Komplett HTPC Mini

Perfekt i stua

PC eller mediespillerboks i stua? De siste par årene har mediespillerne vunnet fram, men nå slår PC-en tilbake med Intels lille NUC.

PERFEKT: Stue-PC-en har vært utfordret av små, velspillende mediebokser i mange år. Nå kan vi nesten ikke tenke oss en mer perfekt boks å ha under TV-en enn Intel NUC.
PERFEKT: Stue-PC-en har vært utfordret av små, velspillende mediebokser i mange år. Nå kan vi nesten ikke tenke oss en mer perfekt boks å ha under TV-en enn Intel NUC.
Publisert Oppdatert
KONTAKTER: To HDMI, tre USB 2.0 (den ene i front) og Gigabit Ethernet er alt du trenger av kontakter til stuebruk. Vårt testeksemplar var i tillegg utstyrt med trådløst kort med WiFi og Bluetooth.
KONTAKTER: To HDMI, tre USB 2.0 (den ene i front) og Gigabit Ethernet er alt du trenger av kontakter til stuebruk. Vårt testeksemplar var i tillegg utstyrt med trådløst kort med WiFi og Bluetooth. Foto: Tron Høgvold

PC eller mediespillerboks i stua? De siste par årene har mediespillerne vunnet fram, men nå slår PC-en tilbake med Intels lille NUC.

Komplett.nos HTPC Mini er basert på Intel NUC DC3217IYE. Dette er en svært liten barebone-PC på bare 11,7 x 11,2 x 3,9 cm. Den er med andre ord mer på størrelse med populære mediebokser som WDTV Live og AppleTV enn mediesenter-PC-er.

Det gjør den til et glimrende valg i stua.

Komplett.no selger altså NUC som komplett PC. Det betyr at de installerer en mSATA SSD og RAM, installerer Windows 8, legger ved et medietastatur fra Logitech og gir deg tre års garanti på hele pakken.

Akkurat den modellen vi har testet har også fått et trådløs-kort.

Imponerende pakke

Inn i det knøttlille kabinettet har Intel plassert et hovedkort med en Intel Core i3 3217U med Intel HD Graphics 4000. Kabinettet er så lite at en vanlig SSD ikke får plass, så det benyttes mSATA-disker, som også brukes i de slankeste PC-ene nå til dags.

På baksiden sitter to HDMI-utganger, to USB 2.0-kontakter og Gigabit Ethernet-kontakt. På fremsiden sitter enda en USB 2.0-kontakt. Det Intel ikke har fått plass til, og som er imponerende ved småtasser som Apples Mac Mini, er strømforsyningen.

Den er ekstern, og følger med. Men strømkabel til denne er ikke med, så her måtte vi ned i roteskuffen for å finne en passende kabel til å forsyne det hele med strøm.

Mediekongen

Spesifikasjoner for Komplett HTPC Mini

  • Prosessor: Intel Core i3-3217U
  • Grafikk: Intel HD Graphics 4000
  • RAM: 4 GB
  • Lagring: 128 GB mSATA
  • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • Ethernet: Gigabit
  • Optisk stasjon: nei
  • USB: 3 x USB 2.0
  • OS: Windows 8 64-bit
  • Størrelse: 11,7 x 11,2 x 3,9

Komplett HTPC Mini og NUC roper etter å bli brukt som stue-PC. Den tar nærmest ingen plass i det hele tatt, og den høres heller ikke. Det er en vifte i den som girer seg opp under last, men selv da er den knapt hørbar.

Maskinen kan for øvrig fint også brukes som en lett kontor-PC, og det følger med VESA-brakett for å henge den på baksiden av en PC-skjerm.

Vi synes likevel at det er i stua den hører hjemme.

I stedet for å ta til takke med en medieboksprodusents idé om hvordan du skal håndtere film, musikk og video i stua, kan du med en PC skreddersy ditt eget opplegg nærmest akkurat som du vil.

Det er flere gode mediesenterprogrammer å velge mellom, og du vil alltid ha en løsning som vil spille alt av ulike mediefiler.

Vi testet den til og med med Blu-ray via et eksternt USB-drev, og fikk da ut HD-lyden ut gjennom HDMI-kontakten og over på hjemmekinoreceiveren uten problemer.

Ekstern lagring

Vår testmodell har bare 128 GB lagringskapasitet på mSATA-disken. Med operativsystem og programmer på plass, sier det seg selv at det ikke er all verdens med lagringsplass igjen.

EKSTERN: Komplett HTPC Mini bruker en ekstern strømforsyning. Selve strømkabelen må du sørge for selv.
EKSTERN: Komplett HTPC Mini bruker en ekstern strømforsyning. Selve strømkabelen må du sørge for selv. Foto: Tron Høgvold

Her må det med andre ord ekstern lagring til for alle mediefilene som skal konsumeres.

Nettverkslagring over kabel fungerer utmerket siden NUC har gigabit Ethernet.

På trådløssiden er også 5 GHz på plass, noe som er glimrende til slike medieløsninger dersom den trådløse ruteren din støtter dette ved siden av 2,4 GHz.

Merk at trådløsmodul med Bluetooth er tilvalg til 295 kroner i forhold til utgangskonfigurasjonen til Komplett. Trådløsmodul uten Bluetooth koster 249 kr ekstra.

Med tanke på at man er dømt til ekstern lagring, skulle vi kanskje ønske NUC hadde USB 3.0. Men med mindre du skal bruke maskinen til filkopiering av store mengder data, vil du ikke savne det.

Spillbruk?

NUC har med sin to-kjerners i3 3217U på 1,8 GHz og sine 4 GB med RAM selvsagt begrenset med «hestekrefter».

Til kontorarbeid og mediebruk som film, bilder og musikk holder det fint, men i stua vil man kanskje også spille litt.

I utgangspunktet vil vi si at PC-er av et slikt kaliber er uegnet til gaming. Men Intel HD Graphics 4000 kan dra enkle spill om man er villig til å fire en del på oppløsning og bildekvalitet.

Konklusjon

Komplett har satt sammen en ypperlig stue-PC basert på Intels barebone.

Har du operativsystem selv, er det noen penger å spare på å kjøpe komponentene løst og sette det sammen selv, men PC-garantien som følger av Kompletts ferdigpakke kan være verdt å ha med seg for noen.

Det eneste vi savner er USB 3.0, og en intern strømforsyning. Ellers er dette den perfekte boksen i stua.

Les også

Denne bærbare PC-en er en kraftplugg

10 ting du bør kunne på iPhone

SMÅTT: Komplett legger med Wireless Touch Keyboard K400, som fungerer utmerket i sofaen. Dette er et lite og kompakt tastatur, og illustrerer hvor liten og diskret NUC egentlig er.
SMÅTT: Komplett legger med Wireless Touch Keyboard K400, som fungerer utmerket i sofaen. Dette er et lite og kompakt tastatur, og illustrerer hvor liten og diskret NUC egentlig er. Foto: Tron Høgvold

41 megapikslers fotobombe fra Nokia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning