langtidsvarsel:

Langtidsvarselet for mai ser lovende ut

Til uken får folk i Sør-Norge temperaturer på 15 til 20 grader, men nedsnødde nordlendinger har ikke grunn til å juble.

VARSLER KANONVÆR UT MÅNEDEN: Med god avstand nyter flere sola og stranda på Bygdøy Sjøbad i Oslo 7. april i år. Det vil bli mange muligheter til å komme seg ut i sola fremover. Dersom du bor i Sør-Norge.
VARSLER KANONVÆR UT MÅNEDEN: Med god avstand nyter flere sola og stranda på Bygdøy Sjøbad i Oslo 7. april i år. Det vil bli mange muligheter til å komme seg ut i sola fremover. Dersom du bor i Sør-Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Sist oppdatert

Så og si hele Sør-Norge badet i sol fredag, og meteorologen har en gladmelding til alle sør for Stad:

Godværet vil holde seg, og temperaturen vil stige i helgen og inn i neste uke.

– Det er usikkert om vi får se 20-tallet. Det spørs på vindretningen og hvor høytrykket legger seg, men i lavlandet i Sør-Norge vil man kunne få mellom 15 0g 20 grader nesten hele neste uke, sier Beathe Tveita som sitter med langtidsvarselet hos StormGeo.

«Bankers i 10 dager fremover»

Østafjells har allerede hatt mye pent vær de siste dagene, men nå følger også Vestlandet etter. I tillegg stiger temperaturene.

Årsaken er at et kraftig, blokkerende høytrykk trekker innover landet. Nordavinden, som har holdt temperaturene nede vil da avta, og legge til rette for fine temperaturer.

Meteorologen går 17. april langt i å love at man har ti dager med mer eller mindre knallvær i vente i hele Sør-Norge.

– Det virker ganske bankers med tørt og pent vær de neste ti dagene. Det kan holde til og med neste helg og litt inn i uken etter, men da begynner det å bli litt mer usikkert. Da vil høyttrykket svekkes og mest sannsynlig vil vestlige områder få inn nedbør. Temperaturene vil også synke generelt, sier Tveita.

Les også: Varslet vårværet i starten av mars - slik traff han

Kalddusj i nord

Nordover blir det ikke like varmt, selv om folk i Midt-Norge og Nordland i alle fall kan belage seg på klarvær i helgen.

SNØ, SNØ, SNØ: Det ser ikke ut til at snøen smelter med det første lengst i nord. Tvert imot kan man få påfyll i ukene fremover, Her er E6 Saltfjellet stengt grunnet dårlig vær 14. april i år. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
SNØ, SNØ, SNØ: Det ser ikke ut til at snøen smelter med det første lengst i nord. Tvert imot kan man få påfyll i ukene fremover, Her er E6 Saltfjellet stengt grunnet dårlig vær 14. april i år. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

– Nord for Stad blir det kjøligere, men det kan komme dager med over 10-12 grader i Midt-Norge fremover, forteller Tveita.

Lengre nord er det absolutt ingenting som minner om vårvær, og nedsnødde nordlendinger må fortsatt se langt etter å finne frem hagemøblene.

– I Nord-Norge ligger det an til å bli 4-5 grader i Troms på det meste, det samme gjelder lenger nord. Det beste man kan håpe på er gløtt av sol. Særlig sør i Nordland, men man må også være forberedt på sludd- og snøbyger fremover, sier Tveita.

Les også: Test av ti billige telt

Positiv prognose for mai og sommeren

Tveita i StormGeo anslår i sin prognose at lavtrykksaktivitet vil ta over for det kraftige høytrykket når man går inn i mai.

Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret, som blant annet jobber med å se på værprognoser langt frem i tid, har sett på prognoser for mai og starten på sommeren.

Prognosen, som baserer seg på flere modeller fra internasjonale meteorologiske institutter, tyder på at mai vil kunne bli ørlite varmere og tørrere enn normalt.

– Det er jo positivt, ettersom man er vant til godt vær i mai. Det er ikke meldt mer nedbør enn normalt, og litt varmere. Det blir en ganske normal vår egentlig, og det er positivt med tanke på den vinteren vi har hatt med veldig mye mildere vær enn normalt, sier klimaforskeren.

LITT VARMERE: Årets mai-prognose sammenlignet med gjennomsnittlig temperatur siste 20 å.
LITT VARMERE: Årets mai-prognose sammenlignet med gjennomsnittlig temperatur siste 20 å. Foto: SFE-prosjektet

Kolstad har også tatt en tidlig titt på sommerværet i juni og juli, og foreløpig ligner prognosene veldig på prognosen for mai. Altså at man vil få en sommer nær det normale.

– Det ser bra ut for sommeren, men forsatt er det litt tidlig å si. Som mange andre nordmenn håper jeg på en fin sommer for Norges-ferie. Jeg håper egentlig ikke det blir like tørt og varmt som i 2018, men kanskje noe som ligner litt. Det er liten sjanse for at det skal bli like varmt som i 2018, for det var helt ekstremt. Det går mot en ganske normal sommer slik det ser ut nå, sier Kolstad.

SFE-prosjektet: Her kan du lese hele mai-varselet til Kolstad.

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2020, og sist oppdatert 27/04 2020.

Les også