Gratisprogram for fotoredigering

15 gratis fotoprogram

Nettet flommer over av gratis fotoprogram. Her har du 15 gratisprogrammer til bildene dine.

<b>FOTOREDIGERING:</b> Du finner et gratis fotoprogram til de fleste formål på nettet.
FOTOREDIGERING: Du finner et gratis fotoprogram til de fleste formål på nettet. Foto: Fotomontasje
Sist oppdatert

GRATIS FOTOPROGRAM: Vi har samlet sammen 15 av våre favoritter blant gratis fotoprogrammer, både for å se på, redigere, organisere og legge effekter på bildene dine.

I noen tilfeller er disse programmene gratisversjoner av betalprogrammer, og mangler dermed en del mer avanserte funksjoner. I andre tilfeller er det snakk om ildsjeler som utvikler programmene og deler dem gratis med omverdenen.

Være likevel oppmerksom på at flere av disse programmene prøver å tjene penger på å installere ting som søkemotorer og verktøylinjer til nettleseren din. Disse kan du enkelt velge bort under installasjonen uten at det går ut over funksjonaliteten i programmene.

Paint.net

<b>PAINT.NET:</b> Nyttig fotoprogram som hjelper deg i mål med mange redigeringsoppgaver.
PAINT.NET: Nyttig fotoprogram som hjelper deg i mål med mange redigeringsoppgaver. Foto: Paint.Net

Paint.net ble opprinnelig utviklet som et alternativ til Paint som følger med i Windows. Det har siden vokst og fått svært mange avanserte funksjoner. Blant annet kan du også her jobbe i lag. Samtidig er grensesnittet enkelt og burde være overkommelig for de fleste.

LAST NED: Paint.net.

LES OGSÅ: (+) Seks apper som gjør livet ditt enklere

Gimp

<b>GIMP:</b> Fotoprogrammet som har fått mange tilhengere. Gimp kan gjøre relativt avanserte redigeringsjobber.
GIMP: Fotoprogrammet som har fått mange tilhengere. Gimp kan gjøre relativt avanserte redigeringsjobber. Foto: Wikipedia

Gimp er sammen med Paint.net noe av det stiligste du finner av gratis fotoredigeringsverktøy. Mens Paint.net bare finnes i Windows-versjon, finnes Gimp også i versjoner for Mac og Linux.

Grensesnittet i Gimp er litt forskjellig fra tilsvarende programmer, og du får opp en rekke separate vinduer. Det har etter hvert blitt mulig å samle disse i ett vindu og dermed får et mer ordnet grensesnitt.

LAST NED: Gimp laster du ned her.

Google Foto

Google Foto, eller Google Photo som det heter i engelsk språkdrakt, er Googles fototilbud. Mange husker kanskje Picasa, men den er «pensjonert» og det er Google Foto som har tatt over. Google Foto har tre viktige funksjoner, slik vi ser det.

<b>GOOGLE FOTO: </b>Fotoprogrammet Picasa forsvant til fordel for Google Foto. Tjenesten er bedre på organisering og deling enn på redigering.
GOOGLE FOTO: Fotoprogrammet Picasa forsvant til fordel for Google Foto. Tjenesten er bedre på organisering og deling enn på redigering. Foto: Hallvard Lunde

Det første er Google Foto er en enkel måte å sørge for at bildene man tar med mobilen automatisk blir sikkerhetskopiert, og at man på den måten har en kopi som er trygt lagret om mobilen blir stjålet eller ødelagt.

Den andre funksjonen Google Foto har, er å dele bilder med andre på en enkel måte. Her kommer også albumfunksjonen inn, der du lett kan lage nye album for å dele digitalt eller for å vise frem på en stor skjerm hjemme.

Den tredje funksjonen handler om redigering. Det er kanskje den minst viktige delen. For Google Foto duger bare til enkle justeringer, som å snu et bilde riktig vei, legge på filter, gjøre noen autojusteringer og beskjæring. Google Foto har også en imponerende søkefunksjon. Du kan søke på «hund» og den finner mange av bildene du har tatt som inneholder en hund. Du kan også søke på hytte, garasje, bil og du vil ofte finne det du leter etter.

LAST NED: Google Foto finner i Google Play, Apple App Store eller via nett på Google Foto.

LES OGSÅ: Dette må du tenke på før du kaster, selger eller gir bort en brukt PC

Microsoft Bilder

<b>ENKELT:</b> Microsoft Bilder byr på enkel fotoredigering, men fungerer kanskje best som program for fremvisning av bilder.
ENKELT: Microsoft Bilder byr på enkel fotoredigering, men fungerer kanskje best som program for fremvisning av bilder. Foto: Skjermbilde fra Microsoft Bilder

Microsoft har stort sett vært gode på Windows og Office-pakken, mens de har slitt med å lage noe som fungerer i det kreative rommet, som redigering av foto og video. Microsoft har hatt mange fotoprodukter og med mange navn, som Windows Fotogalleri og Windows Live Foto. Nå er det Microsoft Bilder som gjelder. På noen områder minner den litt om Google Foto. Styrken er nemlig på organisering og fremvisning av bilder. Men, du kan også gjøre enkle justeringer, legge på filter, beskjære bilder og, om du har en løsning med en digital pen, også tegne på bildene.

LAST NED: Microsoft bilder er trolig forhåndsinstallert på PC-en din. Trykk in Windows-tasten og skriv «Bilder». Finner du ikke appen der, søk i Microsoft Store etter «Microsoft Bilder».

Paintstar

<b>PAINTSTAR:</b> Et fotoprogram som ikke har det beste grensesnittet, men har noen gode funksjoner.
PAINTSTAR: Et fotoprogram som ikke har det beste grensesnittet, men har noen gode funksjoner. Foto: Skjermbilde

Gratisalternativ til Photoshop Elements. Enkelt og greit program med mange funksjoner og filtre. Det støtter i tillegg mange filformater.

Det kan nok være litt forvirrende at alle paletter og verktøysvinduer er løsrevet fra hverandre, men det burde ikke kreve så altfor mye tilvenning.

LAST NED: Paintstar

LES OGSÅ: Kan du disse Snapchat-triksene?

Hugin

<b>HUGIN: </b>Lite gratisprogram som er nyttig når mange bilder skal settes sammen.
HUGIN: Lite gratisprogram som er nyttig når mange bilder skal settes sammen. Foto: Skjermbilde

Hugin er et lite gratisprogram for å stifte sammen flere bilder til ett. Det er spesielt nyttig når man skal lage panoramabilder, men Hugin kan også stifte sammen mange bilder for å lage ett større bilde. Med mange nok bilder kan du simulere en fisheye-effekt. Ulempen er at grensesnittet kan være litt avskrekkende.

LAST NED: Hugin.

Serif PhotoPlus SE

<b>MANGE FUNKSJONER: </b>Serif Photo Plus har mange gode funksjoner, men du må legge igjen e-postadressen din for å få nøkkel til programmet.
MANGE FUNKSJONER: Serif Photo Plus har mange gode funksjoner, men du må legge igjen e-postadressen din for å få nøkkel til programmet. Foto: Skjermbilde

Rent bortsett fra at Serif PhotoPlus SE er en gratisversjon av et program som koster penger, så er det likevel verdt en anbefaling. Her får du mange avanserte funksjoner, og muligheten til å jobbe i lag. For å få en nøkkel/kode til programmet må du legge igjen en e-postadresse.

LAST NED: Serif PhotoPlus SE.

PhotoScape

<b>PHOTOSCAPE: </b>Nyttig PC-program om du skal lage fotokolasjer.
PHOTOSCAPE: Nyttig PC-program om du skal lage fotokolasjer. Foto: Skjermbilde

PhotoScape er kanskje mer en samling med nyttige verktøy enn et rent fotoredigeringsprogram. Her får du verktøy for å slå sammen flere bilder til ett, lage animerte GIF-er, splitte et bilde i mange deler, konvertere RAW-bilder til JPG-formatet og i tillegg tilbyr programmet kreative utskriftsmuligheter.

LAST NED: PhotoScape

LES OGSÅ: Slik tar du sikkerhetskopi av en iPhone

Photobie

<b>PHOTOBIE: </b>Program med mange muligheter.
PHOTOBIE: Program med mange muligheter. Foto: Skjermbilde

Photobie er et ganske avansert fotoredigeringsprogram. Programmet ser ut som det er laget i 1997, men har svært mange muligheter som du finner i mer avanserte fotobehandlingsprogram. Blant annet har programmet en stilig funksjon for å lage 3D-objekter av bildene dine.

Det som også kan gjøre Photobie spesielt interessant for mange, er muligheten for å legge inn Photoshop-kompatible filtre (8BF-filtre).

Photobie kan i tillegg til å redigere bilder med flere lag, også brukes til å generere GIF-animasjoner

LAST NED: Photobie

IrfanView

<b>INFRANVIEW: </b>Bra program for bildevisninger.
INFRANVIEW: Bra program for bildevisninger. Foto: Skjermbilde

IrfanView er en liten favoritt som bildevisningsprogram, rett og slett fordi det er raskt, lett og støtter veldig mange bildeformater. Med en plugin kan du til og med se råbilder fra de aller fleste produsentene. I tillegg kan du drive enkel redigering og deling av bildene, selv om dette ikke akkurat er programmets styrke.

LAST NED: IrfanView

PhotoFiltre 7

<b>ENKELT:</b> Et program som er litt utgått på dato, men som fortsatt kan fungere til å lage "kunst" av egne bilder.
ENKELT: Et program som er litt utgått på dato, men som fortsatt kan fungere til å lage "kunst" av egne bilder. Foto: Skjermbilde

Bor det en kunstner i deg bør du se på PhotoFiltre 7. Dette er en gratisvariant av et betalprogram, men tilbyr likevel en rekke funksjoner for å lage kunstneriske varianter av vanlige bilder.

Som navnet indikerer finnes det en rekke filter til dette programmet. Det finnes også en rekke tilleggsprogrammer du kan installere for økt funksjonalitet.

LAST NED: PhotoFiltre 7

Adobe Photoshop Express

NETTPROGRAM: Photoshop Express fra Adobe er enkelt og gratis og finnes også som app.
NETTPROGRAM: Photoshop Express fra Adobe er enkelt og gratis og finnes også som app. Foto: Skjermbilde fra Adobe.no

Adobe Photoshop Express er et såkalt nettprogram, altså et program som kjører i nettleseren din. Mens Photshop Elements er dyrt, og Photoshop CS er veldig dyrt, så er Photoshop Express gratis. Her kan du da heller ikke arbeide i lag eller gjøre alt for avansert redigering, men for å raskt og enkelt forbedre bildene dine så funker Photoshop Express. Finnes også som app for Android og Apple.

LAST NED: Adobe Photoshop Express

Picternaut

<b>HDR-FOTO:</b> Fotoeffekten HDR er god å ty til når man skal lage gode bilder av vanskelige motiv.
HDR-FOTO: Fotoeffekten HDR er god å ty til når man skal lage gode bilder av vanskelige motiv. Foto: Skjermbilde

HDR-bilder er en effekt som er nyttig på mange måter. Den kan brukes for å få alle deler av et bilde korrekt eksponert eller for å lage bilder med en slående effekt. Picternaut er et gratisprogram som lar deg sette sammen flere bilder med forskjellig eksponering til ett bilde.

Det er nok ikke like avansert som enkelte betalprogrammer, men gjør en anstendig jobb med bildene dine enten du vil ha et naturlig utseende eller den typiske HDR-effekten.

LAST NED: Picternaut

LES OGSÅ: Slik får du raskere PC

Adobe Spark Post

<b>SOME-PROGRAM:</b> Adobe Spark Post er et typisk program som har vokst frem i kjølevannet av sosiale medier bølgen (SOME). Her finner du mange måter å lage bilder som egner seg å dele på Instagram og Facebook.
SOME-PROGRAM: Adobe Spark Post er et typisk program som har vokst frem i kjølevannet av sosiale medier bølgen (SOME). Her finner du mange måter å lage bilder som egner seg å dele på Instagram og Facebook. Foto: Skjermbilde

Spark er en trippel-app fra Adobe som kan bruks til bilder (Spark Post), video (Spark Video) eller presentasjoner (Spark Page). Her snakker vi om kreativ bruk, som å legge farge, tekst og effekter på bilder og video for deling på sosiale medier. Dette er ikke primært en redigeringsapp, men mer en app for filter og effekter. Adobe Spark kan brukes på iOS (iPhone/iPad) og via en PC. I tillegg finnes Spark Post for Android. Du må logge inn for å bruke tjenesten. Har du en Adobe ID kan du bruke den.

LAST NED: Adobe Spark

Pixlr X

<b>PIXLR:</b> Et nett basert fotoredigeringsprogram med mange funksjoner. Moderne og morsomt å bruke.
PIXLR: Et nett basert fotoredigeringsprogram med mange funksjoner. Moderne og morsomt å bruke. Foto: Skjermbilde

Trenger du er raskt og enkelt nettbasert verktøy for å redigere bilder, så ta en kikk på Pixlr X. Programmet har enkle funksjoner for å beskjære og redigere bilder og du får muligheten til å legge på effekter og tekster for å lage bilder som kan deles på sosiale medier. Pixlr finnes også som app for iOS (iPhone/iPad) og Android.

LAST NED: Pixlr X for nett finner du her.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2019, og sist oppdatert 24/10 2019.

Les også