PROGNOSER FOR JUNI-VÆRET:

Langtidsvarsel: Slik blir sommerværet

Mai-været får ekspertene til å klø seg i hodet, men meteorologen og klimaforskeren har tro på mye godt vær i juni.

TROR PÅ VARM JUNI: En kvinne soler seg ved "Verdens Ende" på sydspissen av Tjøme. Meteorologen og klimaforskeren har tro på mye godvær i juni.
TROR PÅ VARM JUNI: En kvinne soler seg ved "Verdens Ende" på sydspissen av Tjøme. Meteorologen og klimaforskeren har tro på mye godvær i juni. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

NB: Prognosene i denne saken er utdatert - les en nyere prognose her: Juni har vært brennhet, men nå kommer meteorologen med en kalddusj

– Det var helt uforutsett. Sånne rare og uventede ting plukker ikke modellene våre opp nå, og ikke vet jeg om de noen gang vil være i stand til å plukke de opp, sier klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret Erik Kolstad til Klikk.no.

Han snakker om den uvanlig langvarige kuldeperioden vi har hatt i mai måned, og som etter alt og dømme betyr at mai måned ender med å bli kjøligere enn normalen. Hans prognose for mai tydet på det motsatte.

Nordavind fra Nordpolen

– Det ser ut som at vi bommet. Grunnen er at det har vært kald nordavind i omtrent hele landet. Til og med i Bergen har det snødd, selv om det var 4-5 grader i lufta. Det skjedde fordi luftmassene uti havet kom helt oppe fra Nordpolen, forklarer Kolstad.

Heller ikke meteorologene i StormGeo forutså at skjønne, milde mai ville bli forblåst og kjølig.

– Det er ikke unormalt at vi har kuldeperioder i april og mai, men at værregimet med kald nordavind «låste seg fast» i 14 dager, er veldig spesielt. Ingen vet hvorfor, men det kan sikkert bli en doktorgrad en gang senere, sier Roar Teigen, som sitter med langtidsvarselet hos StormGeo.

Les også: Værtegnene som faktisk stemmer

Har tro på jubelvær juni

Så til tusenkronersspørsmålet: Hvordan blir været i Norge i sommeren «alle» skal på Norgesferie?

Både Kolstad og Teigen melder at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til sommerværet. Særlig juli og august er det vanskelig å si noe om så lenge i forkant.

JUNI-PROGNOSE: Varselet gir små utslag i Nord-Norge, men for Sør-Norge er varselet at det skal bli opptil halvannen grader varmere i juni enn gjennomsnittet de siste 25 årene, skriver klimaforsker Erik Kolstad.
JUNI-PROGNOSE: Varselet gir små utslag i Nord-Norge, men for Sør-Norge er varselet at det skal bli opptil halvannen grader varmere i juni enn gjennomsnittet de siste 25 årene, skriver klimaforsker Erik Kolstad. Foto: SFEProsjektet

Kolstad tenner imidlertid håpet om at juni kan bli litt varmere enn normalt. Han forteller at de for første gang har brukt en ny modell i varselet. Den nye modellen tar i større grad hensyn til oppvarmingen man har sett de siste 25 årene.

– Hvis man legger denne modellen til grunn, ligger juni an til å kunne bli halvannen grad varmere i Sør-Norge enn det som har vært gjennomsnittet de siste 25 årene.

I Nord-Norge ser man ikke de store utslagene.

Han understreker at det knytter seg usikkerhet til slike langtidsvarsler, og at en prognose basert på den gamle modellen tvert imot tyder på at det kan bli litt kjøligere enn normalt.

SFE-prosjektet: Her kan du lese hele varselet

Reprise på 2007?

Roar Teigen i StormGeo har også en optimistisk prognose.

Han har sammenlignet ulike vær-trender flere steder i verden i vår, (på meteorologi-språket kalt «teleconnections») med det man har sett i foregående år.

– Været vi har sett i vår, ligner mye på det vi så i 2007, og da var det jevnt over ganske tørt og varmt i juni. Det kan med andre ord være muligheter for at man kan få en tålelig bra måned, men vi bor jo i Norge så været vil alltid variere, sier Teigen.

I 2007 ble det for øvrig en voldsom hetebølge nedover i Europa, og en av de mest ekstreme somrene noensinne. Prognosen fra Copernicus Climate Change Service tyder på at det vil bli en varmere og tørrere sommer enn normalt sørover i Europa denne sommeren, skriver Bloomberg.

Les også: 10 planter som overlever «alt»

Neppe 2018-varme

Ekspertene har liten tro på at man vil kunne få en drømmesommer i nærheten av rekordsommeren vi hadde i 2018 her i Norge.

SPÅR TØRR OG VARM SOMMER I EUROPA: Copernicus Climate Change Service spår en uvanlig varm og tørr sommer nedover på kontinentet, skriver Bloomberg. For Norden og Norge er tendensen nærmere det normale, viser dette temperaturkartet.
SPÅR TØRR OG VARM SOMMER I EUROPA: Copernicus Climate Change Service spår en uvanlig varm og tørr sommer nedover på kontinentet, skriver Bloomberg. For Norden og Norge er tendensen nærmere det normale, viser dette temperaturkartet. Foto: Climate Change Service

– Sommeren 2018 var helt ekstrem, og det er ingenting i vårt varsel som tyder på at noe sånn skal skje i år, sier Kolstad.

– Man må huske på at en slik sommer er ekstremt uvanlig for våre områder, og svært lite sannsynlig. Det kan gå rundt 20 år mellom hver gang man er i nærheten av slike snitt-temperaturer, istemmer Teigen.

– Vi får håpe på det motsatte av det som har skjedd i mai. Vi får håpe at vi sender den kalde luften til Sahara, mens vi får sønnavind fra langt sør på kontinentet i retur. Får vi det i en lang periode, ligger forholdene til rette for å få en god sommer i Norge, sier Kolstad.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2020, og sist oppdatert 26/06 2020.

Les også