Den helt spesielle gården er ukjent for mange

Har du hørt om steinhusene i Valevåg? Selv for mange vestlendinger er praktgården – som fortsatt er i drift – ukjent.

STEINHUS: Da våningshuset stod ferdig i 1820, var det som et klassisk vestlandshus i tre, med skuter i begge ender. På den tida kom folk flest til gården sjøveien, så et staselig inngangsparti ble nøye planlagt fra den kanten, med en rett akse opp til hage og hus, en allé av asal og rogn, og en hage med lysthus på hver side.
Publisert Sist oppdatert

Mellom Valesfjellet og Bømlafjorden i Sveio ligger det et helt spesielt gårdstun.

Steingjerder maler grå linjer gjennom det grønne kulturlandskapet, eldgamle trær troner på beitene og smale grusveier svinger seg mellom 18 store og små hus, der steinhellene hviler tungt på takene.

Einstadbøvoll Gård i Valevåg har vært heimen til tre generasjoner Blytt, siden oldefaren kjøpte stedet i 1929.

Einstadbøvoll Gard 

Hva: Andres Blytt og Elin Vandaskog driver gårdsbruk med 18 bygninger.

Hvor: Valevåg, Sveio.

Daglig drift: Tradisjonelt vestlandsbruk med kjøtt-og melkeproduksjon.
De har 16 melkekyr.

Historie: Fra 1816–1868 ble gårdsbruket som sto til nedfalls,
forvandlet til en praktgård av Ole Georg og Ingeborg Marie Olsen.

På nett: visithaugesund.no.

Gården er i full drift og ikke et museum, som en kanskje skulle tro.

Se bildegalleri av stedet nederst i saken.

Konstant restaurering

– Jeg tok over drifta av gården i 1992, men hadde allerede deltatt i drifta i mange år. På dette tidspunktet var det et stort restaureringsbehov på de minste husa i tunet; det ble restaurert tak på flere bygninger. Vi søkte midler som dekka inntil 35 prosent av kostnaden. Seinere økte satsene, sier Andres Blytt.

Gårdsbruket han overtok, ble freda av Riksantikvaren allerede i 1923 og er et konstant restaureringsprosjekt. I tillegg driver han et moderne gårdsbruk med kjøtt- og melkeproduksjon med god hjelp av familien.

– Nabohuset kom for salg noen år før jeg overtok. Det var greit for oss å kjøpe denne eiendommen, for den ligger så tett på tunet. Huset blei renovert i 1996 og påbygd seinere, sier Andres som flytta inn dit med familien sin.

Les også: Norges nest største tre er majestetisk og sagnomsust

Fjerde generasjons eier Andres Blytt tar vare på praktgården med god hjelp fra foreldrene, broren og samboer Elin Vandaskog.

Bolighusa i tunet var alle bebodde på denne tida, og kårfolket, Margit og Jon Blytt, og broren Ivar bor stadig i hver sine hus på gården.

Men hvem bygde opp denne staselige gården, og hvor kom all den flotte skiferen fra?

Bli med en tur bakover i historien, til den tida Norge nettopp har blitt løsrevet fra Danmark og delte konge med Sverige. Ved inngangen til 1800-tallet var vi et fattig bondesamfunn. Omtrent 80 prosent av 883 000 nordmenn levde av jordbruk, fiske eller skogbruk, og ni av ti bodde på landsbygda.

Husa var vanligvis lafta med torvtak, eller bygd med plank og reisverk. På Vestlandet var det vanlig med klyngetun der fire–fem brukere samla husene sine. Men på Einstadbøvoll stiller en kar seg opp på en haug og skuer utover eiendommen han nettopp har kjøpt.

Les også: Da Therese kom hjem og ble møtt av dette synet, fikk hun en idé

Kanskje framtida åpner for mer omvisning og kulturarrangement på gården? Det er i tankene til dagens drivere.

Et livsverk

Sjømannen og prestesønnen Ole Georg Olsen har nylig vendt tilbake til gamlelandet, etter seks år til sjøs i Spania-traktene, mens Napoleonskrigene herja. Han har kjøpt seg gårdsbruk på Valestrand. Det står dårlig til med både husa og engene, men noen få bygninger er lappet på, slik at han og familien kan bo tørt til de nye planene er gjennomført.

Besøke gården?

På Einstabøvoll driver de ikke fast med gårdsturisme, men de har i mange år tatt imot grupper for omvisning, om noen har henvendt seg.

– Da starter vi gjerne i gjestehuset Muren, med å fortelle historien bak Einstadbøvoll Gard. Der har vi plass til 30–35 personer. Så tar vi en rundtur på tunet etterpå.

De har ofte deltatt i det årlige Åpen Gård-arrangementet, som det lokale bondelaget står for. Dagen holdes som regel i midten av august.

Han ser det for seg, det nye huset oppe på haugen og hagen med vakker utsikt ned mot sjøen.

Da han tok til å grave ut tomta, kom han over skiferstein, mengder av skiferstein. Brytingen av skifer skulle få stor betydning for gården og gir gode inntekter den dag i dag. Skifer ble derfor brukt overalt på gården, på hus og tak og i to kilometer med steingjerder.

I perioden 1816–1868 tar gårdsbruket formen det har i dag. Både byggestil og organisering av bygningene er særegen og ligner ingen andre gårder, verken i nabolaget eller ellers i landet, skriver Magnus Skåden i sin bok om Einstadbøvoll. I alt 20 hus ble bygd i Ole Georg Olsens tid, 18 står igjen.

– Dette er det første huset Olsen fikk bygd i 1820. Det er i kjent vestlandsk stil. Her har foreldrene mine bodd siden 1964. Det meste av tunet står som det ble bygget først på 1800-tallet. Det er kun driftsbygning med siloer som har kommet til på 1980-tallet, sier Andres.

Mannen bak gården, Ole Georg Olsen, var visst god på å gi penger vinger. De fløy ikke bare til arbeidskraft, materialer, verktøy, mat til 11 unger og kjøp av sjeldne planter og vekster. Ole Georg var etter sigende en forfengelig mann som stadig kom i pengeknipe, han ødslet mye på dyre parykker, parfymer og staselige klær, skriver Magnus Skåden. Men han måtte aldri selge gård og grunn, og bodde her til han døde. 

Olsen selv bodde her til han døde i 1868, til tross for 11 barn, ble stedet solgt ut av slekta samme året.

Les også: (+) Ingen ville snakke om den grufulle ulykken. Så fant Line farmors hemmelige notater

Fascinasjon for det spanske

Et lunt uteområde mellom husene, en patio, med skifer på bakken, har nettopp blitt gravd fram når vi besøker gården. Patio betyr gårdstun på spansk. Det brukes ofte om et avgrensa uteområde som gjerne ligger inntil en bolig, hvor en møtes eller spiser sammen. Disse er det flere av på Einstadbøvoll.

For det skulle vise seg at Olsen hadde studert den spanske arkitekturen inngående under sin tid til kais i Malaga. Han må også ha skaffet seg kunnskap om både smedyrket, jordbruk og planteavl der.

– En får en særlig følelse av spansk byggetradisjon i det indre tunet, med hvitkalket hus og trange smau, sier Andres.

Bruk av skifer

Med slegghammer og tynnmeisel ble skifer tatt ut på Einstadbøvoll på 1800-tallet. Kunsten var å få ut størst mulig flak ved å slå inn tynnmeiselen i synlige sprekker. Men både størrelsen og tykkelsen varierte. 

De mest jevne og tynne ble brukt til tak, de fineste på våningshuset, de mer ujevne på driftsbygningene. De tykkeste hellene ble kalt «gångeheller», siden de ble brukt til gulv, både inne og ute. På denne tida var det stadig mange som hadde jordgulv på kjøkkenet. 

Mindre rester ble brukt til steingarder på Einstadbøvoll. Enda mindre biter ble brukt som fyllmasse i midten av de store steinmurene eller steingardene. På toppen la de store flate heller, sånn at barna kunne springe der.

Kilde: «Einstadbøvoll Gard. Om gard og grunn, slekt og spøkelse» av Magnus Skåden.

Olsen har også skjelet til de vestnorske klyngetunene.

– Det er mange små grønne lommer, avgrensa av de mange gårdsbygningene. Disse små og lune lommene ble brukt til oppholdssteder der folka på gården møttes, lekte, spiste sammen og holdt selskap på fine dager. Om en går gjennom tunet, ser en hager og hellelagte plasser i ulik størrelse. Noen er tilrettelagt som oppholdssted, andre indikerer høyere fart og kortere opphold. Slik har disse stedene blitt brukt både før og nå. Strukturen er på mange vis lik det typiske klyngetunet du finner på Vestlandet og i Nord-Norge, skriver Turid Skåden. Hun studerte stedet som en del av en oppgave på Arkitekthøgsskolen.

Les også: 30 000 gårdsbruk står forlatt: – Familier lar arven råtne på rot

Det er både fjell og fjord i sikte på Einstadbøvoll, og et vakkert kulturlandskap med flotte steingjerder.

Nordpolen og Sørpolen

Sola skinner fra skyfri himmel i dag, et enormt kastanjetre lager skygge for kyra ute på beitene. Og katten viser vei til lysthus og fordums festplasser. Olsen var fascinert av både den engelske landskapshagen med sine lysthus, den dramatiske barokkhagen og den geometriske renessansehagen med strikte linjer og former.

Kvadrat, rektangler, ovaler og sirkler satte derfor rammene for hagen. Han satte opp lysthusene Nordpolen og Sørpolen på hver side av våningshuset. Og fikk lagt steingarder på opptil 1,80 meter i høyden.

I dag er kulturlandskapet med de store inngjerdede hagene og de høye steingjerdene delvis freda. Familien Blytt og de 16 melkekyra har utsikt til gamle trær, markerte portsøyler og oppmurte platå som har blitt lagt for å utnytte arealet best mulig.

Hvordan er det egentlig å eie og drive en gård der så mye er verna eller freda?

– Det er stas å eie et så spesielt gårdstun. Å drive landbruk i slike omgivelser går også greit, selv om noen trange porter gir utfordringer. Det at tunet er freda av myndighetene, gir tilgang til midler når noe skal restaureres. Det er 18 bygninger som skal holdes ved like. En blir aldri ferdig.

Se flere bilder fra gården nederst:

Fjerde generasjons eier Andres Blytt tar vare på praktgården med god hjelp fra foreldrene, broren og samboer Elin Vandaskog.
Det ble anlagt to lysthus på hver side av hovedhuset. De kalles bare Nordpolen og Sydpolen.  
Kjøkkenet i huset som kalles Muren, ligger i første etasje sammen med hverdagsstue, bibliotek og stor feststue. I andre etasje er det flere soverom. 
Det er flere lune uterom på gården, inspirert av både spanske og vestnorske forhold. Denne patioen har de nylig ryddet
Kanskje framtida åpner for mer omvising og kulturarrangementer på Einstabøvoll? Det er i tankene til dagens drivere, Andres og Elin. 
I dag bruker vertskapet det gamle gjestehuset Muren til servering av kaffe og kaker når de holder omvisninger. 
Kanskje framtida åpner for mer omvisning og kulturarrangement på gården? Det er i tankene til dagens drivere.
Det er både fjell og fjord i sikte på Einstadbøvoll, og et vakkert kulturlandskap med flotte steingjerder.
Å ta vare på de store trærne og to kilometer steingjerder er en stor oppgavet. Steingjerdet her raste ut for noen år siden og er nylig bygd opp igjen. Arbeidet må utføres av fagfolk og
er et kostbart arbeid, men midler fra kommune og fylke dekker det meste. 
Dette området, med det store kastanjetreet i midten, ble planlagt som gravplass av Ole Georg som bygde opp gården på 1800-tallet. Men det fikk han ikke godkjent, i dag beiter kuene her. 

Kilde:

Boka «Einstadbøvoll Gard. Om gard og grunn, slekt og spøkelse» av Magnus Skåden har vært til god hjelp i artikkelen.