Samsung med ny PC med dual OS

Hybrid-bærbar med superskjerm

Ativ Q som kjører både Windows 8 og Android, var en av mange nyheter Samsung viste fram i London torsdag kveld.

Publisert Oppdatert

Samsung hadde et helt lite skred av produkter å vise fram i London, og HjemmePC var selvfølgelig til stede for å ta en nærmere titt på nyhetene.

Det mest iøynefallende Samsung hadde å vise fram var nok Ativ Q, som er en 13,3 tommers nettbrett/bærbar-hybrid som kjører både Windows 8 og Android. Vekslingen mellom operativsystemene skjer på enkelt vis gjennom en snarvei på Windows-startskjermen og skiftet skjer umiddelbart. Det lar seg også enkelt gjøre å plassere snarveier til Androidapps på Windows-startskjermen og deling av filer mellom systemene skjer via en delt mappe.

Fleksibel

Fleksibilitet er altså ment å stå i høysetet her, og det gjelder ikke minst den fysiske designen. Samsung skryter nemlig av at maskinen kan brukes i hele fire ulike posisjoner. Skjermen kan for det første legges ned på tastaturet slik at den blir et nettbrett. Videre kan den løftes opp slik at den blir mer som en bærbar. I tillegg til det kan den også plasseres flatt på den oppfreste hengselen slik at flere kan stå over den og bruke den samtidig, eller den kan flippes helt over og brukes for eksempel til presentasjoner.

Designutfordringer

Dette minner i det hele tatt en del om Aspire R7 som Acer lanserte i begynnelsen av mai, men i et mindre og litt mer hendig format, men designen ser også ut til å føre med seg noen av de samme problemene. I stedet for å gjøre som Acer og plassere en pekeflate over tastaturet har Samsung imidlertid satset på en pekeknott mellom G- og H-tastene. Vi er ikke så sikre på om dette er en god nok erstatter, og det kan nok være at mange vil føle behov for å ha en mus tilgjengelig.

Superskjerm

En ting som i utgangspunktet imponerer stort med Ativ Q er skjermen som har en oppløsning på hele 3200 x 1800 piksler. Samsung har gitt den benevnelsen qHD+ og den ser unektelig veldig bra ut, men det er synd at Android ikke drar nytte av den samme oppløsningen, noe som resulterer i mye lavere bildekvalitet i Android-modus enn skjermen har mulighet for.

Med sine 1,29 kg og 13,9 mm er Ativ Q overraskende hendig og lett i nettbrettform - størrelsen tatt i betraktning - men det er likevel litt vanskelig å se for seg hvordan man skal bruke den komfortabelt over lengre tid på den måten.

Vi er i det hele tatt litt usikre på hva slags nytte det ligger i denne uvanlig fleksible hybriden som for øvrig kan vise til respektable spesifikasjoner med en Haswell Core i5-prosessor, 128 GB SSD og batteritid på opptil 9 timer, men den skal i hvert fall komme i salg til høsten til en anbefalt utsalgspris på 13 000 kroner.

I tillegg lanserte Samsung et skred av andre produkter - som du kan lese om her.

Pressekonferansen foregikk i London. Produsenten betalte for reisen.

Les også:

TEST: 5 supre PC-skjermer

9 nyttige dingser om du har iPad mini

Hva med en TV til 260.000 kroner?

TEST: En fornuftig mobil til under 2.000 kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning