Samsung Galaxy Tab 8.9 16 GB WiFi og 3G

Samsung har funnet formen

Er en bredskjerm på 8,9 tommer det perfekte nettbrettformatet? Samsung kan ha funnet svaret med Galaxy Tab 8.9.

TO FARGER: Samsung Galaxy Tab 8.9 finnes med en hvit og en sort bakside.
TO FARGER: Samsung Galaxy Tab 8.9 finnes med en hvit og en sort bakside. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ Størrelsen

+ God brukervennlighet

- Ikke HDMI-utgang

- Proprietær ladeløsning

- Ikke minnekort

RIKTIG FORM: Er 8,9 tommer det perfekte formatet for et nettbrett? Samsung Galaxy Tab 8.9 er lite og kompakt uten at skjermen blir for liten.
RIKTIG FORM: Er 8,9 tommer det perfekte formatet for et nettbrett? Samsung Galaxy Tab 8.9 er lite og kompakt uten at skjermen blir for liten. Foto: Produsent

Samsung kaster stadig nye nettbrett på markedet - i alle slags formater.

Alt av størrelser fra 5 til 10.1 tommer. Kanskje er litt av strategien å se hva som faktisk selger?

Tidligere har vi testet Galaxy Tab både som 7 tommer og som 10,1 tommer. Galaxy Tab 10.1 er et supert nettbrett med en stor, god og lyssterk skjerm.

Liten og kompakt

Men, for noen føles nok 16:9-formatet strukket ut på 10,1 tommer i bredeste laget. Og det er her Galaxy Tab 8.9 har sin skjønnhet. Den er liten og kompakt, uten at vi føler det går ut over skjermstørrelsen.

I tillegg er nettbrettet utrolig tynt og vekten sniker seg unna 500 gram. Formen er helt flat, i motsetning til Sony som med sin Sony Tablet S har valgt en asynkront design.

Velkjent

Galaxy Tab 8.9 er stort sett bare en krympet versjon av Galaxy Tab 10.1.

Spesifikasjonene og utstyrslisten er helt identiske. Galaxy Tab 8.9 har en tokjerneprosessor på 1 GHz og samme oppløsning på skjermen (1280 x 800 punkter), men på en mindre skjerm. Det gir en større pikseltetthet, som igjen kan gi et litt bedre bilde.

Apple har noe å lære

Enheten er utstyrt med operativsystemet Android 3.1 med Samsungs egen pynt, grensesnittet Touchwiz, på toppen. I bruk fungerer det greit og vi liker godt alle valgmulighetene løsningen gir oss, alt fra aktive skrivebordselementer til den raske snarveien til aktive programmer.

Her har faktisk Apple noe å lære.

Vår enhet var en 3G-versjon. Det betyr at man har tilgang til mobilt bredbånd på områder der man ikke har trådløst nettverk - og at man kan sende SMS/MMS. Vi savner muligheten for å bruke den som mobil, slik den første 7 tommers Galaxy Tab hadde.

God skjerm

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy Tab 8.9

Skjermstørrelse: 8,9 tommer

Prosessor: Dual Core 1 GHz

Oppløsning: 1280 x 800 punkter

GPS: Ja

Format bilder: MBP, GIF, JPG, PNG

Format video: AVI, DivX, H.263, H.264, MPEG4, Xvid, 3GP/3GPP

Kamera: Ja, 2 x

Blitz: LED-blits

Bluetooth: Ja, A2DP

IR: Nei

Trådløst nettverk: Ja

Mobilt bredbånd: Ja

Batteri:

Kortleser: Nei

3,5 mm inngang: Ja

FM-radio: Nei

3G: Ja

Testresultater

Batterilevetid: 6 timer 41 minutter

Browsermark: 88261

Linpack: 30.577

Sunspider: 2229

Pris

16 GB WiFi: Fra ca. 3.309 kr

16 GB WiFi + 3G: Fra ca. 4.295 kr

Skjermen har vi vært inne på tidligere og den skarp, har gode farger og er lyssterk. Den er ikke immun for gjenskinn fra sterke lyskilder, men dette er et problem på alle nettbrettene som selges i dag.

Vi opplever at skjermen er litt «uskarp» et lite sekund når man bytter startskjerm og når man skroller raskt på en nettside. Her er nok iPad 2 et lite hakk bedre.

Vi skulle gjerne sett at overflaten på skjermen var litt lettere å fjerne fingermerke fra.

Lyden er som forventet

Høyttalerne leverer det man kan forvente av dem. Skal du høre på musikk eller se film bør du uansett koble til et hodesett.

Ligger du i sengen og ser på film uten hodesett, bør du snu nettbrettet slik at høyttalerne peker opp og ikke ned slik at all lyden forsvinner ned i puten.

Kjapp

I bruk er Galaxy Tab kjapp og responsiv.

Den gjør det gjennomgående bra på våre tester og i Browsermark-testen er det kun Sony Tablet P som har gjort det bedre. For øvrig er testresultatene, som forventet, på linje med Galaxy Tab 10.1,

Batterilevetiden på 6 timer og 43 minutter gjør Galaxy Tab 8.9 til det mest utholdende Android-nettbrettet vi har testet. Det er også drøyt 20 minutter bedre enn storebror Galaxy Tab 10.1, men blir slått av iPad 2 med nesten to timer.

Apps

Med Galaxy Tab 8.9 har du fri tilgang til småprogrammer på Android Market.

I tillegg har Samsung lagt på sine egne små apper som Social Hub (samler e-post, Facebook, Twitter med flere i ett grensesnitt), Music Hub og Readers Hub. I tillegg kan du laste ned miniprogrammer via Samsung Apps, som er en app-butikk på linje med Android Markets, bare at her har Samsung foretatt en liten kvalitetssjekk av appene.

Er du nybegynner på nettbrett, kan det være smart å begynne her. For alle andre anbefaler vi å gå rett på Android Markets.

Konklusjon

Dersom du ikke alt har falt ned på Apples side når det kommer til nettbrett, er det begynt å bli mange valgmuligheter på Android.

Samsungs produkter, Galaxy Tab 7 og 10.1 har vært blant de aller beste vi har testet. Hos Samsung handler det om størrelse - og hva du er komfortabel med. For nettbrettene med skjerm på 7,7 tommer, 8,9 tommer og 10,1 tommer er mer eller mindre identiske.

Vi falt for 8,9 tommers versjonen.

Den kombinerer en kompakt størrelse med en skjerm som er stor nok. Vi trekker for manglende HDMI-utgang og vi skulle gjerne sett at den hadde minnekortleser og kunne lades via standard microUSB - eventuelt i tillegg til den proprietære pluggen til Samsung.

Les også

PEN: Designet på Samsung Galaxy Tab er vellykket.
PEN: Designet på Samsung Galaxy Tab er vellykket. Foto: Produsent

Test av iPhone 4S: En knalltelefon

Test: Lite og rått kamera

Slik sjekker du helsen til harddisken din

Like bra som MacBook Pro - til halve prisen


a

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning