Apple MacBook Pro Retina

Ler av Full-HD

Med oppløsning på hele 2880 x 1800 og en forbedring av MacBook Pro-formelen, er MacBook Pro Retina en farlig fiende for lommeboka.

OPPGRADERINGSUVENNLIG: iFixit dissekerte en maskin, og avdekket at SSDene som brukes har proprietær tilkobling, at minnet er loddet på og at det integrerte batteriet er limt fast.
OPPGRADERINGSUVENNLIG: iFixit dissekerte en maskin, og avdekket at SSDene som brukes har proprietær tilkobling, at minnet er loddet på og at det integrerte batteriet er limt fast. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Tynn

+ To Thunderbolt

+ Eksepsjonelt bra skjerm

+ Rask

- Ikke matt skjerm som tilvalg

- Ingen oppgraderinger kan utføres av bruker

- Ikke hull til Kensington-lås

TYNNERE: Her er MacBook Pro Retina satt ved siden av en MacBook Pro 13, og vi ser hvor mye tynnere den er selv med kraftig grafikk og firekjernet prosessor.
TYNNERE: Her er MacBook Pro Retina satt ved siden av en MacBook Pro 13, og vi ser hvor mye tynnere den er selv med kraftig grafikk og firekjernet prosessor. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Hvis det er noen som vet hvordan man får oppmerksomhet, så er det Apple. For noen dager siden publiserte vi en test av Apples supertynne og lette MacBook Air 11. Nå er det MacBook Pro Retina vi tar for oss. MacBook Pro Retina er Apples siste tilskudd til produktlinjen og har vekket mye interesse på grunn av skjermen, satsing på Thunderbolt og et nytt og tynnere chassis.

Luftig Unibody

MacBook Pro Retina er på mange måter utformet som en slankere MacBook Pro 15 uten optisk drev, og markerer ikke noen radikalt endring i stilen på utseendet. En ting vi merket oss med chassiset er at det har flere luftehull under på siden, fordi såpass kraftig maskinvare i et så tynt skall krever bedre ventilasjon enn bare den ene grillen ved skjermfestet. Vi lot maskinen jobbe for fullt under testing, noe som resulterte at den ble ganske varm bakerst på midten, og en del lunk ved labbene. Litt varmt å ha i fanget, men til lettere bruk har vi ingen betenkeligheter med det.

Maskinen føles temmelig solid i likhet med de andre Unibody-chassisene vi har sett tidligere, til tross for den tynne utførelsen. Det eneste vi har å sette fingeren på er at bunndekselet knirker litt hvis du presser på midten av det, men det virker ikke som en problematisk svakhet med konstruksjonen.

Apple har tydelig satset på at Thunderbolt blir en mye brukt standard fremover og har gitt MacBook Pro Retina to Thunderbolt-porter på siden. HDMI er også på plass, noe som er praktisk med tanke på at du nå slipper adapter for denne mye brukte tilkoblingen. Gigabit ethernet har måttet vike på grunn av tykkelsen på chassiset, men du har allikevel muligheten til å benytte deg av kablet nett med et Thunderbolt-til-ethernet-adapter som fås for 249 kroner fra Apple.

I OS X kunne vi skrive og surfe i rundt fem timer med full lysstyrke før vi måtte ta fram laderen, noe vi anser som god batterilevetid for en slik maskin. Reader-testen er med lavest lysstyrke, og selv om den er kjørt i Windows via Boot Camp blir resultatet høyt.

LUFTIG: Den ekstra ventilasjonen på undersiden hjelper på, men det er ikke en maskin vi ville hatt på fanget med full last over lengre tid.
LUFTIG: Den ekstra ventilasjonen på undersiden hjelper på, men det er ikke en maskin vi ville hatt på fanget med full last over lengre tid. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Høyoppløst

Spesifikasjoner: Apple MacBook Pro Retina

Prosessor: Intel Core i7 3720QM, 2,6 GHz

Chipset: Intel Panther Point HM77

Minne: 8 GB DDR3-1600

Skjermkort: Nvidia GeForce GT 650M 1 GB GDDR5, Intel HD Graphics 4000

Skjerm: 15,6 tommer (blank)

Skjermoppløsning 2880 x 1800 (16:10)

Harddisk: Apple SSD SM512E, 256 GB

Nettverk: 802.11a/b/g/n (Broadcom BCM4331)

Lyd: Cirrus Logic CS4206 , Nvidia HDMI

Batteri: 95 Wh, integrert

Operativsystem: Mac OS X Mountain Lion

Porter venstre side: Strøminngang, Thunderbolt / Mini DisplayPort x 2, USB 3.0, hodetelefon

Porter høyre side: USB 3.0, HDMI, minnekortleser

Dimensjoner: 247 mm x 359 mm x 18 mm

Vekt: 2,02 kg

Annet Webcam (FaceTime), Minnekortleser (SD, SDHC, SDXC), Bluetooth 4.0

Et av de store selgepunktene til MacBook Pro Retina er at den har en skjerm med oppløsning på hele 2880 x 1800, noe som mildt sagt gruser andre bærbarskjermer på markedet nå. En så høy oppløsning ville normalt ført til at alle skjermelementene ble knøttsmå, men det Apple har gjort er å la OS X skalere innholdet i bildet, slik at skjermen i praksis oppleves som eksempelvis 1440 x 900, 1680 x 1050 eller 1920 x 1200. Tanken er at bildet skal bli sylskarpt, og dette opplevde vi at fungerte svært bra jevnt over. Noen unntak var det her og der, og vi så at enkelte skjermelementer ble uskarpe eller kornete i blant annet Word 2011 og Twitter for Mac.

Det ble heldigvis ingen showstopper, og vi regner med at det fikses etter hvert som produsentene får ut oppdateringer til programvaren sin. Høyoppløste bilder gjør seg også svært bra på skjermen på grunn av den høye pikseltettheten. Apple mener skjermen er mindre reflekterende enn andre glossy skjermer. Den er blant de minst reflekterende vi har sett, men vi skulle fremdeles gjerne sett matt belegg som tilvalg. Foruten oppløsningen er skjermen svært fargeklar, og med en svært bra innsynsvinkel. Skjermkortet Nvidia GeForce GT 650 er relativt spenstig og kan dra de nyeste spillene. Oppløsningen 2880 x 1800 er svært krevende, så vi anbefaler egentlig at du holder deg til 1440 x 900, noe som gjør at du kan ha grafikken ganske høyt, i tillegg til at bildet ser helt kurant ut siden én piksel kan mappes til nøyaktig fire i forhold til skjermens egentlige oppløsning. Mangelen på hull til Kensington-lås er ganske grov, med tanke på hvor kostbar maskinen er.

Konklusjon

Apple har nok en gang laget en maskin du ikke finner maken til. Vi synes jevnt over at dette er en knall maskin, som absolutt leverer uansett om det kommer til ergonomi, støynivå, integrert lyd, Wi-Fi-dekning, tilkoblingsmuligheter, portabilitet eller generell ytelse. Prisen er også deretter, med startpris på 17.990 kroner for grunnmodellen. Trenger du mer enn 8 GB minne og 256 GB med lagring blir det fort vondt i lommeboka, men du kan uansett trøste deg med at du kjøper en særdeles veldreid maskin med den beste skjermen vi har sett hittil på en bærbar.

Les også:

Apples minimalistiske fristelse

Test: Nikon D800

Test: Allværskamera som tåler tøff utendørsbruk

Slik tar du tøffe bilder med lang lukkertid

Test av Samsung Galaxy S III

TESTER: Testresultatene fra diverse tester med MacBook Pro Retina (2012).
TESTER: Testresultatene fra diverse tester med MacBook Pro Retina (2012).

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen