Reise

Paradis med blodig fortid

Drømmer du om paraplydrinker under palmene og en lett fønvind om ansiktet mens du beskuer det asurblå havet? Da er Puerto Plata stedet.

<b>SANDBANKE:</b> En utflukt til den bitte lille øya Cayo Arena er en naturlig post på programmet.
SANDBANKE: En utflukt til den bitte lille øya Cayo Arena er en naturlig post på programmet. Foto: Lee Charlton
Publisert

Hvit sand og asurblått hav så langt øyet rekker. Fra høyttalerne på strandbaren strømmer fengende merengue, en tangolignende musikkstil. Merengue er også en pardans, en blanding av afrikansk og fransk menuett. Christofer Columbus danset neppe merengue da han kom hit i 1492 og kalte øya «La Hispaniola». Sønnen Diego ble første guvernør og hovedstaden Santo Domingo ble grunnlagt av Columbus’s bror, Bartholomew.

I dag er Den dominikanske republikk et yndet chartermål. Mange av dem som tar turen ender som oss i Puerto Plata, en by fra kolonitiden som fikk sitt navn av Christofer Columbus. Plata betyr sølv på spansk, og opphavet til navnet på byen skal være at havet blir sølvskimrende når solen speiler seg i det. I de paradisiske omgivelsene på Playa Dorada er det vanskelig å forestille seg den blodige og brutale forhistorien fra det tyvende århundre.

<b>TOPPTUR:</b> Den dominikanske republikk har mye skog og fjell. En tur opp til Pico Isabel De Torres kan anbefales. 
TOPPTUR: Den dominikanske republikk har mye skog og fjell. En tur opp til Pico Isabel De Torres kan anbefales.  Foto:  The Dominican Republic Ministry of Tourism

Diktatur og borgerkrig

I 1924 kom generalen Rafael Trujillo til makten og styrte landet med jernhånd. Opposisjonelle ble fengslet og torturert. Mange bare forsvant. Det gikk rykter om at de ble haiføde. USA hjalp Trujillo til makten, men bidro også til å få ham fjernet i 1961 av frykt for revolusjon og et nytt Cuba. Trujillo ble drept i et bakholdsangrep.

En militærjunta styrte landet frem til Juan Bosch ble landets første demokratisk valgte president i 1963. Men juntaen mente Bosch var for venstrevridd og landet ble drevet ut i en borgerkrig som fikk USA til å invadere landet i 1965. De amerikanske troppene forlot landet året etter da Joaquin Belaguer ble president. Tross diktatoriske metoder, oppfattes Belaguer av mange dominikanere som en landsfader. På 70-tallet ble det tatt flere skritt i demokratisk retning, og i dag er Den dominikanske republikk et demokrati. Men landet er fremdeles et av Karibias fattigste land. I nabolandet Haiti er det enda dårligere stilt. Forholdene de to landene imellom er anspent, og grenseområdene til Haiti er spesielt utsatte for kriminalitet, ifølge Utenriksdepartementet. 

<b>STEMNING:</b> Omgivelsene setter en ekstra spiss på drikke og mat. Det dominikanske kjøkkenet kalles criollo, og er en miks av afrikansk, spansk og karibisk. Hovedingrediensene er ris og bønner. 
STEMNING: Omgivelsene setter en ekstra spiss på drikke og mat. Det dominikanske kjøkkenet kalles criollo, og er en miks av afrikansk, spansk og karibisk. Hovedingrediensene er ris og bønner.  Foto:  Ministry of Tourism

Fattigdom er utvilsomt en kilde til bekymring, men for en turist fra det kalde nord fremstår dominikanerne som både bekymringsløse og gjestfrie. Det samme inntrykket fester seg overalt hvor vi reiser. Man kan selvsagt bare nyte livet på stranden utenfor hotellet, det betagende havet, menneskene, kaldt øl og drinker basert på rom fra den lokale produsenten Brugal, men disse stedene og utfluktene er det verdt å få med seg.  

<b>INNBYDENDE:</b> Playa Dorada har alt man gjerne forbinder med Karibia. 
INNBYDENDE: Playa Dorada har alt man gjerne forbinder med Karibia.  Foto:  Ministry of Tourism

1. Playa Dorada

Den milelange sandstranden Playa Dorada – med sine utallige hoteller – strekker seg så langt øyet kan se. Nesten uansett hvilket av resortene man velger, får man tilgang til en egen del av stranden tilegnet det aktuelle hotellet og dets gjester. Kritthvit sand, langgrunt, krystallklart vann med behagelige temperaturer året rundt og et yrende dyreliv under vann er perfekt for snork­ling. Overalt langs strendene finner du strandselgere som selger pyntegjenstander eller smykker for en rimelig penge. Eller hvorfor ikke nyte en forfriskende kokosnøtt? Hotellet Blue Bay Villas Doradas egner seg bra for dem som reiser uten barn, mens Iberostar Costa Dorada er et godt alternativ for barnefamilier.

2. Pico Isabel De Torres

Om man trenger litt avbrekk fra sand og strand, kan en tur med kabelbanen opp til toppen av det 800 meter høye fjellet Isabel De Torres være et fint alternativ. Turen opp går raskt (den kan nok føles lang om man lider av høydeskrekk), og man blir belønnet med en fantastisk utsikt over Puerto Plata og nærliggende områder. På toppen finnes en hyggelig restaurant. Der kan du nyte utsikten med en leskende halvliter av den lokale ølen Presidente. Det er også en fin botanisk hage oppe på toppen, og en spasertur her vil oppleves svalende i varmen.

3. La Ensenada

Om man ønsker seg vekk fra turistene på Dorada-stranden, kan en dagstur til La Ensenada anbefales. Dette er stranden de lokale gjerne drar til. Den har ennå ikke rukket å tiltrekke seg de store hordene av turister, og selv om det finnes et fåtall hoteller her, er det allikevel de lokale restaurantene som dominerer strandpromenaden. Spis fisk rett fra grillen og nyt den langgrunne og svært billedskjønne stranden. Stranden ligger omtrent to timers kjøring fra Puerto Plata-området.

<b>DAMAJAGUA:</b> En fin spasertur gjennom skogen venter, før belønningen åpenbarer seg. 
DAMAJAGUA: En fin spasertur gjennom skogen venter, før belønningen åpenbarer seg.  Foto:  Ministry of Tourism

4. Damajagua-fallene

Damajagua-fallene er en av de største attraksjonene i Puerto Plata-området. En fin spasertur gjennom skogen venter før belønningen åpenbarer seg. Det er ikke uten grunn at Damajagua-fallene tiltrekker seg mange besøkende hvert år. Her kan man kaste seg utfor fosser og vannfall. Husk hjelm og flytevest. De tøffeste kan forsøke seg utfor det seks meter høye Tinajita-fallet, eller prøve seg i en naturlig korketrekker som virkelig får det til å gå rundt for selv den mest stødige.

5. Surf og park 

Cabarete-stranden, under én times kjøring fra Puerto Plata, er kjent for sine sterke vinder og er derfor et eldorado for surfere. For dem som foretrekker å holde seg på land under slike forhold, har det seks kilometer lange strandområdet naturligvis også et mylder av restauranter, kafeer og butikker å by på.

Tar man seg først en dagstur hit, kan det også anbefales å ta turen videre inn i El Choco-parken, en stor naturpark som blant annet inneholder et sinnrikt grottesystem og en betagende flora. Du vil for øvrig bli slått over hvor grønn og frodig Den dominikanske republikk er.

<b>STIL:</b> Typisk arkitektur i viktoriansk stil i sentrum av Puerto Plata. 
STIL: Typisk arkitektur i viktoriansk stil i sentrum av Puerto Plata.  Foto:  Ministry of Tourism

6. Cayo Arena

Er du klar for enda en utflukt fra Puerto Plata, kan det være verdt å ta den 55 kilometer lange turen vestover til Punta Rusia i Isabela Bay. Utenfor nordkysten ligger Paradise Island eller Cayo Arena som den heter lokalt. Dette er lite annet enn en sandbanke som er en opplevelse i seg selv. Flere operatører tilbyr båtturer ut til Cayo Arena fra Punta Rusia. Det kan være greit å velge en tilbyder der prisen inkluderer transport, utstyr for snorkling, mat, samt en tur gjennom mangroveskogen i Monte Cristi National Park.

7. Ocean World 

For de yngste slår en tur til Ocean World Adventure Park neppe feil. Attraksjonen ligger omtrent fem kilometer unna Puerto Plata. Her kan man snorkle i et tropisk akvarium, eller til og med svømme med haiene om man våger. n

Den dominikanske republikk

Puerta Plata har rundt 150 000 innbyggere og ligger på nordkysten av Den dominikanske republikk. Den er den største og viktigste byen på nordkysten. Landet har 10 882 996 (2017) innbyggere, 70 % av afrikansk herkomst. Hovedstaden heter Santo Domingo og spansk er offisielt språk.

Den dominikanske republikk utgjør to tredjedeler av øyen Hispaniola, på den siste tredelen ligger Haiti. Klimaet er subtropisk, med regntid fra mai til oktober. Luftfuktigheten er relativt høy, særlig på ettermiddagene fra juni til november. Temperaturene er stabile, med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader i desember-mars og 27 grader i august. Både TUI og Apollo flyr charter til Den dominikanske republikk.

Landet ligger utsatt til for oversvømmelser og orkaner. Orkansesongen varer fra juni til og med november. Jordskjelv er også en potensiell trussel og skjelv merkes av og til. Kriminaliteten er relativt lav. Grenseområdene til Haiti er spesielt utsatte for kriminalitet.

Kilde: FN-Sambandet og UD

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 07 2020

Dette er lite annet enn en sandbanke.

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2020.

Les også