Rimelig og enkelt

HP ProBook 4520s

HP leverer en av de billigste maskinene vi har testet på lenge. ProBook 4520s har allikevel kvaliteter som gjør at den kan hamle opp med dyrere bærbare.

BUSINESS: En bærbar rettet mot små bedrifter har et mye mer profesjonelt utseende. HP har fått til en middelvei som også gjør at den passer inn i hjemmet.
BUSINESS: En bærbar rettet mot små bedrifter har et mye mer profesjonelt utseende. HP har fått til en middelvei som også gjør at den passer inn i hjemmet. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
Publisert Oppdatert
</head>
USJ: Synaptics sin Apple-inspirerte mus ble raskt døpt «HP FrustraPad» av Gizmodo.
USJ: Synaptics sin Apple-inspirerte mus ble raskt døpt «HP FrustraPad» av Gizmodo. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Spesifikasjoner: HP Probook 4520s

Prosessor: Intel Celeron P4600 2 GHz

Chipset: Intel HM57 Express

Minne: 2 GB (1 x 2 GB) DDR3-1333

Skjermkort: Intel HD Graphics

Skjerm 15,6 tommer (blank)

Skjermoppløsning: 1366 x 768 (16:9)

Harddisk: Samsung Spinpoint MP4, 250 GB, 7.200 RPM

Optisk drev: DVD-brenner

Nettverk:

Gigabit Ethernet (Realtek PCIe GBE)

802.11b/g/n (Ralink RT3090)

Lyd:

IDT 92HD81B1X

Intel HDMI

Batteri: 6-cell, 4400 mAh, 47 Wh

Operativsystem: Windows 7 Home Premium 32-bit

Porter forside: Minnekortleser, hodetelefon, mikrofon

Porter venstre side: Kensington, viftegrill, VGA, Ethernet, HDMI, eSATA/USB, USB, ExpressCard/34

Porter høyre side: 2 x USB, optisk drev, strømplugg

Baksiden: Batteri

Dimensjoner: 372 mm x 250 mm x 28 mm

Vekt: 2,39 kg

Annet Webcam (2 Mpx), Bluetooth 2.1 + EDR, minnekortleser (SD, MS, MS-Pro, MMC, XD)

ProBook er serien for små bedrifter, men etter vår erfaring gjør dette dem veldig godt egnet for mange hjemmebrukere og studenter også. Vi har mast på HP i evigheter om å få tak i ProBook-maskiner til test, uten hell. Da en av redaksjonens bestemødre uttrykte ønske om egen bærbar, så vi vårt snitt og gikk til innkjøp av en av de rimeligste modellene.

Metall

ProBook 4520s er utført i en blanding av plast og metall. Vi ser blant annet børstet metall rundt tastaturet og på lokket, noe som gir maskinen et ganske stilig business-preg. I tillegg gjør det at maskinen virker ganske solid i forhold til andre billige bærbare. Særlig kompakt er den ikke, men den veier ikke mer enn 2,4 kilo, noe som er helt overkommelig hvis du ikke har tenkt å drasse den rundt hele dagen. HP har laget et veldig bra tastatur på ProBook, med taster som gir behagelig respons. Knapper som delete og end er plassert på øverste rad slik at de er lette å finne. Vi er ikke like fornøyde med musa. Driverne er rett og slett ikke helt optimaliserte, så du ender fort med uønskede multitouch-gesturer eller ujevn musepeker om du hviler tommelen der du skal trykke. Vi er derfor glade vi kjøpte med en ekstern mus og en musematte til bestemor. Celeron er ikke veldig varme prosessorer, og kombinert med integrert Intel-grafikk og stort chassis forventer vi at maskinen ikke skal brenne opp. Den kunne kanskje avgitt litt mindre lyd under tung last, men til gjengjeld går det an å holde foran viftegrillen uten at det kjennes glovarmt. Maskinen holder seg ellers ganske kald, og ved vanlig bruk er ikke lydnivået særlig høyt.

Matt skjerm

Vi vet at bestemor ønsker å bruke maskinen i stua og på kjøkkenet, der det er masse lamper og vinduer. Det store selgepunktet med ProBook ble derfor at skjermen er matt. Billige bærbare med blank skjerm har nemlig en tendens til å være rene speilene, og kan fort forsure opplevelsen med refleksjoner. Når det kommer til bildekvalitet så merkes det at det er brukt et veldig billig panel, men det er å forvente når vi plukker maskiner fra billighylla. Til vanlig bruk vil skjermen dog være god nok. Vi ble litt overrasket over hvor klar lyden holdt seg selv på høyeste volum. Kombinert med grei bildekvalitet på den innebygde webcammen og mikrofonen, gjør det at maskinen kan brukes til videosamtaler på for eksempel Skype uten å kobles til noe ekstra. Maskinen har det nødvendigste av porter, men vi har også notert oss at den har eSATA og ExpressCard/34 hvis behovet skulle oppstå. Til å være så rimelig er batterilevetiden faktisk ganske dugelig. Med litt over fire timer er det ikke nødvendig å ha den plugget i absolutt hele tiden.

Dilldall

HP har fylt maskinen med en pakke som minner oss om den vi finner på hjemmemaskinene deres. Etter første oppstart begynte vi å ribbe ut diverse overflødig dilldall, slik som HP Assistant, som er en slags dock som holder seg øverst på skjermen. Det som irriterte oss mest var vel at vi måtte inn i msconfig for å slå den av, for vi fant ingen andre åpenbare måter annet enn full avinstallasjon. Som med mange andre maskiner følger det med Office Starter, som inneholder Word Starter og Excel Starter. For mange vil dette gratisalternativet fra Microsoft dekke alle behov, og hvis man trenger fullverdig Office senere, kan dette kjøpes direkte fra Starter.

Vi synes Celeron P4600 fungerer ypperlig til enkel bruk. Siden HP har brukt 7.200 RPM harddisk, føles maskinen faktisk mer responsiv enn enkelte andre bærbare med raskere maskinvare ellers. Blir Celeron litt for slapt, finnes ProBook 4520s også i varianter med Core i3 eller Core i5.

Konklusjon

At HP ikke har fått ut fingeren og sendt oss en ProBook virker litt rart når det er et så godt produkt. ProBook 4520s er rimelig, brukbart spesifisert, og skiller seg kvalitetsmessig ut fra mange andre billige bærbare. Vi gir den to tomler opp som et godt kjøp, og satser på at bestemor blir fornøyd.

Tilbake til hovedtesten

Les også:

Test: Topp student-PC fra Dell

9 mobiler det er verdt å vente på

God og gratis GPS-navigatør til mobilen

De 10 beste spillene til Android

Testresultater

Testresultatene fra HP Probook 4520s sammenlignet med et par aktuelle konkurrenter.

Testresultater

HP ProBook 4520s

Dell Inspiron 1545

Asus Eee 1215N

3DMark Vantage

E2896

E3854

E2848

PCMark Vantage

3655

3654

1732

PCMark Vantage - Gaming

2251

2566

1846

PCMark Vantage - HDD

4241

3323

3080

x264 Benchmark HD (pass 1)

29,37 fps

29,62 fps

12,57 fps

x264 Benchmark HD (pass 2)

7,07 fps

7,15 fps

3,43 fps

Futuremark Peacekeeper

1968

2178

818

WinRAR Benchmark

841 KB/s

974 KB/s

611 KB/s

Windows Experience Index

3,8

4,2

3,3

BatteryEater - Classic

1t 34m

1t 20m

2t 44min

BatteryEater - Reader

4t 18m

3t 26m

5t 25min

 TYKK: Ser du etter en kompakt og liten maskin er nok ikke ProBook 4520s for deg.
TYKK: Ser du etter en kompakt og liten maskin er nok ikke ProBook 4520s for deg. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning