Medisin mot korona-viruset

Jakten på en vaksine

Vaksiner utnytter kroppens naturlige immunsystem for å gjenkjenne og angripe et virus eller en bakterie når kroppen er smittet. Vaksiner dyrkes tradisjonelt i levende celler, for eksempel i hønseegg.

VAKSINE: Forskere jobber på spreng med å finne en vaksine for SARS-CoV-2-viruset.
VAKSINE: Forskere jobber på spreng med å finne en vaksine for SARS-CoV-2-viruset. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Verden står midt oppe i en pandemi, med koronaviruset SARS-CoV-2 som forårsaker luftveissykdommen Covid-19, og jakten på en vaksine er i gang. En sentral aktør i dette arbeidet er det Oslo-baserte initiativet CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), som ble etablert for tre år siden for å bekjempe nye sykdommer som truer den global helsen. CEPI er et partnerskap mellom regjeringer, industri og veldedighetsorganisasjoner, med store investeringer fra blant andre Japan, Tyskland, India, Gates Foundation, Wellcome Trust og Norge.

Etter at kinesiske forskere publiserte genom-sekvensen til SARS-CoV-2 i januar i år var jakten i gang, og i dag sponser CEPI hele fire Covid-19 vaksineprogrammer.

VAKSINEPROGRAMMER: Oslo-baserte CEPI støtter fire ulike Covid-19-vaksineprogram.
VAKSINEPROGRAMMER: Oslo-baserte CEPI støtter fire ulike Covid-19-vaksineprogram.

Antistoffer

Forskere i USA, ved Massachusetts-baserte Moderna, en CEPI-sponset oppstart, har begynt arbeidet med å utvikle en «nukleinsyrevaksine». Vaksinen inneholder den genetiske oppskriften for hvordan menneskekroppen skal generere antigener – i dette tilfellet virale fusjonsproteiner – i kroppen. Disse antigenene setter dermed i gang immunforsvaret med å produsere antistoffer for å blokkere viruset.

Et annet CEPI-sponset team, i Australia, bruker noe som kalles «piggprotein» på utsiden av viruset. Et viralt piggprotein er som en nøkkel som «låser opp døren» for å få tilgang til cellene hos en menneskelig vert. Forskerne ved universitetet i Queensland bruker en «molekylær klemme»-teknologi for å sikre at fusjonsproteinene holder seg i en form som antistoffene kan kjenne igjen.

LITEN TID: Jakten på vaksinen er en kamp mot klokka.
LITEN TID: Jakten på vaksinen er en kamp mot klokka.

Haster

«Det er ingen tvil om at det haster», sier Dr. Richard Hatchett, CEPIs administrerende direktør, «trusselen vi står overfor er enestående de siste 100 årene, med tanke på hastighet og potensiell alvorlighetsgrad».

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2020, og sist oppdatert 17/03 2020.

Les også