Samsung ATIV Book 9 Plus 940X3G-K01SE

Høyoppløst designmester

Samsungs 9-serie har alltid vært en av markedets lekreste maskiner. Nå har den i tillegg fått en vanvittig skjerm.

VANVITTIG: Det slanke, veldesignede ytre skjuler en solid konstruksjon og en skjerm med vanvittig oppløsning. Bare pass på å oppgradere til 8.1, hvis du kjøper en 9-serie med Windows 8. Nyeste Windows er vesentlig bedre på skalering enn forgjengeren.
VANVITTIG: Det slanke, veldesignede ytre skjuler en solid konstruksjon og en skjerm med vanvittig oppløsning. Bare pass på å oppgradere til 8.1, hvis du kjøper en 9-serie med Windows 8. Nyeste Windows er vesentlig bedre på skalering enn forgjengeren. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ Kvalitetsfølselse

+ Tastatur

+ Skjerm

+ Lyd

+ Kald

+ Stillegående

+ Ytelse

- Ikke noe spesielt

Børstet metall, slanke linjer og en design som kombinerer stramhet og myke former er gjennomgangstema på Samsungs 9-serie.

Den har alltid sett svært bra ut, samtidig som den er solid. Derfor er det ingen overraskelse at Samsung har gjenbrukt designen, og den nyeste generasjonen er til forveksling lik sine forgjengere. Kvalitetsfølelsen er minst like god som andre testvinnere fra Samsung, for alle flater er av metall og basen er helt stabil uten antydning til svikt eller skjøre områder.

Skjermlokket er tynt, men like solid som resten av maskinen. Dessuten lar hengselet skjermen gå helt til 180-grader, så maskinen kan legges flatt ned. Kjekt om man vil bruke den som nettbrett i fanget eller notere rett på skjermen med en dertil egnet penn.

Men det stilige ytre er ikke det som er mest oppsiktsvekkende med nye 9-serie. Den berøringsfølsomme skjermen er nemlig en råtass på 13-tommers med vanvittige 3200*1800 piksler.

Resultatet er det skarpeste bildet vi noensinne har sett fra en bærbar.

Panelet har dessuten bra kontrast og svartnivå, god fargegjengivelse og vide innsynsvinkler. Resultatet er et ekstremt bra bilde, og 4K-video som ser utrolig ut. Panelet er temmelig lyssterkt, men klarer ikke alltid å blåse ut refleksjoner i den glansede overflaten.

Lyden fra de innebygde høyttalerne er generelt god og faktisk en anelse fyldig. Den spiller bedre enn mange større maskiner.

SOLID: Det er metall rund baut og det gir en kvalitetsfølelse de færreste matcher, uansett kategori.
SOLID: Det er metall rund baut og det gir en kvalitetsfølelse de færreste matcher, uansett kategori. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Tastaturet har baklys med taster lagt ut som fliser, men den tynne basen gir lite rom for vandring. Likevel er skrivekomforten god, siden tastemotstanden er fin og fast. Klikkelyden er også lavmælt. Den store pekeplaten har knappene integrert og klikkelyden er også her ganske lite påtrengende. Presisjonen og responsen er fin, noe som også gjelder berøringsfunksjonen på skjermen.

God på det meste

En lavvolts Haswell med to kjerner har funnet veien inn i basen, og den gjør jobben helt greit på en maskin som uansett ikke skal brukes til de tyngste oppgavene. 4K-video drar den fint både fra nett og disk, mens en brikkedisk gir knallbra respons i daglig bruk. Spilling i skjermens foretrukne oppløsning er bare å glemme, men går man mange hakk ned i oppløsning er den integrerte grafikken kapabel til å dra det meste av både nye og gamle titler. Vi kunne ønsket oss mer minne, men da må man ut med mer enn tre lapper ekstra. Da får man i tillegg en kraftigere prosessor og større brikkedisk.

Viften er i lange perioder avslått, og når den først spinner så merkes den nesten ikke. Basen blir en anelse varm bakerst ved skjermen, men sjelden mer enn lunken. Batteritiden er god ved lett bruk, og vi tipper man vil klare å klemme ut rundt seks timer hvis man begrenser lysstyrken.

Siden basen er såpass slank, er utvalget av tilkoblinger naturlig nok litt magert. Tilkoblingene er fint plassert, med en USB-port på hver side og Ethernet og mini-HDMI samlet på en, og lyd og VGA på den andre. De største pluggene kobles til med overgang, men litt kompromisser må man regne med på en slik maskin. Integrert mobilt bredbånd er det ikke mulig å få.

Konklusjon

FLAT: Romslig åpningsvinkel på skjermen gir muligheter som nettbrett. Man kan bruke penn for berøringsskjermer og skrive og tegne med maskinen liggende flatt på bordet.
FLAT: Romslig åpningsvinkel på skjermen gir muligheter som nettbrett. Man kan bruke penn for berøringsskjermer og skrive og tegne med maskinen liggende flatt på bordet. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Den nye 9-serien fra Samsung er ikke lettest i klassen, men det er få som tangerer soliditeten og kvalitetsfølelsen. Foreløpig er det bare Samsung og Lenovo som tilbyr en så høyoppløst skjerm. For en hjemmebruker er nok prisen et aber, men er man villig til å hoste opp, får man også en maskin som er blant de aller beste i lettvektsklassen.

SPESIFIKASJONER: Samsung ATIV Book 9 Plus

 • Prosessor: Intel Core i5 -4200U
 • Grafikk: Intel HD Graphics 4400
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 128 GB SSD
 • Skjerm: 13,3 tommer, PLS, blank, touch
 • Oppløsning: 3200*1800 piksler
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth
 • Ethernet: 1000 Mbps
 • Kamera: 1 megapiksel
 • OS: Windows 8.1 64-bit
 • Vekt: 1,4 kg

Les også:

Slik er nye Mac OS - OS X Maverick

iPad Air: Førsteinntrykket

Slik er Sonos Play:1
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning