Apple MacBook Pro 13 med Retina-skjerm ME865H/A (2013)

Er dette den beste Mac-en?

Vi skjønte at Apple hadde noe mer i skjorteermet da de lanserte MacBook Air i sommer. Her er Macbook Pro med Retina-skjerm.

TOPPKARAKTER: God ytelse og en god skjerm bidrar til at vi vir Apple MacBook Pro med Retina 13-tommer vår toppkarakter.
TOPPKARAKTER: God ytelse og en god skjerm bidrar til at vi vir Apple MacBook Pro med Retina 13-tommer vår toppkarakter.
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Skjerm

+ Taster og mus

+ AC-nettverk

+ SSD-ytelse

+ Kvalitetsfølsels

- Ikke mulig å oppgradere RAM selv

Vi ga MacBook Air strålende omtale da vi testet den i sommer. Men vi syntes skjermløsningen på bare 1440 x 900 er for dårlig i dagens laptop-marked.

MacBook Air er, akkurat som nye MacBook Pro med Retina, basert på Intels Haswell-plattform. Men Air har ikke den nye Iris-grafikken til Intel, og da vi spurte Apple om dette var svaret at noen «pro-løsninger» alltid forbeholdes pro-serien deres. Av det tolket vi at MacBook Pro ville få det, og det har vist seg å stemme.

13-tommeren på testbenken er grunnmodellen med 2,4 GHz Intel Core i5-4258U. Denne prosessoren har altså den nye Iris-grafikken til Intel. For øvrig har maskinen 8 GB RAM og 256 GB SSD-lagring. Det er med andre ord ikke den rimeligste grunnmodellen - den har nemlig bare 4 GB RAM og 126 GB SSD.

Det du får ved å velge en MacBook Pro som denne i stedet for en Air, er med andre ord kraftigere prosessor, kraftigere grafikkløsning og ikke minst en langt bedre skjerm.

Med en oppløsning på 2560 x 1600 har denne maskinen en pikseltetthet på 227 pr. tomme. Det er høyere enn 15-tommeren, og gjør at det nesten er umulig å se de individuelle pikslene. Skjermen er dermed sylskarp. Men den er også både lyssterk og har bra fargegjengivelse og ganske bra svartnivå.

Den er ingen ultrabook, men etter vår mening er den tynn og lett nok.
Den er ingen ultrabook, men etter vår mening er den tynn og lett nok. Foto: Tron Høgvold

Kjent stil

Mange har prøvd, men ingen har enda klart å lage en lader som er like kompakt og med en like god magnetisk ladeplugg som det Apple tilbyr.
Mange har prøvd, men ingen har enda klart å lage en lader som er like kompakt og med en like god magnetisk ladeplugg som det Apple tilbyr. Foto: Tron Høgvold

Spesifikasjoner: Macbook Pro 13 (2013)

 • Prosessor: Intel Core i5 - 4258U
 • Grafikk: Intel Iris 5100
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Skjerm: 13,3 tommer, IPS, blank
 • Oppløsning: 2650*1600 piksler
 • Trådløst: 802.11 ac, Bluetooth
 • Ethernet: nei
 • Kamera: 720p
 • OS: Mac OS X Mavericks
 • Vekt: 1,57 kg

Designet fortsetter i velkjent stil. Basen er skåret ut i ett stykke aluminium. Det sitter svært diskrete luftehull på undersiden av kantene, ellers er luftehullene elegant gjemt av skjermhengselet.

Museløsningen er stor og svært brukervennlig, og tastaturet er en drøm å skrive på.

Siden den optiske stasjonen er droppet, er faktisk denne MacBook-en ganske tynn. En god del tykkere enn Air er den selvfølgelig, men fordelen med det er at det da blir plass til flere porter i full størrelse. Det er to Thundrbolt-porter, to USB 3.0-porter, en HDMI-utgang, SD-kortleser og kombinert hodetelefon- og mikrofonkontakt.

Noen Ethernet-port finnes ikke, men 802.11ac med datarate på 887 Mbps er på plass. Har du en AC-ruter, vil du neppe komme til å savne Ethernet-porten.

Ytelse

13-tommeren tilbys kun med integrert grafikk. Iris 5200 er kraftigere enn HD Graphics 4200 som sitter i Air, men spillresultatene forteller tydelig at dette ikke er spillmaskin.

Spilling og enkelte av de prosessorkrevende testene våre er for øvrig det eneste som får varmeutvikling og viftestøy til å ta av.

Ellers er ytelsen ganske hyggelig, og særlig SSD-løsningen til Apple er lynrask. Batteritiden oppgis til 9 timer ved surfing og videoavspilling fra iTunes. I batteritesten vår, som er noe tøffere, fikk vi 4:42 timer.

Maskinen holder seg kjølig og stille under normal bruk, og skjermen, tastaturet og museløsningen gjør den til en drøm i bruk. Til og med lyden er ganske bra til å komme fra en såpass slank maskin.

Konklusjon

13-tommersutgaven av MacBook Pro med Retina er dyrere enn 13-tommersutgaven av Air. Likevel synes vi det er vel anvendte penger, og skulle vi først ha kjøpt en Mac nå, ville det ha blitt denne. Antakelig i akkurat denne konfigurasjonen også.

MAGNETISK: Laderen på Macbook Pro fester seg til maskinen med magneter. Det gjør også at man ikke ødelegger pluggen om man skulle være så uheldige å snuble i ledningen.
MAGNETISK: Laderen på Macbook Pro fester seg til maskinen med magneter. Det gjør også at man ikke ødelegger pluggen om man skulle være så uheldige å snuble i ledningen. Foto: Tron Høgvold

Du får en kraftigere maskin og flere porter, men først og fremst får du en fantastisk god skjerm i forhold til Air.

Du må leve med en tyngre og tykkere maskin, men vi synes den er tynn og lett nok. Bare om vi var avhengige av å bære laptopen svært mye i en veske på skulderen, ville vi hatt Air i stedet.

På plussiden noterer vi også at de utmerkede iLife- og iWork-pakkene til Apple nå er inkludert i prisen - det er bare å laste dem ned fra App Store.

Les også:

Er dette årets peneste TV?

Test av Nexus 5 med Android 4.4

Test av iPad mini med Retina-skjerm
Testresultater for Apple MacBook Pro med Retina 13-tommer(2013).
Testresultater for Apple MacBook Pro med Retina 13-tommer(2013). Foto: HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning