Smartere og knakende god

Cisco Linksys EA4500

Linksys har utmerket seg svært positivt når det gjelder trådløse erfaringer i redaksjonen. Derfor forventet vi mye av EA4500.

SMART: Linksys EA4500 er en brukervennlig trådløs ruter som er lett å håndtere.
SMART: Linksys EA4500 er en brukervennlig trådløs ruter som er lett å håndtere. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Spesifikasjoner: Cisco Linksys EA4500

Spesifikasjon: 802.11n 450 Mbps

Dualband: 2,4 og 5 GHz

Separat gjestenett: Ja

Antenner: 3x3 MIMO, integrert

Ethernet switch: 4xGbit LAN

Medieserver: DLNA (via USB)

Filserver: Ja (via USB)

Printserver: Ja (via USB)

WPS: Ja

Forrige Linksys-favoritt her i redaksjonen var E4200, som fremdeles er i salg til 8-900 kroner i de rimeligste nettbutikkene. Nye EA4500 ligner mye, men har noen spennende nyheter å by på.

Linksys har med denne nye toppmodellen etablert en helt ny standard for håndteringen av trådløse nettverk. Nå er man ikke lenger avhengig av å logge på ruteren via nettleseren og en lokal IP-adresse. I stedet logger man på via en Cisco Connect Cloud-konto man oppretter, og man kan da styre ruteren hvor som helst fra. Enten via datamaskinens nettleser eller via apper til Android eller iOS. Det betyr at du kan gå inn via smarttelefonen for å legge til en ny enhet i nettverket, og det spiller da ingen rolle om du er hjemme, så lenge du har nettilgang.

Det er for så vidt ikke noe revolusjonerende med dette, siden fjernadministrasjon har vært vanlig på trådløse routere i en årrekke. Men forskjellen er at

Linksys har gjort det usedvanlig brukervennlig. Logger du på med nettleser, er brukergrensesnittet norsk, mens appene foreløpig kun er på engelsk.

Ruteren støtter både 2,4 og 5 GHz, og det er også mulig å aktivere et gjestenett som da er separat fra ditt eget private nett. Vi hadde med ett eneste unntak (et Atheros 802.11n mini-PCI-kort som stadig mistet kontakten) ingen kompatibilitetsproblemer. Vi opplevde god rekkevidde og stabilitet i hele testperioden, dog med dårligere rekkevidde på 5 GHz-båndet, som jo er helt normalt.

Ruteren har USB-port på baksiden som gjør det mulig å sette opp en delt nettverksdisk eller skriver. Trafikkprioritering (QoS) er selvsagt på plass. UPnP-støtten funker også bra, og vi kunne uten problemer la en Synology-NAS åpne porter til tjenestene sine helt automatisk.

Dette er definitivt en toppruter man trygt kan kjøpe. Om Connect Cloud-funksjonene er viktige nok til å forsvare prisen, må du bedømme selv. Trenger du dem ikke, er E4200 en likeverdig konkurrent til en noe lavere pris. Vi synes dog at Connect Cloud har noe bra for seg, og setter utvilsomt en helt ny standard for brukervennlighet.

Les også:

Slik er Samsung Galaxy Note 10.1

Denne smartmobilen har du råd til

11 spørsmål du må stille før du kjøper PC

Test: Samsung Serie 9 - designperle med kraft

PORTER: Linksys EA4500 har fire ledige nettverksporter og en USB-tilkobling som du kan bruke for å dele en ekstern harddisk på nettverket.
PORTER: Linksys EA4500 har fire ledige nettverksporter og en USB-tilkobling som du kan bruke for å dele en ekstern harddisk på nettverket. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning