Grundig test av nye iPad - iPad 3

Eneren blant nettbrett

Vår hardtest av nye iPad i en uke gir deg svarene på hvor god Apples nye nettbrett er. Her er vår dom.

NYE IPAD: Apple gjør det igjen med nye iPad. Bedre skjerm, bedre kamera og mer ytelse er de største nyhetene.
NYE IPAD: Apple gjør det igjen med nye iPad. Bedre skjerm, bedre kamera og mer ytelse er de største nyhetene. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ Byggekvalitet

+ Skjerm

+ Ytelse

+ Mobilt bredbånd (kun 4G)

- Ikke HDMI ut (adapter)

- Ikke minnekort

- Økt vekt og tykkelse

Nye iPad har jevnt over høstet god mottagelse etter lanseringen i forrige uke. Vi beskrev vårt førsteinntrykk dagen etter lanseringen i Norge, og har brukt tiden etter det til å teste og måle det vi har kunnet for å se om nye iPad er like bra som det iPad 2 har vært.

For Apple hopper ikke etter andre enn seg selv. iPad 2 har vært en formidabel suksess og Apple har en global markedsandel på nesten 70 prosent ifølge analyseselskapet IDC. Nå skal nye iPad levere varene for Apple. Og det gjør den på de fleste områder, selv om den på ingen måte er en revolusjon. Verken i forhold til iPad 2 eller til andre nettbrett.

Nydelig skjerm, men...

Vi begynner med den viktigste og største nyheten med nye iPad - skjermen. Her setter Apple rekord med en høyoppløst retinaskjerm med en oppløsning på 2048 x 1536 punkter. Det er en dobling av pikseltettheten i både høyde og bredde, noe som gir nye iPad en oppløsning som er fire ganger høyere enn på iPad 2.

Det er heller ingen andre skjermer som er i nærheten av iPad 3. Den som er nærmest er den varslede oppdateringen av skjermen på Asus Eee Pad Transformer Prime til full HD (1920 x 1080). Viktigere enn piksler er det om antall piksler gjør skjermen bedre å bruke under normale forhold.

Skjermen på iPad 3 er nydelig. Det er lett å konkludere med. Likevel er ikke forskjellene på nye iPad og iPad 2 så fryktelig store når vi surfer på nettet, ser på bilder og video. Side om side ser vi selvsagt forskjeller, men vi skulle nok klart å lure 9 av 10 om vi hadde presentert iPad 2 for dem som den nye «iPad-en».

Nye iPad har riktignok bedre kontrast og bedre fargemetning enn iPad 2, men det er først og fremst på tekst vi ser den store forskjellen. Side om side avslører en tekst den store fordelen med den høye oppløsningen. Teksten på iPad 3 er krystallklar, der den er litt mer uskarp i kanten på iPad 2. Også apper som er laget for iPhone, ser mye bedre ut når de skaleres opp på iPad 3. Her drar Apple fordel av at de har valgt en synkron utvidelse av pikslene i både høyde og bredde. Da skalerer apper laget for iPad 1, iPad 2 og iPhone pent.

Men har du iPad 2 trenger du ikke å gremmes over skjermen. Skjermen på iPad 2 er fortsatt en veldig bra skjerm.

Litt mer kraft

Nye iPad har fått en modifisert versjon av prosessoren som sitter i iPad 2. Modifiseringen består av at A5 prosessoren har fått to ekstra grafikkjerner og heter nå A5X. Apple har altså valgt å kjøre videre på en tokjerneprosessor (med fire grafikkjerner), når mange av konkurrentene kommer med nettbrett med firekjerners prosessorer. Det blir en konkurranse vi skal følge nøye med på.

Testresultater: nye iPad / iPad 3

Batterilevetid: 6 timer 57 minutter

Ladetid: 5 timer og 50 minutter

Browsermark: 100.010

Sunspider: 1826,63

Linpack singel: 89 Mflop/s

Linpack multi: 146,5 Mflop/s

Når det er sagt har vi ikke funnet oppgaver som iPad 3 ikke takler greit. Tunge spill, videoredigering, bilderedigering og andre tunge oppgaver går unna som Kvikklunsj i påskesola.

Ytelsestestene våre viste også at nye iPad sparker ifra. Den satte rekord på Browsermark, og går forbi Samsung Galaxy Tab 8.9, Samsung Galaxy Note og Sony Tablet P med drøyt 10 prosent bedre ytelse. «Regnekapasiteten» på iPad 3 er noe bedre enn på iPad 2. Det er spesielt i flertrådet modus at iPad 3 virkelig drar fra forrige modell og leverer testresultater som ligger 60 prosent over iPad 2. Konklusjonen vår er at iPad 3 kommer til å holde tritt med konkurrentene i år, men at vi forventer å se nettbrett i løpet av året som yter bedre enn Apples nyeste nettbrett.

70 prosent større batteri

Nye iPad har fått et batteri som er 70 prosent større enn batteriet i iPad 2. Det nye batteriet er på 43.5 watt-timer mot 25-watttimer på iPad 2. Et større batteri tar lengre tid å lade. For iPad 3 tar det nøyaktig 5 timer og 50 minutt å fulladde batteriet. Til sammenligning tar det to timer mindre å fulladde batteriet på iPad 2.

Målet med det nye og store batteriet har selvsagt vært for å unngå en reduksjon i batterilevetiden på nye iPad i forhold til iPad 2. Og det har Apple klart.

Faktisk viser våre målinger at batterikapasiteten på nye iPad er bedre enn på iPad 2. I vår test holdt nye iPad ut 35 minutt lenger enn iPad 2. Resultatet av vår test var at iPad 3 holdt det gående i 6 timer og 57 minutter. Det er litt bedre enn Sony Tablet S, men en del mindre enn på Samsung Galaxy Note (over 9 timer).

Nydelig bygget

iPad 2 har vært en robust følgesvenn for oss i et års tid. Byggekvaliteten er upåklagelig. Forskjellen på nye iPad og iPad 2 er så små at det er ingen som ser forskjell uten å legge dem side ved side. Du kan kjenne at iPad 3 er noen få gram tyngre, men det er første når man legger begge flatt på et bord at man ser at nye iPad er 0,6 mm tykkere. Designlikheten gjør at vi trygt gir nye iPad toppkarakter når det kommer til byggekvalitet. Vi har mistet vår iPad 2 i bakken flere ganger og den har solide bulker på to av hjørnene. Men likevel er både skjerm og innmat i god behold. Vi har heller ikke beskyttet den spesielt godt i sekken til og fra jobb hver dag. Vi har kun beskyttet skjermen med Apples Smart Cover. Ønsker du å beholde iPaden fin og hel bør den ha et «etui» når den ligger i en sekk.

MILLIMETER: Det skiller noen få millimete på iPad 2 og nye iPad - eller iPad 3 - som mange kaller den. Nye iPad er noen millimeter tykkere og veier 60 gram mer enn iPad 2.
MILLIMETER: Det skiller noen få millimete på iPad 2 og nye iPad - eller iPad 3 - som mange kaller den. Nye iPad er noen millimeter tykkere og veier 60 gram mer enn iPad 2.

Mye bedre kamera

Spesifikasjoner: iPad 3 (2012)

Operativsystem: iOS versjon 5.1

Prosessor: Apple AX5

Skjerm: 9,7 tommers retinaskjerm

Oppløsning: 2048 x 1536 punkter

Wi-Fi: Ja

*Mobilt bredbånd: Ja, støtter HSDPA+ i Norge

Bluetooth: Ja, versjon 4.0

Kamera: iSight-kamera 5 MP/VGA ansiktskamera

Video: 1080p opptak

Autofokus: Ja

Minnekort: Nei

HDMI-ut: Nei, kun via adapter (229 kroner)

USB: Nei, kun via adapter (299 kroner)

Lagringsplass: Fra 16-64 GB (avhengig av modell/pris)

Størrelse: 21,1 x 18,6 x 0,94 cm

Vekt: 652/662 gram (Wi-Fi/4G)

Pris: fra 3.790 til 6.490 kroner

*Kun iPad 4G

Kameraet på nye iPad har fått seg en kraftig oppgradering. Forskjellen til iPad 2 er stor. Testbildene våre viser at nye iPad tar bilder som er mye skarpere og har langt bedre farger. Men om nye iPad har fått bedre kamera, så finners det mange nettbrett som har kamera med bedre oppløsning og til og med blits eller fotolys, noe nye iPad 3 mangler. Når det er sagt gjentar vi det vi tidligere har skrevet tidligere, at vi ser ikke helt behovet for et superkamera på et nettbrett. Det er få som vil løpe rundt å fotografere med et stort nettbrett. At frontkameraet fortsatt kun er VGA (640 x 480 punkter) er mer skuffende. Det betyr at du ikke kan føre videosamtaler i HD på Skype eller Facetime.

4G vs. 3G

Nye iPad fås kjøpt som en 4G-versjon. Diskusjonen rundt dette har pågått siden lanseringen. Konklusjonen for Norges del er at man ikke helt sikkert vet om nye iPad vil støtte det norske 4G-nettet. Det som er fakta er at iPad versjonen med 4G virker på det norske mobilnettet (3G) og støtter nedlastingshastigheter på opp til 21 Mbps (HSDPA+). Det er litt mer enn det gjennomsnittsnordmannen har via bredbåndslinjen hjemme. Våre målinger viste i snitt en nedlastingshastighet på 11,3 Mbps og en opplastingshastighet på 2,43 Mbps på nettet til NetCom. Det er godkjent og vil for de fleste oppleves som svært tilfredsstillende hastigheter for normal nettbruk.

Til sammenligning fikk vi en nedlastingshastighet på 1,32 Mbps og en opplastingshastighet på 1,54 Mbps på Telenors nett med en iPad 2. Vi har ikke testet iPad 2 mot NetComs mobilnett eller iPad 3 mot Telenors nett.

Konklusjonen er likevel at med 4G iPad på et 3G-nett (HSDPA+) får man opplastingshastigheter som er bedre enn hva de flest av oss har hjemme, og gjør at opplasting av bilder til Facebook, sending av store e-poster og trådløs backup mot iCloud eller lokal PC vil oppleves som raskt. Nedlastingshastigheten konkurrerer ikke helt med «folkebredbåndet», som er cirka 15 Mbits nedlastings hastighet i snitt, men det er ikke langt unna.

Skal du kjøpe?

Har du iPad 2 ser vi akkurat nå ingen gode grunner for å bytte den ut med nye iPad. Har du iPad 1 vil iPad 3 være en mer naturlig oppgradering. Og, har du ikke iPad fra før, så er det nok iPad 3 som gjelder. Når det gjelder iPad 2, så vil Apple fortsette å selge iPad 2 i en 16 GB versjon - med og uten 3G. Med trådløst nett og 16 GB må du gi 2.990 kroner. Da sparer du 800 kroner i forhold til tilsvarende versjon av nye iPad. For enkelte er kanskje det dråpen som gjør at man faktisk kan kjøpe seg en iPad. Har du råd synes vi 800 kroner er vel anvendte penger for å få en raskere modell med bedre skjerm og kamera og er en modell som kanskje har en noe lenger levetid.

Blant konkurrentene er det først og fremst Samsung og Asus med Transformer Prime som peker seg ut som aktuelle alternativer.

På minussiden har vi notert oss at nye iPad er litt tyngre, litt tykkere og at det ikke har skjedd noe store endringer i brukergrensesnittet siden den første iPaden så dagens lys. Vi synes Android på mange måter har et mer moderne brukergrensesnitt, selv om brukervennligheten på iPaden er svært god for en stor gruppe brukere.

KAMERA: Kameraet på nye iPad er blitt kraftig oppgradert. Bildet til høyre er nye iPad. Ser du etter vil du se at både farger og oppløsning er mye bedre.
KAMERA: Kameraet på nye iPad er blitt kraftig oppgradert. Bildet til høyre er nye iPad. Ser du etter vil du se at både farger og oppløsning er mye bedre. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

I sum velger vi å gi nye iPad en solid 5-er.

Det er en streng dom fra vår side, men et signal om at listen er lagt høyt for kommende nettbrett fra Apple og andre produsenter.

Følg HjemmePC på Facebook .

Les også:

Førsteintrykket av nye Apple TV

Får du bredbåndet du betaler for?

Ord med C og ord med W - ordene du trenger i Wordfeud

Denne boksen gir hodetelefonene et lydløft

Nye iPad: Ser du forskjellen? Ser du hvilken som er nye iPad?
Nye iPad: Ser du forskjellen? Ser du hvilken som er nye iPad? Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen