15 gratis fotoprogrammer

Nettet er fullt av gode gratisprogrammer for behandling av bilder. Her har du våre favoritter.

Nettet er fullt av gratis fotoprogrammer. Her er noen av våre favoritter.
Nettet er fullt av gratis fotoprogrammer. Her er noen av våre favoritter. Foto: Foto: Dreamstime.
Publisert Oppdatert
Paint er et gratis alternativ til betalprogrammer som Photoshop og har gjennom årene fått en stor brukerskare.
Paint er et gratis alternativ til betalprogrammer som Photoshop og har gjennom årene fått en stor brukerskare.

Paint.net

Gratis og fullverdig erstatning for Photoshop Elements. Paint.net inneholder mye av det du finner i dyrere programmer. Det tilbyr en layout mange vil kjenne igjen fra Photoshop-serien, og med få mangler i forhold til dyre fotoprogrammer.

Last ned Paint her.

Gimp

Fotoprogrammet Gimp er enkelt å komme i gang med, til tross for at programmet både er avansert og omfangsrikt. Programmet finnes nå i versjon 2.4 og mange hevder at dette fotoprogrammet minst er like avansert som Photoshop. Prøv selv.

Last ned Gimp her.

Picasa

Picasa er et gratisprogram for å ordne bildene dine og tilbyr i tillegg en del enkle redigeringsfunksjoner. PIcasa er eid av Google og er i kjent stil gratis. Det mest nærliggende programmet å sammenligne Picasa med er Windows Fotogalleri, som følger med Windows Vista - og som du kan laste ned gratis fra Microsoft. Picasa er også et ypperlig program for å dele bilder med venner og kjente.

Last ned Picasa her.

Windows Live Fotogalleri

Enkelt og intuitivt fotogalleri med enkle redigeringsfunksjoner. Her kan du organisere, vise fram og dele dine bilder (via Windows Live Space) med venner og kjente.

Last ned Windows Live Fotogalleri her.

Hugin

Har du lyst til å sette flere bilder sammen til en panoramavisning? Bruk Hugin. Dette fotoprogrammet finnes både i dansk og svensk språkdrakt, men ennå ikke på norsk.

Last ned Hugin her.

Blender

Det kan være gøy å lage 3D-bilder. Blender er et bra program å starte med.
Det kan være gøy å lage 3D-bilder. Blender er et bra program å starte med.

Et 3D-verktøy som kan brukes til å lage filmer som Finding Nemo, om du har tid og ferdigheter nok. Et helt fantastisk gratisprogram som gir det meste som et dyrt program som 3D-studio Max tilbyr.

Last ned Blender her.

Irfan View

Et veldig enkelt bildeprogram som tilbyr mange funksjoner som PC-brukere støter på i hverdagen, som e-postsending, forhåndsvisning, redigering, ta skjermbilder, fargebalanse, lysbildeshow og mye mer. Det finnes også en rekke tilleggsprogrammer som kan installeres.

Last ned Infran View her.

PIXresizer

Et lite og enkelt program som hjelper deg til å forminske store digital bilder til formater som gjør det enklere å sende bilder via e-post eller for publisering på nett.

Last ned PIXresizer her.

SketchUP

Et 3D-program som er relativt enkelt å bruke, i motsetning til andre 3D-programmer. Spesielt bra til å lage 3D-utgaver av skisser. Brukes til 3D-bygninger i Google Earth.

Last ned SketchUP her.

Adobe Photoshop Express

Dette er en nettbasert programvare (alt lagres og gjøres via nettet) fra Adobe. Programmet er en nedskalert versjon av Photoshop. Programmet har likevel en rekke funksjoner som er nyttige for vanlige PC-brukere, som fjerning av røde øyne, gjøre bildene skarpere med mer. I tillegg kan du sende link til dine bilder til venner og kjente. Disse kan se bildene uten å måtte logge seg på Adobe Photoshop Express. Du får 2 GB lagringsplass hos Adobe når du registrerer deg. Bildene kan også brukes på bloggen din eller på din profil på Facebook.

Last ned Adobe Photoshop Express her.

Photo Filtre

Bor det en kunstner i deg bør du se på Photo Filtre. Dette er en gratisvariant av et betalprogram, men tilbyr likevel en rekke funksjoner for å lage kunstneriske varianter av vanlige bilder. Som navnet indikerer finnes det en rekke filter til dette programmet. Det finnes også en rekke tilleggsprogrammer du kan installere for økt funksjonalitet.

Er du en kunstner- eller designspire, vil du finne Photo Filtre v.6 interessant.
Er du en kunstner- eller designspire, vil du finne Photo Filtre v.6 interessant.

Last ned Photo Filtre her.

Paintstar

Gratis alternativ til Photoshop Elements og Paint. Enkelt og greit program med en mange funksjoner, filtre og støtter i tillegg mange filformater.

Last ned Paintstar her.

Pivot Stickfigure Animator

Et animasjonsprogram om man ønsker å animere strekfigurer. Et morsomt program.

Last ned Picot Stickfigure Animator her.

EzThumbs

Et lite og enkelt program som skalerer ned bilder for å sendes i e-post eller via lynmeldinger. Kan lage små utgaver av hele mapper eller enkeltbilder.

Last ned EzThumbs her.

Picnik

Stadig mer av det vi gjør med bildene våre, gjør vi på internett. De deles på Facebook, Flickr eller andre nettsteder, eller de sendes på e-post til venner og kjente. Bilderedigeringsprogrammet Picnik er en slags forlenget arm til disse nettstedene. Det meste er gratis, men en del funksjoner må du betale for å få bruke. Siden programmet er så morsomt og lett å bruke får det likevel bli med i denne gratisguiden.

Last ned Picnik her.

Les også: 100 nyttige gratisprogrammer.

Flere gratisprogrammer finner du her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning