Feriesurfing

Triksene du bør kunne hvis du skal bruke mobil i utlandet

Slik surfer du billigst i sommer.

Foto: Shutterstock/Niklas Plikk, Teknofil.no
Publisert

Hvert år reiser hundretusenvis av nordmenn på sommerferie til utlandet. Enten feriemålet heter Koster, Costa del Sol eller California, er det særlig én ting de fleste av oss ikke lar bli igjen hjemme, og det er smartmobilen.

Det er kanskje ikke så rart, nå som mange nordmenn allerede har blitt avhengig av døgnkontinuerlig internettilgang. Problemet er bare at det fortsatt er dyrt å bruke ditt norske mobilabonnement i utlandet, uansett hva mobilselskapet ditt forsøker å innbille deg.

Joda, du slipper kanskje unna monsterregningene som du risikerte for noen år siden, hvis du er forsiktig ...

Men hva hvis du faktisk har lyst til å surfe litt på mobilen i ferien? Da har du i hovedsak tre alternativer: Bruk ditt norske abonnement, kjøp et utenlandsk SIM-kort med datapakke, eller finn gratis trådløse nett (WiFi).

Vi tar for oss alle alternativene nedenfor.

Hva er mobildata, og er det lurt å skru det av?

Foto: Shutterstock

Datatrafikk på mobilen skiller seg fra vanlige ringepriser på flere måter. Du betaler nemlig for mengden data du bruker, ikke antall ringeminutter du har brukt eller antall SMS-er du har sendt. Det gjør det også litt vanskeligere å beregne kostnadene.

Normalt vil mobiltelefonen din bruke datatrafikk via det norske mobilnettet når den laster inn e-poster, eller automatisk laster opp bilder til en skytjeneste. Enkelte apper bruker også litt datatrafikk. Ellers kan det gå med en del megabytes på mobilsurfing også, og særlig hvis du ser videoklipp. Det som sluker aller mest data er imidlertid streaming av video eller musikk, som Netflix eller Spotify.

I utlandet, hvor dataprisene er mye høyere enn i Norge, gjelder det derfor å være forsiktig.

På ferie i utlandet

Med mindre du har tenkt til å kjøpe en datapakke, eller har gjort deg kjent med prisen per megabyte via din norske operatør, bør du skru av det som kalles dataroaming. Dette forhindrer at mobilen din kobler seg på et annet mobilnett enn det din norske operatør bruker til datatrafikk.

Skrur du av dataroaming, kan du være trygg på at du ikke bruker ditt norske abonnement via et utenlandsk mobilnett, noe som fortsatt kan være dyrt flere steder.

MERK: Selv om du deaktiverer Dataroaming kan du fortsatt sende- og motta SMS, samt snakke i telefonen. Ikke minst kan du også bruke trådløst nett (WiFi) på samme mobil.

Slik skrur du av dataroaming på en iPhone:

Gå til Innstillinger -> Mobilnett

Skru av Dataroaming

(Du kan like gjerne skru av Mobildata. Forskjellen er at du i så fall ikke får surfet i Norge via ditt norske abonnement heller.)

Slik skrur du av dataroaming på en Android-mobil:

Gå til Innstillinger

Trykk Mer i menyen

Velg Mobile nettverk i listen som dukker opp

Skru av Dataroaming

Sjekk utlandsprisene hos ditt mobilselskap:

Men er dataroaming egentlig så dyrt, da?

Generelt sett har det blitt mindre dyrt å bruke mobiltelefonen i utlandet de siste par årene. Likevel er det et godt stykke igjen før prisene ligger på samme nivå som her hjemme. Typisk ligger dataprisen for norske mobilkunder i EU-land på omtrent 50 øre til en krone per megabyte (MB). Det tilsvarer altså det megabyteprisen lå på i Norge for rundt fem år siden.

Som oftest vil det fortsatt lønne seg å heller kjøpe et lokalt SIM-kort i landet du reiser til, og særlig hvis du har behov for en stor datamengde. Ulempen er imidlertid at dette kan fort bli litt styrete.

I noen land er imidlertid prisforskjellen såpass liten at et lokalt SIM-kort ikke er verdt bryet. Dette er noe du bør sjekke ut før du reiser, slik at du vet hva som er mest økonomisk.

Brukbare datapriser i Norden og EU

Det enkleste er utvilsomt å bruke ditt norske mobilabonnement også i utlandet.

Hvilke datapriser du får i utlandet avhenger av hvilket mobilselskap du bruker. Generelt sett skal du imidlertid ikke trenge å bekymre deg for å få monsterregninger på titusenvis av kroner lenger, i hvert fall ikke hvis du reiser til et EU-land.

De fleste mobilselskapene gjør det enkelt, og gir deg en pris per megabyte. Det gjelder blant andre Chess, One Call, Djuice og Talkmore. NetCom, Telenor og Tele 2 har derimot sine egne løsninger, hvor du enten betaler per døgn for en viss mengde, eller får mulighet til å kjøpe en datapakke.

Med prisene som de norske operatørene tilbyr i dag, blir du ikke loppet hvis du for eksempel bare sjekker sosiale medier, eller laster opp et par bilder på Instagram i løpet av ferieturen.

MERK: Du må derimot fortsatt sørge for å holde deg langt, langt unna streaming av for eksempel YouTube-videoer eller Spotify-musikk via et utenlandsk mobilnett. Spesielt videoinnhold bruker utrolig store mengder data, og kan ruinere deg på kort tid. Det kan også lønne seg å skru av automatisk nedlasting av e-poster, samt bakgrunnsoppdatering for apper, noe du gjør under Instillinger på telefonen.

Surfin' USA - eller verden for øvrig?

Utenfor det maksprisregulerte EU derimot, kan det fort bli svindyrt å bruke datatrafikk med ditt norske abonnement. I enkelte land må du betale inntil 40 kroner per megabyte! Sjekk derfor nøye hva det koster i landet du skal reise til.

Foto: Netflix/Shutterstock/montasje

Stadig flere av de norske mobiloperatører gir deg imidlertid gode priser i USA. Det gjelder blant andre Chess og Talkmore som fra 1. juni satt ned prisene til henholdsvis 88 øre og 99 øre per megabyte.

Også Telenor og NetCom har redusert USA-prisene foran årets sommerferie, og tilbyr nå EU-pakkene sine i USA. Det vil si at du betaler 29 kroner for 50 megabyte per døgn. En prisreduksjon som med ett gjør surfing i amerikanske mobilnettet litt mer interessant.

Tele2s datapakker har ikke vært så verst verken i USA eller andre steder i verden, men de har så langt ikke fulgt opp Telenor og Netcom med lik pris i EU og USA. I USA betaler du som Tele2-kunde 59 kroner for 50 megabyte, eller 149 kroner for 150 megabyte. NetCom tar til sammenligning 99 kroner for sin 150 megabyte store ukespakke.

Men det finnes pakker verdt å sjekke ut. NetComs 50 kroner for 30 megabyte i land som Thailand og Brasil, for eksempel. Tele2 tilbyr pakker på 50 megabyte til 79 kroner. Telenor operer med en pakke til 49 kroner som gir deg enten 40 eller 5 megabyte avhengig av hvilket land du befinner deg i. Slike mengder fungerer til å sjekke e-post, skrive en Facebook-status eller tre, samt surfe litt, men selvsagt ikke til streaming av musikk eller video. Uansett operatør - sjekk nøye hvilke land pakketilbudene faktisk gjelder i!

MERK: Flere av de norske mobilselskapene har kostnadskontroll-ordninger («datagrense») som sperrer databruken etter et visst beløp når du er i utlandet. Dette må du imidlertid som regel aktivere selv første gang på Mine Sider, eller ved å kontakte kundeservice. Mer info finner du på nettsiden til mobilselskapet ditt.

Lønner det seg å kjøpe lokalt SIM-kort?

Foto: Shutterstock

Hvis du skal reise utenfor Norden eller EU, eller har behov for å bruke store mengder datatrafikk, vil det som oftest lønne seg å kjøpe et SIM-kort i landet du er på ferie i. Det betyr at du kjøper et kontantkort med en inkludert datamengde. Dette er riktignok ikke noe de tilbyr i alle land, eller alle områder, men det kan lønne seg å sjekke det ut.

I engelsktalende land skal du spørre om et «prepaid card» i en butikk som selger mobilabonnementer. I spansktalende land ber du om et «tarjeta prepago», og i et fransktalende land ber du om et «carte prépayée».

I Spania tilbyr for eksempel mobilselskapet Yoigo et kontantkort med 600 MB data inkludert for rundt 60 kroner. Franske Orange gir deg 500 MB for rundt 85 kroner.

Kan ta med en ekstra mobiltelefon

Når du først har kjøpt et SIM-kort i utlandet, har du to valg: Enten bytt ut SIM-kortet i telefonen din, eller sett det inn i en sekundær-telefon, og bruke den som en slags ruter.

Hvis du vil bruke din gamle telefon som ruter, setter du bare inn det nye SIM-kortet, og aktiverer Internettdeling på telefonen.

Ulempen er at du må drasse rundt på to mobiltelefoner. Fordelen er at du fortsatt kan motta SMS og anrop på mobilen med ditt norske nummer.

Slik deler du Internettilkoblingen på en iPhone:

Gå til Innstillinger

Trykk på Delt Internett

(Velg evt. et nytt Wi-Fi-passord)

Aktiver Delt Internett

Skru på WiFi, evt. Bluetooth

Finn den delte koblingen som et trådløst nett på hovedmobilen.

Slik deler du Internettilkoblingen på en Android-mobil:

(Denne oppskriften gjelder for Sony Xperia Z3 Compact. På andre Android-mobiler kan fremgangsmåten være litt annerledes.)

Gå til Innstillinger

Trykk Mer

Trykk Tilknytning og trådløs sone

Velg Innstillinger for flyttbar Wi-Fi-sone

Trykk Konfigurer trådløs sone

Velg et nytt passord

Gå tilbake, og aktiver Flyttbar Wi-Fi-sone

Hvor finner jeg gratis WiFi i utlandet?

Foto: Shutterstock

Selv om det er lett å kjøpe en ekstra datapakke eller et helt nytt SIM-kort, er det aller enklest å ikke gjøre noe som helst. Det vil si: Det er lettest å bare bruke trådløse nett. Mange hoteller tilbyr det enten gratis eller mot betaling. Noen ganger får du en kode du må taste inn i nettleseren etter å ha tastet inn passordet.

Ellers kan du spørre i hotellresepsjonen om de vet om steder i nærheten som har gratis trådløst nett. Både restauranter, barer og kafeer frister gjerne med gratis trådløse nett, og særlig på turiststeder bør dette være ganske enkelt å finne.

Bruk en app til å finne trådløse nett:

Finner du få steder som byr på gratis WiFi? Fortvil ikke, det finnes flere apper som kan guide deg i riktig retning.

Har du en iPhone, er for eksempel WifiMapper et meget godt alternativ. Denne viser vei til over to millioner trådløse nett rundt omkring i verden, som du kan koble deg på gratis.

Til Android gjør WiFi Map samme nytte.

Finn veien med en WiFi-guide:

Skal du til en storby, kan du dessuten bruke den norske reiseguide-appen Stay.com(iPhone / Android). De har som regel en «Free Wi-Fi»-guide som er satt sammen av folk som kjenner byen godt. Der kan du finne steder med trådløse nett før du reiser, og så vise dem på et offline-kart når du kommer frem.

Helt til slutt: Mange av oss vil trolig ha veldig godt av å ta en mental pause fra alt som heter mobiltelefoner i ferien. Du kan jo alltids skru den av, eller i det minste låse den fast i flymodus til du kommer tilbake på norsk jord? ;-)

Denne artikkelen ble først publisert på teknofil.no. LES MER:

I Windows 10 kan du slippe å huske WiFi-passord

Snart får vi en helt ny Android-produsent

Microsoft utsetter Windows 10

Slik får du 30 millioner låtvalg til iPhone-alarmen

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2015.

Les også