iPad mini: Sylskarp og kjempekraftig

iPad mini med Retina-skjerm

Det er slutt på å betrakte iPad Mini som en 2.-klasses billigmodell. Møt iPad Mini med Retina-skjerm og imponerende ytelse.

HENDIG: Takket være liten størrelse og lav vekt, ligger nye iPad Mini vedlig godt i hånda. Retina-skjermen er sylskarp, og ytelsen imponerende.
HENDIG: Takket være liten størrelse og lav vekt, ligger nye iPad Mini vedlig godt i hånda. Retina-skjermen er sylskarp, og ytelsen imponerende. Foto: Produsent
Sist oppdatert
KRAFTIG: Nå er det bare størrelse, vekt og pris som skiller den lille og den store iPad-en. Ytelsen er nesten identisk.
KRAFTIG: Nå er det bare størrelse, vekt og pris som skiller den lille og den store iPad-en. Ytelsen er nesten identisk. Foto: Apple Produsent

Vi likte 7,9 tommer store iPad Mini da den kom for et år siden. Den var utrolig hendig og lå mye bedre i hånda enn den vanlige, store og den gang tunge 9,7 tommer store iPad-en.

Med lanseringen av iPad Air tidligere i høst barberte Apple bort 180 gram og lagde rammene rundt skjermen smalere. Dermed ble også den mer hendig.

iPad Mini med Retina-skjerm er nesten prikk lik den opprinnelige iPad Mini på størrelse. Den har gått litt opp i vekt (23 gram) og blitt litt tykkere (0,3 mm). Men den er like hendig som før, og mer hendig enn nye iPad Air.

Den lave vekten på 331 gram (legg på 20 gram for versjoner med 4G-modul) og den lille størrelsen gjør at den er bedre å holde i enn iPad Air (469 gram). Faktisk er den så mye mer hendig at vi i veldig mange tilfeller vil foretrekke nettopp iPad mini med Retina-skjerm.

Retina betyr alt!

Det å være hendig er altså ikke noe nytt for iPad mini. Men helt avgjørende for at vi nå foretrekker den nye, lille 7,9-tommersmodellen, er skjermen.

Den første iPad mini hadde en oppløsning på bare 1024 x 768 punkter. Selv på en 7,9-tommers skjerm blir hvert punkt da synlig, og ting ser rett og slett ikke skarpt ut.

Retina-skjermen ble vi bortskjemt med allerede da iPad 3 kom våren 2012, så skjermen på første iPad Mini var en liten skuffelse. Særlig tekst var ikke spesielt innbydende på den første iPad mini.

Nå er dette snudd på hodet. Retina-skjermen har en oppløsning på 2048 x 1536 punkter. Dette er hele 326 punkter pr. tomme (PPI)! Til sammenligning har iPad Air "bare" 264 PPI.

Dette gjør skjermen på iPad Mini med Retina helt fantastisk å se på, og faktisk skarpere enn iPad Air! Det er nesten helt umulig å se de individuelle pikslene, og til og med bitte liten skrift er sylskarp.

Like kraftig som iPad Air

Nye iPad mini har samme 64-bits A7-prosessoren og M7-koprosessoren (som håndterer de ulike sensorene) som i iPad Air og iPhone 5S. Som vi skrev i testen av iPad Air, mangler det ikke på krefter.

Riktignok flyter ting også godt i iOS7 på en ett år gammel iPad 4, men på nye kraftsugende 64-bits-apper laget for iOS7 merker man forskjellen.

Det er rett og slett imponerende hva iPad Mini med Retina gjør med en app som VJAY 2 når den mikser to full-HD-videoer med største selvfølgelighet.

Spill som Infinity Blade III og Call of Duty: Strike Team er andre eksempler hvor iPad Mini med Retina imponerer med kreftene, og byr på en imponerende spillgrafikk.

Andre apps som er verdt å legge merke til er Apples egen Garage Band, som nå kan mikse hele 32 lydspor på en iPad Mini med Retina og iPad Air.

Merk også at Apple nå har redesignet iLife- og iWork-pakkene og inkluderer dem i prisen for alle som kjøper de nye iPad-ene.

Trådløs-skuffelse

Spesifikasjoner iPad mini med Retina-skjerm

  • Operativsystem: iOS 7.04
  • Skjerm: 7,9 tommer
  • Oppløsning: 2048 x1536 punkter,
  • Punkttettet: 326 PPI
  • Prosessor: A7
  • Lagringskapasitet: 16 til 128 GB
  • Kamera: 5 MP
  • Frontkamera: 1,2 MP
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • 4G: Ja, avhengig av modell
  • Størrelse. 20 x 13,47 x 0,75 cm
  • Vekt: 331/341 gram
  • Annet: 64 bits arkitektur, M7-koprosessor håndterer sensorer
  • Veil. pris: fra 3290 kroner
  • Veil. pris testeksemplar: 6690 kroner

Mange er skuffet over at både iPhone 5S, iPad Air og iPad mini med Retina bare har 802.11n. Apple har riktignok gjort dem klar for noe raskere N-hastigheter enn før (datarate på 300 Mbps), og gitt dem to MIMO-antenner. Men AC-nettverk får du altså ikke.

Da vi spurte Apple om hvorfor, ville de som vanlig ikke svare, men nøyde seg med å si at den nye WiFi-løsningen er bra nok og at den tross alt er bedre enn forrige generasjon.

Men fordelene med 802.11ac er, etter vår oppfatning, like mye bedre rekkevidde på 5 GHz-nettet takket være beamforming, som det er raskere hastighet.

Apple bekreftet at de nye iPad-ene ikke kan dra nytte av beamforming-egenskapene i nye AirPort Extreme. Det samme gjelder andre 802.11ac-rutere med beamforming.

Men nettbrett er jo produkter man gjerne vil ha med seg ut på verandaen eller opp på soverommet, der trådløs-rekkevidden typisk er dårlig og beamforming kan være redningen. Derfor antar vi at AC-nettverk står på listen neste gang Apple lanserer en ny iPad, slik at de får utnyttet kapabilitetene i sin egen AirPort Extreme.

Skal vi være riktig pirkete må vi vel også si at kameraet ikke er all verden. Hovedkameraet gir 5 megapiksels bilder av grei kvalitet til et nettbrett å være, men det er ikke i nærheten av kvaliteten på f.eks. iPhone 5S og andre toppmobiler. Vi har ikke trukket for dette, for de færreste bruker jo et nettbrett til å ta noe særlig bilder eller video.

Konklusjon

Trådløs-skuffelse til tross, dette er et fantastisk nettbrett. Ytelsesmessig scorer den omtrent som iPad Air, og er dermed et av de kraftigste nettbrettene på markedet.

STOR ELLER LITEN: I redaksjonen er vi delt i to i forhold til hvilken vi foretrekker. Noen vil ha størst mulig skjerm, mens andre vil ha den mest mulig hendig.
STOR ELLER LITEN: I redaksjonen er vi delt i to i forhold til hvilken vi foretrekker. Noen vil ha størst mulig skjerm, mens andre vil ha den mest mulig hendig. Foto: Produsent

Forskjellen på iPad Mini med Retina og iPad Air koker nå ned til størrelse og pris. Vi fikk ut 8:17 timer i batteritesten vår, noe som riktignok er nesten en halvtime bedre enn iPad Air. Bare Samsung Galaxy Note 10.1 og Asus Memopad FDH 10 har klart mer.

Totalt sett er dette en soleklar favoritt og en klar sekser på karakterskalaen. Det gav vi også til iPad Air. Hvilken av dem du velger må avgjøres av ditt eget behov, og her spiller antakelig størrelsen på mobilen din en viss rolle.

Prisen for toppmodellen med 128 GB og 4G, som vi har testet, er heftig: 6690 kroner! Heldigvis finnes det rimeligere varianter å velge mellom. Rimeligste modell på 16 GB og uten 4G koster 3290 kroner, men 32 GB-varianten uten 4G til 4090 kroner er kanskje det beste valget for de fleste.

Les også:

Test av 6 trådløse hodetelefoner til musikk og mobil

Slik fikk vi AirPlay i bilen

Gjør dette om du sliter med Windows 8.1




Denne saken ble første gang publisert 28/11 2013, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også