Naturmedisin siden oldtiden

Tyggis fra Chios

Verdifull salgsvare finnes i alle varianter. Bare spør folk på den greske øya Chios. Der sanker bønder en klebrig væske fra et tre, renser den i saltvann, former den med hendene og livnærer seg på et naturprodukt som egner seg som helsebringende tyggegummi.

<b>MANUELL JOBB:</b> Bøndene bruker et håndlaget redskap for å skrape den klebrige mastiksharpiksen av barken. 
MANUELL JOBB: Bøndene bruker et håndlaget redskap for å skrape den klebrige mastiksharpiksen av barken.  Foto: Foto Alfredo D´Amato/Panos Pictures/Felix Features
Publisert

På grunn av sitt eksepsjonelt velegnete mikroklima er den greske øya Chios blitt en storprodusent av «arabisk tyggegummi», laget av harpiks fra det majestetiske mastikstreet (Pistacia lentiscus).

Den klebrige sevjen har vært verdsatt helt siden oldtiden som naturmedisin. Det blir sagt om mastiksharpiksen at den er aromatisk, stimulerende, ­antiseptisk, urindrivende, kan dempe blødninger og er ­slimoppløsende.

Alkohol

Selv om harpiksen blir forholdsvis lite brukt i medisinen i dag blir den fremdeles tatt i bruk som slimløsende middel ved hoste, problemer i luftveiene og mot diaré.

Sluttproduktet blir formet med hendene.

I tidligere tider var bruken mye mer utbredt. Da ble harpiksen brukt utvortes på byller og verkende sår, ved bronkitt, slangebitt, ringorm eller muskelstivhet. Blandet med andre stoffer er den anvendelige naturmedisinen til og med blitt brukt som materiale til tannfylling, til smaktilsetting av bakervarer og til alkoholholdige drikkevarer.

I faraotidens Egypt ble mastiksharpiks brukt til balsamering.

<b>I SEKKER:</b> Mastiksharpiksen blir lastet i sekker og klargjort for salg etter at all bark og andre småbiter er fjernet.
I SEKKER: Mastiksharpiksen blir lastet i sekker og klargjort for salg etter at all bark og andre småbiter er fjernet.
<b>HÅNDARBEID:</b> Det meste av arbeidet etter innhøsting handler om vasking og rensing. <br/>Denne kvinnen rengjør sevjen med en skarp kniv. 
HÅNDARBEID: Det meste av arbeidet etter innhøsting handler om vasking og rensing.
Denne kvinnen rengjør sevjen med en skarp kniv. 
<b>TYGGIS:</b> Bildet viser arabisk tyggis dekket med sukker på et samlebånd. 
TYGGIS: Bildet viser arabisk tyggis dekket med sukker på et samlebånd. 
<b>RENSING:</b> Bøndene vasker mastiksharpiksen i havet og for å skille sevjen fra biter av bark. Til det brukes enkle siler. 
RENSING: Bøndene vasker mastiksharpiksen i havet og for å skille sevjen fra biter av bark. Til det brukes enkle siler. 

Rydder og rengjør

Hardt arbeid.

I dag finnes det 24 offisielle mastiksharpiks-landsbyer som sam­arbeider gjennom et felleskjøp på Chios, alle på den sørlige delen av øya. Mastiksharpiks er big business, men kultivering og innhøsting av «Chios tårer» er både tidkrevende og hardt arbeid.

Sjekk ut Vi Menns digitale arkiv Vi Menn+

Her finner du alt Vi Menn har gitt ut siden 1951. Tusenvis av blader og titusenvis av spennende, interessante og morsomme artikler.

Når harpiksbøndene gjør klar for innhøsting rydder og rengjør de først bakken rundt trærne for så å spraye bakken med kalsiumkarbonat for at harpiksen skal tørke på nøytral grunn.

<b>INNHØSTING:</b> En bonde høster små klumper med mastiksharpiks som han fjerner fra barken med sitt hjemmelagede redskap. 
INNHØSTING: En bonde høster små klumper med mastiksharpiks som han fjerner fra barken med sitt hjemmelagede redskap. 
<b>VASKES I SALTVANN:</b> Etter å ha sanket mastiksharpiksen blir den tatt med ned på stranden og vasket og rengjort i saltvann. 
VASKES I SALTVANN: Etter å ha sanket mastiksharpiksen blir den tatt med ned på stranden og vasket og rengjort i saltvann. 

Former med hendene

Mastiksharpiks tygges ofte som tyggegummi, derav kallenavnet «arabisk tyggis».

Deretter blir det fra tidlig juli og i tre uker fremover skåret opptil 10 hakk i barken rundt stammen og i greinene hver fjerde eller femte dag. Den klebrige sevjen siver så sakte men sikkert ut av de oppskårede hakkene og drypper til bakken. De neste månedene inn mot ­vinterhalvåret vasker harpiksbøndene råvaren i saltvann for så å forme harpiksen, i hovedsak med hendene, fram til det endelige, salgbare produktet som den dag i dag blir tilsatt tyggegummi, blandet i oljer og brukt som smakstilsetting i en lokalbrygg, en søt likør som heter Chios Mastiha.

MASTIKSTREET

<b>ALLSIDIG RÅMATERIALE:</b> Sevjen fra mastikstreet er blitt verdsatt siden oldtiden og blir fremdeles brukt både til kosmetikk, til å gi den lokale likøren Chios Mastiha ekstra god smak og som medisinerende tyggis.  

Mastikstreet er en eviggrønn busk eller et lite tre som blir opptil tre meter høyt. Treet er hjemmehørende i Middelhavsområdet og finnes i flere varianter. En variant som kalles chios har vært avlet fram på øya Chios og blir dyrket i store mengder der. Det er den som er opphavet til «tyggisen fra Chios» som du leser om i denne artikkelen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 35 2020

<b>TYGGIS BLIR PAKKET:</b> Det er stort sett kvinnene som står for pakkingen av av tyggegummien i små pappkartonger. <br/>Dette gjøres manuelt.  
TYGGIS BLIR PAKKET: Det er stort sett kvinnene som står for pakkingen av av tyggegummien i små pappkartonger.
Dette gjøres manuelt.  

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2020.

Les også