Denne modellen vil fjerne alle «plus size»-størrelser

Mener «plus size»-klær kun bidrar til å stemple kvinner som unormale.

Publisert

(SIDE2): Den australske modellen Stefania Ferrario (23) fronter undertøysmerket Dita von Tees, og blir ofte omtalt som en «plus size-»modell.

LES OGSÅ: Dette er Danmarks første «plus size»-magasin

- Blir sett på som unormale

Det vil hun ha en slutt på. Faktisk så ønsker Ferrario å fjerne alle plus size-størrelser fra butikkene, fordi hun mener det skaper et skille blant kvinner: Enten er du «normal», eller så er du «plus size».

- «Plus size» impliserer at du er større enn normalen. Modeller faller inn under plus size-kategorien når de er større enn en amerikansk størrelse 4 (altså norsk størrelse 36). Det vil si at alle disse kvinnene blir sett på som unormale. Og alle unge jenter som ser mot moteindustrien for inspirasjon, ser modeller på deres størrelse som blir kategorisert som «plus size», sier Ferrario i et intervju med Broadly.

Selv vil hun omtales som det hun er, nemlig en modell. Ikke en plus size-modell.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Veide 20 kilo mindre

Ferrario forteller at hun frem til hun fylte 18 år var overbevist om at det kun fantes ett skjønnhetsideal: Tynn og solbrun.

Hun begynte å jobbe som modell som 16-åring, og forteller at hun da veide rundt 20 kilo mindre enn hun gjør i  dag. Likevel ble hun fortalt at hun måtte gå mer ned i vekt om hun ville bli sett på som «en seriøs modell».

I dag kjemper Ferrario for å vise motebransjen at det ikke stemmer. Hun lanserte selv hashtaggen #DropThePlus, og sier at hun føler et ansvar overfor dagens unge jenter.

- Jeg prøver å være så åpen som mulig om hvordan jeg selv har hatt det med kroppen min, og de problemene jeg har vært gjennom.

«For stor» for motebransjen

Side2 har tidligere intervjuet møtte supermodellen Robyn Lawley, som også blir kategorisert som «plus size». Den australske jenta begynte karrieren i tenårene, og allerede da hun ble oppdaget var hun klar over at hun var «for stor» for bransjen.

- Jeg visste jeg var for stor da jeg begynte som modell, modeller har alltid vært veldig tynne, og jeg er ikke det. Jeg hadde blitt innlagt på sykehus før jeg hadde klart å bli så tynn som vanlige modeller, sier Robyn Lawley til Side2.

MODELL: Robyn Lawley blir sett på som stor i motebransjen.
MODELL: Robyn Lawley blir sett på som stor i motebransjen. Foto: (Facebook/Bella Model Management)

- Body shamingen må ta slutt

Foto: NTB Scanpiz

Ashley Graham er en annen kjent modell som blir omtalt som «plus size». Selv om hun ikke nødvendigvis er av samme oppfatning som Ferrario, nemlig at plus size-størrelsene bør avskaffes, så har hun også vært åpen om at det tidvis er problematisk å skulle være et forbilde for alle kvinner som er større enn en størrelse 36.

Nylig delte hun et Instagram-bilde der hun selv synes hun så fin ut, men opplevde å få kritikk for å ha sett for tynn ut.

- For noen har jeg for mye former. For andre er jeg for høy, har for store pupper, er for høylytt, og nå, for tynn. For mye, men samtidig ikke nok. Når jeg deler et bilde fra en god vinkel, så får jeg kritikk for å se mindre ut og for å ikke være lojal. Når jeg deler bilder av cellulitter, strekkmerker og magefett, så blir jeg anklagd for å promotere overvekt. Body shamingen må ta slutt. Jeg er ferdig med det, uttalte Graham.

Screen9v2

LES OGSÅ: Sannheten bak Calvin Kleins plus size-modell, får fremdeles kvinner til å se rødt

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2016.

Les også