«ISMANNEN» LEVDE DOBBELTLIV:

Den oppofrende familiefaren skjulte groteske hemmeligheter

For familien og naboene fremsto han som en oppofrende ektemann og pappa. Etter 26 års ekteskap fikk kona vite den grusomme sannheten.

Pluss ikon
<b>DOBBELTLIV:</b> Naboene i den stille forstaden i New Jersey så bare familiefaren. De hadde ingen anelse om at da han dro på jobben ventet det ikke et kontor, men et offer.
DOBBELTLIV: Naboene i den stille forstaden i New Jersey så bare familiefaren. De hadde ingen anelse om at da han dro på jobben ventet det ikke et kontor, men et offer. Foto: Barbara Kuklinski/Mainstream Publishing/Penguin Random House
Sist oppdatert

– En fyr jeg skulle drepe tryglet og ba for sitt liv. Da sa jeg til ham at ok, du skal få en halv time på deg til å be til Gud. Hvis han griper inn på dine vegne skal du få unnslippe. Men Gud grep ikke inn så da gikk det som det måtte, fortalte leiemorderen under et intervju i fengselet i 2004.

Da de til slutt kom for å ta ham, i sivile kjøretøy, helikoptre og tungt bevæpnet politi, påsto kona at hun ikke hadde anelse om at mannen hennes var en forbryter.

Politiaksjon

Det var en kald morgen uken før jul i 1986. Ekteparet hadde akkurat kjørt ut fra gårdsplassen og ut på Sunset Street, en stille gate i et øvre middelklassestrøk i Dumont i den amerikanske delstaten New Jersey. Her bodde ekteparet Kuklinski sammen med sine tre barn.

<b>PÅ FRIERFERD:</b> Her er Richard 26 år sammen med Barbara på 19, samme år som de giftet seg. Allerede på dette tidspunktet hadde Richard Kuklinski tatt menneskeliv. 
PÅ FRIERFERD: Her er Richard 26 år sammen med Barbara på 19, samme år som de giftet seg. Allerede på dette tidspunktet hadde Richard Kuklinski tatt menneskeliv.  Foto: Barbara Kuklinski/Mainstream Publishing/Penguin Random House

Barbara (44) og Richard (51) Kuklinski hadde vært gift i 26 år og var godt likt av naboene. De var som så ofte før på vei til sin faste frokost­restaurant i nabolaget. Da Richard så alle de sorte bilene både foran og bak bråstoppet han. På få sekunder var bilen omringet av tungt bevæpnede politifolk. En hoppet opp på panseret og siktet på Kuklinski, en annen rev brutalt opp bildøren og skrek: – Ikke rør deg!

Barbara ble dratt ut og lagt i bakken. Samtidig kjempet politiet med å få kontroll på Richard Kuklinski, en kjempe av en mann, som var 195 cm høy og veide 140 kilo. Selv på vei inn i Bergen County Jail – iført både hånd- og fotjern – ristet han tre politimenn av seg så de snublet ned trappen.

Les også: Familiefarens hemmelighet skulle koste han livet

– Mannen din er morder

RICHARD KUKLINSKI

Født: 11. april 1935 i Jersey City, New Jersey, USA

Død: 5. mars, 2006 (snaut 71 år).

Kallenavn: The Iceman

Sivil status: Gift med Barbara, tre barn (et tidligere ekteskap med to barn). 

Yrke: Leiemorder

Dømt til: To ganger livstid uten mulighet til å bli benådet, for 6 drap.

Barbara slet med å forstå hva som skjedde inntil en av etterforskerne, Pat Kane, fortalte henne at hun var gift med en morder.

Hun har senere fortalt at i det øyeblikket hun hørte ordet «morder» falt mange brikker fra det 26 år lange ekteskapet på plass. Alle de merkelige hendelsene som hun hadde vært for skremt til å fortelle noen om.

Plutselig gikk det opp for henne at ja, selvfølgelig var han en morder.

Gjennom ekteskapet med Barbara levde Richard Kuklinski to helt separate liv: et som en familiemann og oppofrende pappa, som var kirkevert i den katolske kirken om søndagene og som inviterte naboer på grillfester ved bassenget i hagen.

I det andre livet var han morder.

Noen ganger drepte han bare fordi han var sint, andre ganger for moro skyld, men først og fremst jobbet han som leie­morder for mafiaen.

I de siste 20 årene før han ble tatt tjente han til livets opphold som den mest produktive leiemorderen for mafiaen gjennom historien.

Han var så metodisk at han fjernet fingrene og tennene for å gjøre det vanskelig å identifisere ofrene. Likene havnet ofte i Hudson River eller han lempet dem ned i gamle gruvesjakter. Han la også lik i dypfrysere for å lure rettsmedisinerne. Det var den siste metoden som gjorde at mediene døpte ham «The Iceman», Ismannen.

Voldelig frieri

Barbara møtte Kuklinski første gang i 1961, da hun bare var 18 og akkurat ferdig med videregående. Han var 25 og allerede gift, med to barn. Men Richard la seg etter Barbara og tok henne med på stevne­møter, overøste henne med blomster og ga seg ikke.

Da hun ennå bare var 19 tok hun mot til seg og sa at hun trengte litt pusterom og mulighet til å treffe andre venner. Richard reagerte med å stikke henne i ryggen med en jaktkniv så skarp at hun ikke kjente at den gikk flere millimeter inn i ryggtavlen hennes.

Han sa at hun tilhørte ham og at han ville drepe både henne og hele familien hennes hvis hun forlot ham.

Da Barbara reagerte med å hyle og skrike i raseri, tok han strupetak på henne til hun besvimte. Dagen etter ventet han på henne utenfor jobben hennes med blomster og en teddybjørn som om ingenting hadde hendt.

Han ba om unnskyldning, sa han skulle skille seg fra kona og at han ville gifte seg med henne. Barbara sa ja til alt. Hun har senere forklart sitt «ja» med at hun anså det som umulig å forlate ham.

Vokste opp med vold

Richard ble født i 1935 og vokste opp med en alkoholisert, voldelig far og en mor som var en hengiven katolikk. Familien bodde i en polsk-amerikansk del av Jersey City.

Under et intervju i fengselet i 2004 fortalte Kuklinski at han drepte første gang i 1949, da han bare var 14 år gammel. Han slo nabolagets bølle i hjel med en kølle og begravde liket i et skogholt i nærheten. Men før den tid hadde han helt siden seks-syvårsalderen frydet seg over å drepe naboenes kjæledyr, som hunder og katter.

I løpet av de neste 10 årene drev Richard med kriminalitet på heltid. Han var ransmann og biltyv samtidig som han begynte å drepe med større og større intensitet. Flere ganger dro han inn til Manhattan for å drepe hjemløse bare fordi han nøt det. Richard likte å torturere ofrene sine før han drepte dem, både psykisk og fysisk.

– Richard var farlig, grusom og karismatisk, har Philip Carlo uttalt. Carlo er mannen bak boken «The Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer»

Ryktene om den unge drapsmaskinen nådde mafiaen. Han var bare 18 da han fikk sitt første oppdrag som leiemorder for dem. Innen 1962, da han 26 år gammel og giftet seg med Barbara, hadde han i henhold til senere etterforskning allerede begått 65 drap, brorparten som leiemorder.

Les også: (+) Kenny var et herlig barn med et godt hjerte - inntil moren lærte ham å drepe

Oppdragene sto i kø

Den første tiden som nygift med Barbara prøvde Richard å unngå drap. Han fikk seg til og med jobb på et fotolaboratorium hvor han fremkalte bilder og filmer. Men det bød på hverken penger eller spenning, så Kuklinski var snart tilbake til det han kunne best: Leiemord. Veien inn i Gambino-familien gikk via Roy DeMeo som hadde sin egen gjeng med fotsoldater i Gambino-familien.

Kukliniski skal ha skyldt DeMeo-­gjengen penger, men da de oppsøkte ham skal DeMeo latt seg imponere av hvordan Kuklinski tålte smerten da gjengen ga ham en leksjon. Etter at Kuklinski hadde betalt tilbake pengene, ble han tatt inn i varmen i DeMeo-gjengen og Gambino-familien.

Oppdragene sto i kø. Han var blitt berømt innen mafiakretser over hele USA for sin grusomhet og effektivitet. Han var skruppelløs og drepte alle som skyldte mafiaen penger, enhver som fornærmet et mafiamedlem eller ble en belastning. Han var imidlertid litt stolt av at han aldri drepte barn eller kvinner.

Les også: «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Mafia-hitman

De syv familiene som utgjorde mafiaen på østkysten, deriblant Gambino-familien, hadde så mange oppdrag til ham at han aldri gikk arbeidsledig. Når en mafiafamilie hadde behov for å ta livet av en annen families mafiamedlem, var Kuklinski mannen. I 1979 var han med på å drepe Carmine Galante, mafiabossen i Bonanno-familien.

<b>HITMAN:</b> — Ingen kommer til å drepe meg, de våger ikke, skal Carmine «The Cigar» Galante ha uttalt. Han var boss i Bonanno-familien, og hans aggressive forsøk på å overta narko­trafikken uten å ville dele profitten, fikk andre mafia­familier til å reagere. I 1979 ble Galante plaffet ned mens han spiste lunsj i Brooklyn. Ifølge boken «The Ice Man: Confes­sions of a Mafia Contract Killer», var Kuklinski blant draps­mennene, hyret av Gambino-familien.
HITMAN: — Ingen kommer til å drepe meg, de våger ikke, skal Carmine «The Cigar» Galante ha uttalt. Han var boss i Bonanno-familien, og hans aggressive forsøk på å overta narko­trafikken uten å ville dele profitten, fikk andre mafia­familier til å reagere. I 1979 ble Galante plaffet ned mens han spiste lunsj i Brooklyn. Ifølge boken «The Ice Man: Confes­sions of a Mafia Contract Killer», var Kuklinski blant draps­mennene, hyret av Gambino-familien. Foto: NTB Scanpix

Kuklinski skrøt også av at det var han som drepte den berømte fagforeningslederen Jimmy Hoffa i 1975, og at han fikk 40 000 dollar for jobben (det finnes ikke noe bevis for denne påstanden).

Kuklinski var nøye med å holde privatlivet adskilt fra mafiaen. Han stilte aldri på sammenkomstene deres, han fortalte ingen om at han hadde familie eller hvor han bodde.

Kuklinski var tilsynelatende en pappa som ikke kunne gjøre nok for ungene sine. De ble sendt på de beste privatskolene, det var turer til Disneyland og Disneyworld og sjenerøse jule- og bursdagspresanger.

<b>FORSVINNINGSMYSTERIUM:</b> Den amerikanske fagforenings­lederen Jimmy Hoffa forsvant under mystiske omstendigheter og antas å ha blitt myrdet.
FORSVINNINGSMYSTERIUM: Den amerikanske fagforenings­lederen Jimmy Hoffa forsvant under mystiske omstendigheter og antas å ha blitt myrdet. Foto: Getty Images

Bedratt av «kollega»

Naboene mistenkte aldri noe.

– De syntes han var storartet, har Barbara senere fortalt.

– Alle som møtte oss mente jeg var verdens heldigste person. Blomsterbil på døren hver uke og stadig nye, dyre smykker. Men Richard var humørsyk. I løpet av de 26 årene sammen ga han meg blå­veiser, brukne ribben og truet med å drepe meg. Fyren var sinnssyk.

Kuklinskis over 20 år som leiemorder endte til slutt fordi han ble uforsiktig. Richard og Barbara spiste middag med mafiamedlemmet Phil Solimene og kona én eneste gang. Richard og Phil hadde kjent hverandre i ett par tiår og sistnevnte var det nærmeste Richard noen gang kom en venn.

<b>GRUSOM:</b> – Richard var farlig, grusom og karismatisk, har Philip Carlo uttalt. Carlo har skrevet boken «The Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer»
GRUSOM: – Richard var farlig, grusom og karismatisk, har Philip Carlo uttalt. Carlo har skrevet boken «The Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer» Foto: Bergen County N.J. Sheriff's Office

Men Solimene jobbet for politiet og tok opp en samtale med Kuklinski hvor de to diskuterte neste bestillingsdrap. Dagen etter ble Kuklinski pågrepet og anklaget for fem drap. Han ble dømt for fire av dem i 1988. Senere ble han dømt for to til. Dommen ble fengsel på livstid uten mulighet for benådning.

Les også: (+) Fembarnsfar fra Østfold er en av landets verste seriemordere

Minst 300 drap

Det virket nesten som om han trivdes som kjendis i fengselet. Han likte seg i rampelyset, stilte opp i dokumentarer om seg selv og sa ja til absolutt alle som ønsket å intervjue ham. Han fortalte villig vekk om sine bragder og anslo at han hadde minst 250 liv på samvittigheten.

Men Pat Kane, politimannen som ledet etterforskningen av Kuklinski, anslår tallet som for lavt. Minst 300 drap har Kuklinski begått, mener den nå pensjonerte etterforskeren.

I 2005, etter nesten 20 år i fengsel, begynte helsen å svikte den digre mannen. Kuklinski fikk diagnosen uhelbredelig blodårebetennelse med bare kort tid igjen å leve. Han ble overført til et fengselssykehus hvor kona Barbara og en av døtrene hans kom for å ta farvel.

ICEMAN: Her er den beryktede leiemorderen Richard «The Iceman» Kuklinski i 1988 på vei inn i rettssalen i New Jersey for å høre dommen: Dobbel livstidsstraff uten mulighet til å bli benådet.
ICEMAN: Her er den beryktede leiemorderen Richard «The Iceman» Kuklinski i 1988 på vei inn i rettssalen i New Jersey for å høre dommen: Dobbel livstidsstraff uten mulighet til å bli benådet. Foto: AP

Etter at kona hadde dratt sa Kuklinski til legene at de måtte gjøre hva de kunne for å gjenopplive ham om han skulle flate ut.

Problemet var bare at på vei ut fra sykehuset signerte Barbara et «ikke-gjenoppliv-skjema». Neste gang ektemannen «flatet ut» ringte sykehuset hjem til Barbara og spurte om hun hadde forandret mening.

Det hadde hun ikke. Dermed døde Richard Kuklinski, tidenes mest produktive leiemorder, den 5 mars 2006, snaut 71 år gammel.

Kilder: The Telegraph og Crimemuseum.org

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2020, og sist oppdatert 18/03 2024.

Les også