Hvem har søkt på deg i skattelistene?

Har du blitt skattesnoket?

Slik sjekker du hvem som har søkt på deg i skattelistene.

SKATTELISTENE: Hvem har søkt på ditt navn i skattelistene. Slik kan du finne det ut.
SKATTELISTENE: Hvem har søkt på ditt navn i skattelistene. Slik kan du finne det ut. Foto: Skjermdump
Sist oppdatert

I dag kan du søke i skattelistene og sjekke inntekt, skatt og formue til naboer, venner og kollegaer. Tidligere kunne man søke fritt og anonymt i skattelistene, men det går ikke lenger.

I 2013 bestemte Stortinget at søk i skattelistene skal registreres og loggføres – og at informasjon om hvem som søker skal gjøres tilgjengelig for dem som blir søkt opp.

Hvem har søkt på mitt navn i skattelistene?

For å finne ut hvem som har søkt på deg i skattelistene må du selv først gå til «Søk i skattelistene» hos Skatteetaten.

En detaljert guide til hvordan du finner ut hvem som har søkt på ditt navn i skattelistene, finner du nederst i denne saken.

Søker du på noen i skattelistene, vil den som eventuelt sjekker søkestatistikken kunne se ditt navn, fødselsår, postnummer og poststed.

Det er 16 års aldersgrense for å søke i skattelistene og du får kun søke frem ligningsopplysninger for inntil 500 personer per måned.

Les også: (+) Meglernes triks for å «fyre opp» budrunden

<b>SKATTELISTENE:</b> Du må logge inn på skattelistene for å kunne se hvem som har søkt på dine skatteopplysninger
SKATTELISTENE: Du må logge inn på skattelistene for å kunne se hvem som har søkt på dine skatteopplysninger Foto: Skjermbilde fra Skatteetaten

Dette tjener folk egentlig

I skattelistene finner du ikke den reelle inntekten til en person. Det du ser i skattelistene er nettoinntekten eller den alminnelige inntekten.

Ifølge Smartepenger.no viser den lønnsinntekten inkludert kapitalinntekter, fratrukket alle fradrag, som for eksempel personfradrag, minstefradrag og lånerenter. Derfor har de aller fleste av oss en høyere lønnsinntekt en hva nettotallene viser.

Går du til Smartepenger.no, så kan du regne ut hva den korrekte lønnsinntekten til personer du søker opp i skattelistene er.

Færre søker i skattelistene

Media får fortsatt utlevert skattelistene og kan bruke disse til journalistiske formål, som inkluderer å lage topplister. Det er ikke lov å legge ut hele eller deler av skattelistene på nett.

Da det ikke lenger ble mulig å søke anonymt i skattelistene, gikk antall søk dramatisk ned. I 2015 opplyste Skattedirektoratet til Klikk.no at antall søk falt fra 16–17 millioner søk per år til i overkant av to millioner søk.

I fjor ble det ifølge Skatteetaten gjennomført 1,6 millioner søk fordelt på 482.000 unike innlogginger. Det skal være på samme nivå som i 2017.

239.000 personer sjekket i 2018 om noen hadde søkt etter deres navn i skattelistene, noe som er på nivå med 2017, skriver Skatteetaten.

Ingen protester

<b>POSITIV: </b>Datatilsynet var positive til at søk i skattelistene ble logget da dette ble innført., uttalte Jørn Ove Skåra til Klikk.no i 2015.
POSITIV: Datatilsynet var positive til at søk i skattelistene ble logget da dette ble innført., uttalte Jørn Ove Skåra til Klikk.no i 2015.

Datatilsynet, som normalt er skeptisk til logging og registrering av personopplysninger, var imidlertid fornøyd med den nye ordningen som trådte i kraft i 2014.

– Vi støttet forslaget da det kom. Vi har her ikke noen problemer med loggingen, selv om vi ofte protesterer mot det. Logging av denne typen informasjon kan også ha en viktig funksjon, der man som forbruker får vite hvem som har ser og bruker opplysninger om deg. Denne typen logging har vi jo alt når noen foretar en kredittsjekk på deg og, i bank og finans logges det hvem som gjør oppslag på din konto av samme årsak, sa informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra til Klikk.no da de skrev om saken i 2015.

Les også (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser

Slik ser du hvem som har søkt på deg i skattelistene

<b>SKATTELISTENE: </b>For å se hvem som har søkt på deg i skattelistene, må du velge "Søkestatistikk" når du er inne på personsøk i skattelistene
SKATTELISTENE: For å se hvem som har søkt på deg i skattelistene, må du velge "Søkestatistikk" når du er inne på personsøk i skattelistene Foto: Skjermbilde fra Skatteetaten

For å se hvem som har søkt på deg må du gjøre følgende:

1. Gå til Skatteetaten.no -> Søk i skattelistene

2. Velg «Søk i skattelistene».

3. Du må nå logge deg inn. Du kan logge inn med BankID eller en annen elektronisk id.

4. Du kommer nå til søkefeltet. Her kan du søke og se inntekt, formue og skatt for inntektsåret 2018 på personene du søker frem. Du må vite enten fornavn og etternavn eller etternavn og fødselsår. Du kan altså ikke sjekke alle som heter Odd i Oslo eller alle Hansen på Hamar. Får du mange treff, kan du velge avansert søk, der du kan avgrense basert på postnummer, fylke, kommune eller poststed. Alder kan søkes på med en variasjon på pluss/minus fem år.

5. For å se hvem som har søkt på deg i skattelistene, velger du menyen «Søkestatistikk» øverst på siden. Da får du opp informasjon om personer som har søkt og sett på dine skatteopplysninger. Har noen søkt på deg i skattelistene, så vil vedkommende være listet der med navn, adresse og postnummer og fødselsår.

LES OGSÅ: USAs drøyeste gangster: Kun Osama Bin Laden var foran på "Most Wantet"-listen

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2019, og sist oppdatert 08/12 2021.

Les også