LANGTIDSVARSEL:

Vårværet: – Blir nok ikke som mange hadde håpet på

Men meteorologen og klimaforskeren har én god nyhet til deg som er opptatt av langtidsvarselet.

PROGNOSE: Over ser du grafikk fra mars-prognosen til Erik Kolstad og Seasonal Forecasting Engine (SFE). De tror på en litt varmere (cirka én grad varmere) mars enn normalt. Vestlandet kan få noe mer nedbør enn normalt.
PROGNOSE: Over ser du grafikk fra mars-prognosen til Erik Kolstad og Seasonal Forecasting Engine (SFE). De tror på en litt varmere (cirka én grad varmere) mars enn normalt. Vestlandet kan få noe mer nedbør enn normalt. Foto: sfeprosjektet
Sist oppdatert

NB: Denne saken ble publisert 4. mars i år og prognosene er utdatert. For å lese en ferskere prognose, klikk her.

2020 vil bli husket som en uvanlig mild vinter. På landsbasis var den hele 4,5 grader varmere enn normalen, og ble dermed den mildeste siden Meteorologisk institutt startet målingene i 1900.

Vinteren ble også den nest våteste, melder Meteorologisk Institutt.

Dermed ble det tilnærmet full klaff for sesongvarselet mange meteorologer kom med i høst. De spådde en mild og fuktig vinter.

Les saken: Spår mild og våt vinter

Nå er vinteren over på papiret, men i høyereliggende strøk og indre strøk Østafjells har det de siste dagene virket som at vinteren endelig har kommet skikkelig i gang.

Tryvann har for eksempel nå 29 cm snø, og nesten alt er kommet de siste fire dagene. Sist det var så mye snø her, var i slutten av desember, melder StormGeo.

Neppe vårvarme med det første

Vakthavende energimeteorolog i StormGeo, Beathe Tveita, ser på værprognoser på lengre sikt.

Hun forteller at det ikke ser ut til å ligge an til noe vårvarme i umiddelbar fremtid.

  • Det ble satt varmerekord i åtte fylker: Innlandet, Viken, Oslo, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland og Trøndelag.
  • Høyeste maksimumstemperatur denne sesongen var på hele 19,0 grader, og ble registrert 2. januar i Sunndalsøra (Møre og Romsdal). Dette er ny norsk varmerekord for januar.
  • Laveste minimumstemperatur var -38,6 grader, og ble målt i Couvddatmohkki (Karasjok, Finnmark) 28. januar.

De varmeste stasjonene i gjennomsnitt var:

  • Ytterøyane fyr (Kinn, Vestland) 6,0 grader (3,0 grader over normalen)
  • Kvitsøy - Nordbø (Rogaland) og Røvær (Haugesund, Rogaland) 5,9 grader (hhv 3,3 grader over normalen og ingen normal ennå)
  • Lindesnes fyr (Agder), Fedje (Vestland), Utsira fyr (Rogaland) og Slåtterøy fyr (Bømlo, Hordaland) 5,8 grader (hhv 4,3 grader, 3,1 grader, 3,2 grader og 3,0 grader over normalen)

De kaldeste stasjonene i gjennomsnitt:

  • Karasjok – Markannjarga (Finnmark) -11,7 grader (4,2 grader over normalen)
  • Cuovddatmohkki (Karasjok, Finnmark) -10,9 grader (3,8 grader over normalen)
  • Kautokeino (Finnmark) -10,7 grader (4,3 grader over normalen)

Kilde: Meteorologisk institutt

Se mer

– Det har vært litt kjøligere i det siste med litt snø i lavlandet i Sør-Norge, men dette lavtrykket trekker nordover og gjør det tørrere fremover. Men på søndag kommer det inn litt mildere vær - og da ser det ut til å bli regn under 400 meter i hele Sør-Norge, sier Tveita til klikk.no.

Nedbøren trekker nordover og Sør-Norge får et opphold mandag, før det kommer inn mer nedbør ut over i neste uke.

– Fra tirsdag blir det av og på med nedbør. Prognosene varierer veldig, men det som er sikkert er at det kommer nedbør og at vi ikke får de aller mildeste temperaturene, sier Tveita.

Dette ustabile værregimet ser ut til å fortsette ut over i måneden.

– Måneden ser ut til å bli preget av lavtrykks-dominert vær. Det er ikke noe veldig store tegn på at det vil bli lengre perioder med pent vårvær. Det blir varierende temperaturer med nattefrost noen dager, og mildere temperaturer andre dager. Det positive er at med en gang solen kommer frem på denne tiden, så vil man kjenne det. Dermed vil man kunne få enkelte dager der det vil føles vårlig, sier hun.

Les også: Spøkelsestog er årsaken til jernbanens signalproblemer

– Ikke som mange hadde håpet på

Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret, som blant annet jobber med å se på værprognoser langt frem i tid, har det samme budskapet.

– Det ser ikke ut som det blir en tørr vår, som mange nok hadde håpet på etter den våte vinteren. Det vil være mildt, og relativt vått, sier Kolstad til Klikk.no.

De kom med sitt sesongvarsel 28. februar.

– I korte trekk ser det ut til at mars vil bli cirka én grad varmere på landsbasis enn snittet de siste tjue år. Det ser dermed ikke ut til at vinteren vil komme sent, men godt. Når det gjelder nedbør, varsler vi litt mer nedbør enn normalt på Vestlandet, mens det vil ligge på normalen i resten av landet.

Les også: 203 demninger følges med argusøyne av myndighetene. Listen er hemmelig

Langtidsvarsel ut mai

Kolstad har også sett for tendensen for hele våren ut mai, og det ligger an til å bli litt varmere enn normalt.

LANGTIDSVARSEL FOR PÅSKEFJELLET: Snømengden i fjellet tyder på at det vil bli knallgode skiforhold i fjellet til tross for at påskeuka er relativt sen i år (6. til 12. april. Her fra Trysil på langfredag i 2019.
Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix
LANGTIDSVARSEL FOR PÅSKEFJELLET: Snømengden i fjellet tyder på at det vil bli knallgode skiforhold i fjellet til tross for at påskeuka er relativt sen i år (6. til 12. april. Her fra Trysil på langfredag i 2019. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

– Varselet for våren sett under ett ligger svakt varmere enn normalt, men varselet blir veldig usikkert når man ser så langt frem. Det er særlig vanskelig å varsle været på våren fordi været er så ujevnt på denne tiden. Det er en mellomperiode mellom vinter og sommer, påpeker han.

Den gode nyheten er at det er mye snø på fjellet, og at man dermed kan få flotte skiforhold i fjellet selv om det er sen påske i år.

– Selv om det kan bli litt varmere enn normalt, er det ikke varslet at det skal bli kjempevarmt heller - så det ser lovende ut med tanke på påsken. Det vil sikkert være snø mange steder i fjellet til tross for en mild vinter, avslutter Kolstad.

Tveita hos StormGeo er enig.

– Det er godt med snø i fjellet, og det blir jo ikke veldig mildt fremover, konstaterer hun.

NB: Både Kolstad og Tveita mener det ennå er altfor tidlig til å komme med noen prognose for sommeren. Nettstedet Severe Weather har imidlertid forsøkt å se på noen tidlige prognoser, som kan studeres her.

Les også: (+) Hvem var førstemann på Galdhøpiggen?

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2020, og sist oppdatert 22/04 2020.

Les også