Husker du Bo Derek?

Drømmekvinnen som forsvant

Tok pusten fra en hel generasjon med menn – så kom nedturen.

Pluss ikon
<b>SIKRET TRIPPELEN:</b> I 1989 gjorde Bo filmen «Ghosts Can’t Do It», igjen med ektemannen John som regissør, og for tredje gang ble hun kåret til universets verste skuespillerinne.
SIKRET TRIPPELEN: I 1989 gjorde Bo filmen «Ghosts Can’t Do It», igjen med ektemannen John som regissør, og for tredje gang ble hun kåret til universets verste skuespillerinne.
Sist oppdatert

Det er fullt mulig å skrive seg inn i filmhistorien for evig og alltid på grunn av en eneste film.

Ja, på grunn av bare én filmscene, egentlig. Du behøver ikke å være noen stor skuespiller heller. Du kan ha helt andre talenter.

Bo Derek ble verdensberømt da hun løp langs strandkanten i badedrakt og sakte film i «Drømmekvinnen 10».

Med hennes neste filmer skrev hun seg inn i glemmeboken.

Det handler om å være på rett sted til rett tid, og som i dette tilfellet; ha det rette utseendet for handlingen i filmen. Året var 1979, og filmen het «10» – på norsk «Drømmekvinnen 10», en romantisk komedie regissert av selveste Blake Edwards, mannen bak Rosa Panter-filmene.

Ikonisk

Dudley Moore var herlig som en småkåt middelaldrende mann som plutselig fikk drømmekvinnen i kikkerten. Hun ble spilt av 23 år gamle Bo Derek, og oppgaven hennes i filmen var å se deilig ut.

Det klarte hun veldig bra. Alle menn som i dag er over 50 år husker henne, de færreste under 50 har hørt om henne. Scenen der hun løp på stranda med rastafletter og duvende bryster er blitt ikonisk. Det samme gjelder de dampende elskovsscenene til tonene av Ravels Bolero. For oss som var tenåringer da vi så filmen, ble Bo Derek definisjonen på pen.

<b>HER LIGGER JEG IGJEN:</b> I «Drømmekvinnen 10» elsket Bo Derek til tonene av Bolero og ble ikonisk. I filmen «Bolero» (bildet) fem år senere prøvde hun å gjenta suksessen, men filmen floppet totalt.
HER LIGGER JEG IGJEN: I «Drømmekvinnen 10» elsket Bo Derek til tonene av Bolero og ble ikonisk. I filmen «Bolero» (bildet) fem år senere prøvde hun å gjenta suksessen, men filmen floppet totalt.

Tidlig oppdaget

Filmen fikk lunkne kritikker, men ble en publikumssuksess, takket være scenene med Bo Derek og at filmen faktisk var morsom. Plutselig lurte alle på hvem denne dama var, og hun ble invitert på talkshows hos de største TV-stjernene.

Det ble kleint. Det er aldri gøy å se godt voksne menn opptre som siklende godt voksne menn, og Bo var keitete og utilpass. Men det kom også tidlig frem at det ikke var tilfeldig at hun ble hentet inn av filmmakerne.

Hun hadde nemlig blitt oppdaget allerede syv år tidligere, av en av Hollywoods virkelig store kvinnejegere. Han het John Derek, var 46 år gammel og da gift med Linda Evans – Krystle i Dynastiet, vet dere.

<b>HOLDER SEG GODT:</b> Bo Derek er i dag 63 år og sverger på at hun aldri har tatt en plastisk operasjon. For det er mange som spør, folk eier jo ikke manerer.
HOLDER SEG GODT: Bo Derek er i dag 63 år og sverger på at hun aldri har tatt en plastisk operasjon. For det er mange som spør, folk eier jo ikke manerer.

Skulle ha henne

Tidligere hadde John vært gift med Ursula Andress, hun Bond-piken som kom opp av vannet i James Bond-filmen «Dr. No» og ble udødelig, akkurat som Bo Derek.

Da John så 16 år gamle Bo, ble han så stupforelsket at han gjorde noe med det. Hun så vel egentlig ut som kona Linda, men Bo var jo 11 år yngre, og John klarte rett og slett ikke å kontrollere følelsene. Denne jenta skulle han ha, og han skulle gjøre henne til en stjerne.

På sett og vis klarte han begge deler.

<b>BILLIG I DRIFT:</b> Det har ikke vært store utgifter til kostymer i filmene Bo Derek har spilt i. Her i «Ghosts Can’t Do It».
BILLIG I DRIFT: Det har ikke vært store utgifter til kostymer i filmene Bo Derek har spilt i. Her i «Ghosts Can’t Do It».

Så kom nedturen

Året etter det fantastiske gjennombruddet spilte Bo Derek inn filmen «A Change of Seasons» mot selveste Anthony Hopkins og Shirley MacLaine, men uten suksess.

Det påfølgende året spilte hun Jane i en nyinnspilling av «Tarzan, Apenes konge». I en scene sto hun med vann til livet i en innsjø sammen med Tarzan og fortalte at hun var jomfru, mens hun spiste en banan. En ikonisk scene, det også, men på en annen måte.

<b>FOR EVIGHETEN:</b> En liten tur på stranda ga evig berømmelse.
FOR EVIGHETEN: En liten tur på stranda ga evig berømmelse.

Verste skuespiller

Rollen innbrakte Bo Derek hennes første Golden Raspberry Award, i kategorien «verste kvinnelige skuespiller». Prisen deles ut hvert år samme natt som Oscar-utdelingen, og du skal være nokså berømt for å bli nominert, hvis det er noen trøst for Bo.

Hun presterte nemlig å gå til topps i kåringen også i 1984, da hun spilte i ektemannen Johns erotiske flopp «Bolero». Og jaggu fikk hun ikke sin tredje Razzie fem år etter, for innsatsen i «Ghosts Can’t Do It», en film de færreste har hørt om.

Etter å ha mottatt det tredje gylne bringebæret begynte nok Bo Derek også å ane at hun ikke var det største skuespillertalentet, og de siste 30 årene har hun gjort påfallende lite foran kamera.

Men for oss som husker 70-tallet, vil hun alltid bli husket som drømmekvinnen.

DRØMMEKVINNEN: Hun kom opp av vannet, plutselig hadde blusen blitt helt gjennomsiktig, og berømmelsen var sikret.
DRØMMEKVINNEN: Hun kom opp av vannet, plutselig hadde blusen blitt helt gjennomsiktig, og berømmelsen var sikret.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 06 2020

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2020, og sist oppdatert 05/02 2020.

Les også