Test: SONOS MOVE

Endelig en helt trådløs Sonos

Ledningen er kuttet. Sonos Move er den aller første helt trådløse høyttaleren til Sonos. Og, den kan brukes utendørs.

<b>UTEHØYTTALER:</b> Vi har testet Sonos Move. Her har Sonos gjort to ting selskapet aldri før har gjort.
UTEHØYTTALER: Vi har testet Sonos Move. Her har Sonos gjort to ting selskapet aldri før har gjort. Foto: Sonos
Sist oppdatert

TEST: Sonos Move er et godt eksempel på at et selskap klarer å tilpasse seg markedet. For fem til åtte år siden hadde Move vært et utenkelig produkt fra Sonos.

LES OGSÅ: (+) Slik blir den nye "Jeep-en" til det amerikanske forsvaret

I løpet av noen få år har Sonos gått fra å være et lukket økosystem, til å åpne opp og ta i bruk ny teknologi. Sonos støtter nå AirPlay 2, Bluetooth og med Move får Sonos omsider en helt trådløs og batteridrevet høyttaler inn i familien.

Stor og solid

<b>AV-KNAPP:</b> Sonos Move har fått en av-knapp på baksiden. Bruk den om du vil spare på batteriet.
AV-KNAPP: Sonos Move har fått en av-knapp på baksiden. Bruk den om du vil spare på batteriet. Foto: Sonos
<b>GODT GREP: </b>Det integrerte grepet gjør det lett å flytte Sonos Move rundt.
GODT GREP: Det integrerte grepet gjør det lett å flytte Sonos Move rundt. Foto: Sonos

Det har tatt tid, men når Sonos først lader «produktkanonen», så er det ikke med løskrutt. Sonos Move føyer seg inn i rekken av bunnsolide produkter som er laget for å brukes i mange år.

Sonos Move har formen til Sonos One, men størrelsen til Sonos Play:3. Den er altså ganske stor – og tung. Den veier så vidt over tre kilo.

Laderen er en liten «ring» som høyttaleren plasseres inn i. Bruker du Move med trådløst nett (WiFi), fungerer den som en vanlig Sonos-høyttaler. Det betyr at den kan spille sammen med alle dine andre Sonos-enheter. Trykker du inn bryteren på baksiden som veksler til Bluetooth, fungerer den som en hvilken som helst annen trådløs Bluetooth-høyttaler.

LES OGSÅ: 15 gratis fotoprogram

Vekslingen tar tid

Fra Bluetooth til WiFi går det en del sekunder før den er klar til å spille igjen. Fra WiFi til Bluetooth går det mye raskere. Her snakker vi om sekunder, men du må trykke «play» på nytt for å starte musikken.

En helt sømløs overgang kommer kanskje en gang i fremtiden?

Batterilevetid

<b>TEST AV SONOS MOVE:</b> Vi har testet Sonos Move i flere uker. Den blir ofte stående i "laderingen", men kan lett flyttes til et annet rom eller tas med ut.
TEST AV SONOS MOVE: Vi har testet Sonos Move i flere uker. Den blir ofte stående i "laderingen", men kan lett flyttes til et annet rom eller tas med ut. Foto: Sonos

Batterilevetiden til Move er oppgitt til 10 timer. Batterilevetiden avhenger av hvor høyt du spiller og hvilken Bluetooth-versjon du har. Vi klarte å få ut nesten 13 timers spilletid der volumet var satt til cirka 25–30 prosent av maks, noe som ga oss en normalt god og høy nok «radiolyd».

God lyd

Lydbildet på Sonos Move synes vi er lett å like. Den spiller bedre enn Sonos One og har et litt åpnere og bredere lydbilde enn en enkeltstående Play: 3. Vi hadde bare én Move til test, men vi kan godt tenke oss at to stykk Move satt opp som et stereopar ville låte svært bra. Sonos har utviklet en automatisk versjon av lydjusteringssystemet Trueplay for Move. Det betyr at hver gang du flytter på Sonos Move, så justerer den lyden på nytt.

Det litt brede og luftige lydbildet, skal også være laget for at høyttaleren skal fungere godt utendørs. Lydbildet er ikke helt uniformt 360 grader rundt høyttaleren, men utendørs synes vi den klarte seg imponerende bra. Har du naboer, vil Move både kunne glede og irritere.

Move ikke settes opp i stereo eller som en del av en gruppe når den brukes med Bluetooth. Move kan heller ikke brukes i et surroundoppsett.

Tåler en norsk sommer

Og ja, den tåler regn, kulde, snø og varme – en norsk sommer med andre ord. Vi ville likevel ikke latt den stå ute over natten i regn eller latt den stå dag eller to i direkte sollys. Den virker også solid laget og tåler trolig mer enn du tror.

En «nyhet» med Move er også at den har en av-knapp. Og den bør brukes om du bruker den på batteri. På WiFi opplevde vi at den ikke gikk i dvalemodus, men ble tappet for strøm over natten. På Bluetooth slår høyttaleren seg av etter cirka 30 minutter.

LES OGSÅ: Test av hodesett med støydemping - Sennheiser Momentum 3 Wireless

Konklusjon

Ifølge Sonos, er Move laget for å dekke tre behov. Du skal kunne bruke den i et mindre rom, som et kjøkken eller et lite oppholdsrom, du skal kunne ta den med ut i hagen og du skal kunne ta den med deg på reise, som til hytta eller til et hotellrom.

Etter noen uker med Move, må vi si oss godt fornøyd. Det viktigste er at den faktisk låter ordentlig bra. I tillegg er den enkel å flytte med seg til et rom «uten lyd» når man trenger det. To store ulemper, slik vi ser det, er at den går raskt tom for strøm om man glemmer den på WiFi-modus og vi tror prislappen på nesten 4.000 kroner gjør at mange kanskje heller velger en rimeligere løsning for batteridrevet lyd utendørs.

Vår vurdering

PLUSS: God lyd, fleksibel høyttaler, brukervennlig oppsett
MINUS: Pris, slår seg ikke av automatisk når den er på WiFi

Karakter: 5 |

Tekniske data: Sonos Move

Forsterker: To digitale forsterkere klasse D
Høyttalerelementer: En mellomtone-høyttaler og en nedovervendt diskanthøyttaler
Mikrofon/stemmetjenester: Ja, Google/Alexa kommer
Størrelse: 240 x 160 x 126 mm (HxBxD)
Vekt: 3,05 kilo
Batterilevetid: 10 timer
Trådløs teknologi: WiFi, Airplay 2, Bluetooth
Annet: IP56 (tåler «sprutregn» fra alle kanter)
Pris: 3.998 kroner

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2019, og sist oppdatert 30/10 2019.

Les også