene du dukker opp velger du «Legg til eller endre startside». Du får nå to valg:

Du kan bruke den valgte nettsiden som den eneste nettsiden eller du kan velge å legge til nettsiden til din(e) eksisterende startside(r).

Velger du å ha flere startsider, vil disse åpnes i hver sin fane når du åpner nettleseren.

Ønsker du å fjerne en eller flere av startsidene dine, så trykker du på pilknappen ved siden av «Hjem»-knappen og velger «Hjem»-knappen og velger «Fjern». Her kan du velge å ta bort en eller alle startsidene dine.

Metoden over fungerer også med Internet Explorer 7.

Les også:

Slik får du fart på Internet Explorer

Slik endrer du startside i FireFox

I nettleseren FireFox er bytte av startside litt mer gjemt enn i Internet Explorer. Slik gjør du det:

FIREFOX: I FireFox finner du innstillingene under Verktøy-menyen.
FIREFOX: I FireFox finner du innstillingene under Verktøy-menyen. Foto: HjemmePC

1. Når du har FireFox åpen velger du Verktøy-> Innstillinger

2) Under fanen «Generelt» finner du et felt som heter «Startside». Her kan du enten skrive inn nettadressen (url) til den nettsiden du vil skal starte opp når du åpner FireFox eller du kan navigere til riktig side først - og så trykke på knappen «Bruk åpen nettside»

Du kan også velge en nettside som du tidligere har lagret som et bokmerke.

I FireFox kan du også velge om nettleseren skal starte med en tom side eller starte med de vinduene og fanene som ble brukt sist.

Slik skifter du startside i Opera

1. I Opera må du trykke på Opera-logoen oppe til venstre for å få tilgang til å endre startside. Velg Innstillinger og Innstillinger igjen. Hurtigtasten er Ctrl + F12.

2. I Opera har du flere valg for hvordan startsiden din skal se ut.

Vil du at den skal starte med en enkel nettside må du velge «Start med hjemmesiden» i feltet som er merket med «Oppstart»

I feltet under skriver du adressen til den nettsiden du vil skal starte - for eksempel www.dagbladet.no. Alternativt klikker du på knappen «Bruk aktiv nettside». Du må da først ha navigert til den siden du ønsker å bruke.

Alternativt kan du velge at Opera skal fortsette nøyaktig med de faner og nettsider du hadde åpne når du avsluttet nettleseren.

Et litt morsomt alternativ er valget «Start med Hurtigvalg». Hurtigvalg er et oppsett der du velger inntil ni nettsider. Disse vises som må miniatyrsider når du starter opp nettleseren. For å åpne en av sidene trykker du på et av de ni miniatyrbildene eller bruker hurtigtasten Ctrl + tallene 1 til 9.

Les også:

Slik bruker du Opera som en webserver for å dele innhold med andre.

Slik bytter du startside i Safari

1. I Safari må du trykke på «Tannhjulet» opp til høyre for å få tilgang til å endre startside. Du skal åpne menyen som heter «Valg¿».

2. Under fanen «Generelt» har du flere valg. Det første alternativet bestemmer hvilken nettleser som automatisk skal starte når du trykker på en link.

OPERA: Mange liker godt Opera. Både fordi den er rask, men også fordi den har mange funksjoner man ikke finner på andre nettlesere.
OPERA: Mange liker godt Opera. Både fordi den er rask, men også fordi den har mange funksjoner man ikke finner på andre nettlesere. Foto: HjemmePC

Nummer to er standard søkemotor. For de fleste vil Google være det beste valget.

SAFARI: Du finner mange innstillingsmuligheter i Safari om du trykker på tannhjulet øverst til høyre.
SAFARI: Du finner mange innstillingsmuligheter i Safari om du trykker på tannhjulet øverst til høyre. Foto: HjemmePC
SAFARI: Safari byr på flere muligheter for å velge hva nettleseren skal vise ved oppstart.
SAFARI: Safari byr på flere muligheter for å velge hva nettleseren skal vise ved oppstart. Foto: HjemmePC

Alternativet «Nye vinduer åpner med» gjør at du kan skreddersky hvordan Safari ser ut nå du åpner den. Du kan velge mellom en startside, en tom side, de samme sidene som du avsluttet med eller dine bokmerker.

I tillegg kan du velge en «Fanemappe». Det er en mappe fra dine bokmerker i Safari. Her kan du for eksempel legge inn alle nettsidene du normalt er innom på en surferunde. Vi anbefaler deg likevel å begrense utvalget til noen få sider, siden det er litt tungt å åpne og laste ned et titall nettsider samtidig. Jo færre sider, jo raskere oppstart.

NB! I Safari har du ikke noe «Hjem»-knapp på verktøylinjen. Den må du montere selv. Trykk på tannhjulet øverste til høyre igjen og åpne «Tilpass verktøylinjen». Her tar du knappen «Hjem» og drar opp på verktøylinjen.

Les også:

Slik forlenger du levetiden på PC-batteriet

Nødhjelp til ferske Mac-eiere

20 tips til en stillere PC

Kjøkkenradioen som kan alt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning