7322YSHB=

STATIV: Et stativ er nyttig hjelpemiddel når du skal bruke lange lukkertider. Men av og til kan du også oppnå stilige effekter ved å holde kameraet i hånda. © Foto: Archivio FMR

Når du knipser et bilde med standard innstillinger, fanges bildet som regel på mindre enn et hundredels sekund. På den måten får man fryst bevegelser, noe som gir stor sannsynlighet for skarpe bilder.

Men hva skjer egentlig hvis du bruker lengre tid på å ta bildet? Bruker du mer enn 1/30 sekund på å eksponere bildet, vil du sannsynligvis ikke klare å få et helt skarpt resultat ved å holde kameraet i hånda.

Dette kan du enten utnytte til ulike effekter, eller du kan velge å bruke et stativ for å unngå bevegelsesuskarpheten.

Slik gjør du det

Det kan ofte være smart å bruke helt manuelle innstillinger når du skal ta et langeksponert bilde. Da får du full kontroll over det ferdige resultatet, slik at det blir som du forventer, i hvert fall etter litt prøving og feiling.

Det er hovedsakelig tre innstillinger i kameraet du må forholde deg til: ISO-verdi, blenderåpning og lukkertid. Disse må balanseres mot hverandre, slik at du får nøyaktig riktig mengde lys inn på bildebrikken.

Hvis du bruker lang lukkertid, må du sette tilsvarende lavere ISO-verdi og mindre blenderåpning, for å hindre at bildet blir for lyst.

Prøv deg fram

Hvis du ikke er helt fortrolig med disse begrepene, bør du finne fram kameraet og prøve deg litt fram. Sett kameraet i manuell modus, ofte markert med en M, og prøv med ulike innstillinger for ISO-verdi, blenderåpning og lukkertid.

De fleste kameraer har ISO-verdier ned til 100, og du bør bruke så lav verdi som mulig for å få minst mulig korn og bildestøy i bildene.

=

REDUSER LYSET: Med et gråfilter kan du redusere mengden lys som slipper inn i bildet. Det gir rom for å bruke lengre lukkertider under lyse forhold. © Foto: Produsent

Blenderåpningen er angitt ved en «F» etterfulgt av et tall, og jo høyere tall, dess mindre lys slippes inn på bildebrikken. Når man skal bruke lang lukkertid, kompenserer man altså med mindre blenderåpning (stort tall etter F).

Når vi i denne artikkelen snakker om lang lukkertid, så mener vi alt fra 1/30-sekund, til flere minutter. Hvor lang lukkertid du bruker vil altså avhenge av hvilken effekt du ønsker å oppnå, og hvor mye lys det er i motivet. Her gjelder det å prøve og feile, slik at du lærer deg hvordan ulike innstillinger gir ulike bilder.

Gråfilter

Som fotograf opplever man veldig ofte at det er mindre lys enn man skulle ønske seg. Derfor bruker man blant annet blits og lyssterke objektiver for å hjelpe til å skaffe det nødvendige lyset, slik at vi får skarpe bilder med håndholdt kamera.

Når man bruker lange lukkertider får man gjerne motsatt problem, særlig nå om sommeren utendørs. Selv om man bruker minimal blenderåpning og ISO-verdi, kan man ikke øke lukkertiden nok fordi bildet blir for lyst.

En hjelp i slike situasjoner kan være å bruke et gråfilter. Det er et nøytralt filter som du skrur fast på objektivet, og som reduserer mengden lys som blir sluppet igjennom.

=

© Foto: Knut Arild Vold

Du kan kjøpe et ND-filter fra noen hundrelapper og oppover, avhengig av kvaliteten. Hvor mye lys filteret blokkerer angis med tall, de vanligste er ND2, ND4 og ND8. Disse lar deg bruke 1, 2 eller 3 trinn saktere eksponering enn du ellers ville gjort. Det finnes også gråfilter hvor du kan justere styrken.

Er du ikke ekstremt nøye med kvaliteten, finner du gråfilter til under 50-lappen inkludert porto på nettsiden www.dealextreme.com. Disse sendes da med billigste fraktmetode fra Hong Kong, så regn med å vente noen uker. Husk at du må betale moms om du bestiller for over 200 kroner.

Lag slør av vann

En av de flotteste effektene du kan oppnå ved å bruke lang lukkertid, er å fotografere vann i bevegelse. Det kan være en elv, foss, eller bølgeskvulp langs kysten. Alt vil se mer fløyelsaktig ut, jo lenger lukkertid du bruker.

Du vil få en fin effekt uten altfor lange lukkertider, men det avhenger blant annet av hvor langt unna motivet er.

Et godt tips er å stå opp grytidlig om morgenen, eller bruke kveldens siste lys. Da er lyset på sitt flotteste, og mindre lys betyr at du kan bruke lenger lukkertid. I fullt dagslys vil du trenge et gråfilter for å oppnå denne effekten.

=

© Foto: Knut Arild Vold

For å ta slike bilder er du helt avhengig av et solid stativ å montere kameraet på, med mindre du klarer å sette det fra deg et sted og samtidig komponere et fint bilde.

Sakte actionfotografering

Hvis du stiller kameraet på den automatiske funksjonen for å ta sport- og actionbilder, så vil kameraet velge så kort lukkertid som overhodet mulig. Det er fordi du skal kunne fryse en veldig rask bevegelse.

Men det kan gi en meget spennende effekt å gjøre det motsatte, altså å bruke lang lukkertid på et motiv i bevegelse.

Hvor lang lukkertid du skal velge, avhenger av hvor fort motivet beveger seg. Forsøk først med en lukkertid på rundt 1/15 sekund, og følg motivet ditt med linsen med en lang bevegelse (mens du holder kameraet i hånda). Trykk på utløseren underveis, og du vil forhåpentligvis oppnå at hovedmotivet blir skarpt mens bakgrunnen blir uskarp. Dette skaper et fint inntrykk av fart.

=

© Foto: Knut Arild Vold

Teknikken er ganske vanskelig, så ikke regn med perfekt resultat på første forsøk. Prøv deg fram med ulike lukkertider, og begynn gjerne med motiver som ikke beveger seg altfor fort.

Det kan også være nyttig å bruke en blits når du tar slike bilder, som vil hjelpe deg å fryse hovedmotivet.

Fjern alle folkene

Har du besøkt en flott kirke eller et kunstgalleri midt i turistsesongen, som du ønsker å ta bilde av innvendig? Problemet er at du gjerne får 75 andre turister med på bildet, noe som naturligvis ødelegger hele stemningen.

En stilig løsning på det problemet er å bruke svært lang lukkertid når du tar bildet. Siden det ofte er dunkelt i slike rom, er det ofte mye å gå på. Prøv først med laveste ISO-verdi, en liten blenderåpning og sett lukkertiden til det maksimale (ofte 30 sekunder). Så kan du prøve deg fram for å få riktig mengde lys i bildet. Du må naturligvis ha kameraet på stativ eller sette det fra deg for at det skal bli skarpt.

Med mindre folk står veldig lenge stille på samme sted, vil du se at de ikke vil komme med på bildet. Står folk mye i ro, risikerer du at de ikke forsvinner helt, men bare blir gjennomsiktige. Dette kan gi en artig spøkelseseffekt. Liker du det ikke, kan du forsøke deg med enda lenger lukkertid.

De fleste systemkameraer har mulighet for å åpne lukkeren så lenge du måtte ønske, en såkalt «Bulb»-funksjon. Det betyr at du trykker for å starte eksponeringen, og trykker på nytt for å avslutte.

Dermed er det mulig å ta bildene over mange minutter, hvis det er lite nok lys i lokalet.

Lag mønster av billys

Noe så ordinært som et trafikkert veikryss i mørket, kan gi en stilig effekt hvis du bruker lange eksponeringstider. Biler som kjører forbi vil ikke bli fanget opp, bare lysene der de har passert.

Dette kan være et vanskelig motiv i Norge om sommeren, siden det ikke blir særlig mørkt om natten. Men ta med deg stativet på utenlandsferien, og prøv deg fra balkongen på hotellet eller et annet egnet sted.

Et slikt motiv blir gjerne bedre jo lenger lukkertid du har anledning til å bruke. Her gjelder det altså å bruke så lav ISO-verdi, og så liten blenderåpning som mulig. Jo mer trafikk, jo tydeligere blir effekten.

Lek i stua

Også innendørs kan det være spennende å leke seg med bilder tatt med lang lukkertid. Hvis du klarer å få det nesten helt mørkt i rommet, så vil du kunne tegne med ulike lyskilder.

Du kan bruke en lommelykt, et stearinlys eller bare en fyrstikk. Glasset på bildet er satt på et svart tøystykke i et mørkt rom, mens bildet er eksponert i 22 sekunder.

=

VEIKRYSS: Biler som passerer i mørket blir til lysende streker, når du bruker lang nok lukkertid. © Foto: Knut Arild Vold

=

© Foto: Knut Arild Vold

I løpet av disse sekundene har fotografen beveget en fyrstikk rundt i bildet i ulike mønster.

(Det er bare vann i glasset, mens fyrstikken lyser i bakkant). Let opp dine egne artige motiver, og prøv deg fram.

Lek i bilen

Også i bilen kan det være morsomt å leke seg med lange lukkertider. I dette eksempelet har vi montert kameraet i nakkestøttestativet til en DVD-spiller, og kjørt litt rundt i halvmørket mens bildet eksponerer.

Eksempelbildet er eksponert i 30 sekunder med en blenderåpning på F20 og ISO 100.

=

BILFOTO: Ved å montere et kamera i nakkestøtten, og kjøre rundt i 30 sekunder mens bildet ble eksponert, oppnådde vi denne effekten. © Foto: Knut Arild Vold

Det kan være vanskelig for kameraet å stille skarpt, så bruk gjerne manuell fokus. Husk at du ikke må knote med kameraet mens bilen er i bevegelse, så unngår du å sette deg selv og andre i fare.

Ta heller med deg en sjåfør, så kan du konsentrere deg om fotograferingen.

Abstrakt kunst

Hvis du har lyst til å prøve deg på abstrakt kunst, kan et håndholdt kamera i mørket være gi en artig effekt.

Sett lukkertiden til noen sekunder, og tilpass blenderåpningen slik at det blir så mye lys du ønsker i bildet.

Deretter er det bare å bevege kameraet i ulike mønstre, og du vil få streker og linjer etter lyskildene du peker mot. Teknikken krever ikke noe annet utstyr enn et kamera hvor du kan stille inn lang lukkertid.

Les også:

Actionkameraet får terningkast fem

Se hva slags kamera du bør kjøpe

10 fotoapper for nettbrett

Billigkamera med høy oppløsning

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!