Blodtur: Ny norsk horror-serie til Netflix

Ny norsk horrorserie til Netflix:
– Dette er syke greier

Horror og humor går hånd i hånd i «Blodtur». Den fjerde norske serien som blir originalserie på Netflix.

<b>BLODTUR:</b> Ny norsk horror-skrekk-humor-serie kommer nå på Netflix.
BLODTUR: Ny norsk horror-skrekk-humor-serie kommer nå på Netflix. Foto: Eirik Evjen / Netflix
Sist oppdatert

– Mye av dagens skrekkfilmer er utrolig mørke og jævlige. Blodtur blir ikke det. Dette er horror som folk skal synes er gøy å snakke om med andre. De skal komme på jobb og si at «jeg så noe syke greier på Netflix i går», sier Kjetil Indregard. Han er forfatteren bak den nye, norske originalserien Blodtur, som kommer på Netflix til neste år. Med seg på laget har han også regissør Atle Knudsen.

LES OGSÅ: (+) Hurtigruteforliset som sjokkerte. 41 personer omkom

Avsluttende episoder

Til forskjell fra mange av seriene som går på Netflix, vil «Blodtur» være en såkalt antologi. Det vil si at hver episode er en avsluttende novellehistorie som kan stå for seg selv.

– Atle og jeg er horrorfans, men vi har hatt et mål om å ta «Blodtur» tilbake til den gang da horror var gøy. Entusiastisk horror, kaller vi det. Både Atle og jeg har sett at mye av den moderne horroren er blitt veldig mørk og at man rett og slett blir litt deprimert av å se på det, sier Indregard.

<b>KREVENDE:</b> Blodtur er en antologi, noe som innebærer at hver episode er en avsluttende skrekknovelle. – Det gjorde det krevende å caste skuespillere til serien, sier forfatter Kjetil Indregard.
KREVENDE: Blodtur er en antologi, noe som innebærer at hver episode er en avsluttende skrekknovelle. – Det gjorde det krevende å caste skuespillere til serien, sier forfatter Kjetil Indregard. Foto: Eirik Evjen / Netflix

Barnevennlig forfatter

Lurer du på hva Kjetil Indregard og Atle Knudsen har laget tidligere, har førstnevnte skrevet serier som Linus i Svingen, Orps, flere episoder av Helt Perfekt, vært manusredaktør for hele 370 episoder av Hotel Cæsar og regissør for Maniac, som det nå også er laget en amerikansk versjon av. Både den norske og amerikanske Maniac kan for øvrig sees på Netflix.

Makker Atle Knudsen har vært regissør på flere av disse, som Linus i Svingen og Orps.

LES OGSÅ: Tips til 19 gode serier på Netflix

<b>SYKE GREIER:</b> Blodtur skal bli en syk greie, ifølge forfatter Kjetil Indregard.
SYKE GREIER: Blodtur skal bli en syk greie, ifølge forfatter Kjetil Indregard. Foto: Eirik Evjen / Netflix

For skummel for halve familien

370 episoder av Hotel Cæsar? Hva er linken mellom en såpeopera og glad-horror?

– Dette var den syke perioden til Hotel Cæsar. Da det var masseskyting i resepsjonen og andre ville ting som skjedde, ler Indregard.

Fra barn til horror. Hva tar du med deg fra én genre til en annen?

– Jeg tror merkelappen for denne serien blir at den er for skummel for halve familien. Det handler jo om at noen liker å bli skremt og noe som ikke liker det. Dette er jo en følelse mange barn også kan like – det å bli skremt – å kjenne at det går kaldt nedover ryggen. Det er nok mange voksne som synes at «Blodtur» vil være for skummel, samtidig som det sikkert er noen 12-åringer som kan synes den er helt grei. Men, det blir nok ikke 12-årsgrense på «Blodtur», sier Indregard.

<b>HUMOR:</b> Svart, skandinavisk humor skal være kjennetegnet for Blodtur.
HUMOR: Svart, skandinavisk humor skal være kjennetegnet for Blodtur. Foto: Eirik Evjen / Netflix

Norsk horror til verden

– Serien blander horror og mørk, skandinavisk humor, sier Kelly Luegenbiehl, vice president for Netflix’ internasjonale originalserier i Europa, Tyrkia og Afrika.

Hva er mørk, skandinavisk humor?

– Jeg vet ikke. Har aldri laget det tidligere, ler Indregard og peker på at det nærmeste vi kommer er kanskje den britiske serien «Black Mirror», som også har avsluttende episoder. Men, at «Black Mirror» er mørkere enn det «Blodtur» skal bli, sier Indregard.

Han mener likevel at Netflix var tydelige på at dette var noe annet enn det som finnes i USA.

– Kanskje lager vi litt skeivere og litt rarere humor enn det amerikanerne gjør, spekulerer Indregard.

Hvor kommer historiene fra?

– Dette har vært en fantastisk mulighet for meg å rydde opp i skrivebordsskuffen. Jeg skrev mye horror-surprise-greier da jeg var yngre. Da jeg ryddet opp i idémappen på PC-en for en stund tilbake, oppdaget jeg at mye av det jeg hadde skrevet var i denne sjangeren. I Norge har vi aldri hatt noen serier der jeg kunne få utløp for disse ideene. Så da Monster og Atle Knudsen ville jobbe med meg, og spurte om jeg hadde noen ideer, ja så hadde jeg jo det. Noe av dette skrev jeg da jeg gikk på videregående skole våren 1991. Den ene historien rablet jeg ned etter en sen rangel. Da jeg våknet, tenkte jeg «wow» for en idé. Da er det litt sprøtt at den kommer på Netflix 28 år senere, sier Indregard.

For «Blodtur» starter nå sin ferd i Netflix-universet. Den blir oversatt, dubbet og polert av Netflix slik at horrorglade seere over hele verden skal få se glad-skrekk fra Norge.

FILMTIPS: 16 perler på Netflix

<b>VELLAGRET:</b> En av Blodtur-historien skrev forfatteren for 28 år siden etter en rangel. Nå kan du snart se denne ideen på Netflix.
VELLAGRET: En av Blodtur-historien skrev forfatteren for 28 år siden etter en rangel. Nå kan du snart se denne ideen på Netflix. Foto: Eirik Evjen / Netflix

Krevende casting

Er det noen som helst rød tråd i de seks episodene i første sesong?

– Nei. Vi bruker også bare nye skuespillere fra gang til gang, noe som gjør castingen litt mer krevende enn om det er de samme man skal følge gjennom en hel serie. Det gjør jo også at vi må tenke annerledes når vi skal bygge opp karakterene, sier Indregard.

<b>IKKE FOR BARN:</b> Forfatter Kjetil Indregard har skrevet mye for barn, som Linus i Svingen og Orps. Blodtur blir ikke en serie som passer for barn.
IKKE FOR BARN: Forfatter Kjetil Indregard har skrevet mye for barn, som Linus i Svingen og Orps. Blodtur blir ikke en serie som passer for barn. Foto: Eirik Evjen / Netflix

Monster-produksjon

Det er Monster Scripted som skal lage serien, der Indregard og Knudsen skal jobbe sammen med det kreative teamet til Monster og folk som Bård Fjulsrud, Håkon Briseid og Ida Håndlykken Kvernstrøm. De har også sikret seg regissør Geir Henning Hopland, som har Netflix-erfaring fra serien «Lilyhammer».

<b>BLOODRIDE: </b>Blodtur blir den fjerde norske serien som når Netflix-universet.Den engelske tittelen blir Bloodride.
BLOODRIDE: Blodtur blir den fjerde norske serien som når Netflix-universet.Den engelske tittelen blir Bloodride. Foto: Eirik Evjen / Netflix

Blodtur blir filmet i Norge og får premiere på Netflix i 2020.

Har du fått signaler om en sesong 2 av «Blodtur»?

– Nei, det er nok for tidlig, men jeg har mye sykt materiale som sikkert holder til flere sesonger, avslutter Indregard.

LES OGSÅ: Hvem har sjekket skatten din? Slik ser du hvem som har søkt på deg i skattelistene

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2019, og sist oppdatert 11/11 2019.

Les også