Samsung Serie 9 (NP900X3C-A01)

Designperle med mer kraft

Da vi ikke trodde de kunne lage den tynnere, så gjorde de nettopp det uten å ofre kvalitetsfølelse. Kraftigere er den også.

DURALUMINIUM: Overflatene er ikke så veldig mottakelige for fingeravtrykk og skjermlokket tynt men hardt.
DURALUMINIUM: Overflatene er ikke så veldig mottakelige for fingeravtrykk og skjermlokket tynt men hardt.
Sist oppdatert

Det er litt over et år siden vi testet første generasjon av Samsungs 9-serie, og den gang falt vi for kombinasjonen av design og kvalitetsfølelse.

Med andre generasjon er målene ytterligere kuttet og den ser like bra ut. Årets design bruker matte, mørkegrå flater og myke, avrundede kanter. Utstrakt bruk av Duraluminium i konstruksjonen gir topp kvalitetsfølelse og sikrer innmaten mot ytre påkjenning. Det trengs for tykkelsen er rett under 13 millimeter.

Skjermlokket er steinhardt og vi klarte ikke å lage gjennomslag på skjermen. Hele pakken dufter av eksklusivitet og eleganse, og det er positivt at overflatene skjuler fingermerker relativt godt.

Tastaturet er av flistypen, med helt flate og litt glatte, baklyste taster. Skrivekomforten er totalt sett god, for motstanden er behagelig og trykkpunktet kontant. Tastevandringen er litt kort, men det klarer nok de fleste med et normalt skrivevolum å venne seg til. Tastelyden er for øvrig ganske lavmælt. Den har heller ikke særnorske taster.

Pekeplaten er stor og lett nedsenket i håndleddstøtten. Den kommer i ett stykke, med knappene integrert. Trykker man ned platen vil det registreres venstreklikk, med unntak av et lite område nederst til høyre som gir høyreklikk. Dette fungerer faktisk utmerket og vi savner ikke dedikerte museknapper. Overflaten er behagelig glatt, med følsomhet og flerfingerrespons på absolutt toppnivå.

Selv om 9-serien oppfyller alle krav til å være en ultrabook, har Samsung valgt å ikke bruke dette merkenavnet men forsøker heller å posisjonere 9-serien et par hakk over.

TYNN: Den er tynnere enn sin eldre bror, og vesentlig kraftigere.
TYNN: Den er tynnere enn sin eldre bror, og vesentlig kraftigere.

Skjermen er enkelt og greit helt glimrende til å sitte på en maskin som er laget for å brukes rundt om kring.

Spesifikasjoner: Samsung 9-serie (2012)

Prosessor: Intel Core i5 3317U / 1.7 GHz

Chipset: Mobile Intel HM75

Minne: 4 GB (4 GB) DDR3-1333

Skjermkort: Intel HD Graphics 4000

Skjerm: 13,3 tommer (matt), pppløsning 1600 x 900 (16:9)

Harddisk: SanDisk SSD U100 128GB

Nettverk: Intel Centrino Advanced-N 6235, Realtek GBE Family Controller, 4.0+HS Bluetooth

Lyd Realtek ALC269, Intel HD Audio-kontroller

Operativsystem: Windows 7 HP 64-bit

Porter forsiden: Venstre side Strømkontakt, USB 3, Micro HDMI, Ethernet

Porter høyre side: USB 2, hodetelefon-/mikrofonkontakt, mini-VGA, kortleser

Dimensjoner 314 mm x 219 mm x 13 mm

Vekt 1,16 kg

Annet Webcam, WiDi

Overflaten er matt, den er særdeles lyssterk, har høy oppløsning og gode innsynsvinkler. Fargene har greit trykk og fargegjengivelsen ser ut til å ligge på nivå med de fleste andre i klassen.

Lyden er faktisk ganske god, også til musikk, og de små høyttalerne klarer på å spille rent på høyt nivå. Lydtrykket er tilstrekkelig til man ikke trenger å holde seg helt i nærheten for å høre hva som foregår.

Kraften leveres av en splitter ny lavvoltsprosessor fra Intel, som også har en oppgradert grafikkdel innabords. Ivy Bridge gir ytelser som nærmer seg og av og til overgår, det vanlige bærbare hadde for noen måneder siden. Det vil si at bortsett fra den litt snaue kapasiteten på brikkedisken, som gjør at man må bruke ekstern disk om man skal drive med plasskrevende oppgaver, så takler den nye 9-serien alt vanlige hjemmebrukere kan tenkes å gi den. Til og med spill går, på sett og vis. Den drar det meste, men man ofte ofre både oppløsning og billedkvalitet for å få spillbar hastighet.

Samsungs snarstart fra dvalemodus er blitt enda kjappere, og maskinen er nå klar til bruk før vi rekker å åpne skjermlokket.

Under normal bruk er maskinen stort sett lydløs og selv ved tung bruk er viftelyden lett å overse. Den blir varm i bakkant både på over- og undersiden ved last, og kan bli ubehagelig å ha i fanget. Ved normal surfebruk er varmeutviklingen derimot ikke noe problem.

Tilkoblingene er trukket godt tilbake fra håndleddsstøtten på begge sider, der de er lette å nå og samtidig ute av veien. Vi stusset litt over at bare en av to USB-porter støtter den nyeste standarden, og ergret oss litt over at man må bruke spesielle overganger for å koble til eksterne skjermer.

Samsung er dessuten flinke til å holde maskinen temmelig ren for unødvendige maseprogrammer, og har bare lagt ved et lite knippe av egne nytteprogrammer.

Konklusjon

ALT-I-ETT: Pekeplaten kommer i ett stykke, men denne gangen har Samsung laget en løsning som er like bra og kanskje bedre enn versjonen med knapper.
ALT-I-ETT: Pekeplaten kommer i ett stykke, men denne gangen har Samsung laget en løsning som er like bra og kanskje bedre enn versjonen med knapper.

Samsungs nye 9-serie er en glimrende oppfølger, som er blitt bedre på alle måter. Særlig den lyssterke og høyoppløste skjermen med matt front vil mange sette pris på. Den ekstra ytelsen er heller ikke å forakte, og den er nå på et nivå der mange ikke har behov for mer med dagens programvare. Prisen er kanskje i overkant stiv, men skal du ha en gjennomført stilren og kraftig ultra koster det å være kar.

Les også:

10 gode fotoapper til nettbrett (iPad og Android)

SUB gir lydløft til Sonos

Godt iPad-feste for nakkestøtte i bil

Husk å gå med Windows 8 om du kjøper PC i sommer

Testresultater

Testresultatene fra Samsung 9-serie sammenlignet med et par aktuelle konkurrenter.

RESULTATER: Samsungs nye 9-serie sammenlignet med et par aktuelle konkurrenter.
RESULTATER: Samsungs nye 9-serie sammenlignet med et par aktuelle konkurrenter. Foto: HjemmePC
NYDELIG: Gjennomført design med en kvalitetsfølelse som matcher, det liker vi.
NYDELIG: Gjennomført design med en kvalitetsfølelse som matcher, det liker vi.

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2012, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også