Luftig arbeidsplass

Rigget seg til i fjellveggen

Arbeidet har vært et slit, men karene som har jobbet med å feste fundamentet til Romsdalsgondolen har hatt en utsikt fra soverommet. Det er imidlertid også svært utsatt.

Foto: Kjetil Svanemyr/Åndalsnes Avis
Sist oppdatert

Presisering: Bildene i denne saken ble tatt tidligere i år da de bygget fundamentet til gondolbanen som skal gå fra Åndalsnes sentrum opp til byfjellet Nesaksla,

Nå holder arbeidere på med arbeid lengre oppe på fjellet – og det er der de sitter værfaste.

Området er værutsatt. Akkurat nå sitter ti arbeidere i følge VG fast der oppe, uten strøm.

– Per nå så gjør man ikke noe - det sendes ikke noe helikopter på den per nå. Politiet jobber med andre muligheter om å enten få opp forsyninger til dem, eller se an været, forteller Cecilie Øversveen i HRS Sør-Norge til VG.

– De klarer seg greit - de har mat og klær. Det er ti stykker samlet som har et sted å være, forteller hun.

Torsdag ettermiddag melder Åndalsnes avis at situasjonen er under kontroll.

Foto: Frank Sanden

Unge og spreke

Brakkeriggen deres lå tidligere i en bratt fjellside cirka 600 meter over havet med fantastisk utsikt over Åndalsnes og Romsdalsfjorden.

Brakkene har seks sengeplasser, kjøkken, dusj og lagerrom for verktøy og utstyr. Men det er en utsatt arbeidsplass med lange arbeidsdager der de fleste oppgavene er et slit. Som å bære opp 200 kilo dynamitt fra Åndalsnes.

– Denne arbeidsplassen er best egnet for relativt unge og spreke folk. Gjennomsnittsalderen på oss som arbeider her er 25 år, sier eldstemann og anleggsleder, Frank Sanden (30), til Åndalsnes Avis.

Foto: Frank Sanden

Ned før snøen kommer

Arbeidslaget fra HS Bygg er nå ferdig med fundamentet, og det er ansatte fra Doppelmayr Garaventa som for en stakket stund har overtatt brakkeriggen. De skal sette opp den 48,5 meter høye gondolmasten som karene fra HS Bygg laget fundamentet til.

Tidligere i år ble brakkeriggen i fjellsiden tatt ned.

– Den må ned før snøen kommer, fortalte Sanden i august.

Foto: Frank Sanden

45 personer

Romdalsgondolen er egentlig pendelbane av samme type som Loen Skylift, og skal etter planen åpne til påsken 2021. Hele gondol-­strekket fra Åndalsnes og opp til Nesaksla vil være på 1679 meter. Turen opp til toppen på 694 meter skal ta 4,5 minutter. Hver av de to gondol­vogn­ene tar 45 personer.

Gondol­prosjektet har en kostnadsramme på 280 millioner kroner, og har vært gjenstand for konflikt. Da kommunestyret i Rauma vedtok gondolen i november 2019, valgte lederen for Bærekraftig reisemål i Rauma å trekke seg, ifølge Utemagasinet.

Den kjente friluftsmannen Stein P. Aasheim, som bor ved Isfjorden like ved Åndalsnes, er blant dem som har engasjert seg mot gondolen, og mener den representerer en rasering av norsk natur.

Foto: Frank Sanden

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 56 2020

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2020, og sist oppdatert 20/11 2020.

Les også