«Play That Funky Music, White Boy»

Her er tolv funky låter med hvite artister.

Foto: Getty Images
Publisert

Når det lages lister over tidenes største soul-, disco-, eller funkhits, glimrer som regel hvite artister og band med sitt fravær.

Men det finnes flere hederlige unntak. Vi har samlet tolv av dem.

På Nettavisens tjeneste Spillelisten.no kan du lytte på millioner av sanger - helt gratis!

12.Average White Band - Pick Up the Pieces
De var skotske og veldig hvite, men spilte sjelfull og groovy musikk. Pick Up the Pieces (1974) er bandets mest kjente låt og ble solgt i over 1 million eksemplarer.

11. Jamiroquai – Blow Your Mind
Britiske Jamiroquai hadde mange funky og jazza låter. Blow Your Mind var den tredje singelen fra debutalbumet Emergency on Planet Earth fra 1992.

10. Mick Jackson – Blame It On The Boogie
Blame It on the Boogie er en av verdens mest kjente discolåter og skrevet av en person med navn Michael Jackson. Vi snakker imildertid om en britisk Michael Jackson, eller Mick Jackson som han kaller seg. Mick skrev låta i 1977 og hadde håpet å selge den til sin favorittartist Stevie Wonder på en musikkmesse i Cannes året etter. I stedet ble en kassettinnspilling av låta plukket opp av teamet rundt The Jacksons. De trengte en hit etter flere flopper på rad, og låta ble spilt inn i hui og hast i et forsøk på å gi den ut før Mick lanserte sin egen versjon.

The Jacksons tapte den kampen med noen få dager, men slo Mick med sju plasser (nr 54 mot 61) på Billboards singelliste. Kampen mellom de to versjonene fikk imidlertid mest oppmerksomhet i England, der den ble døpt «Battle of the Boogie». Også der vant The Jacksons (8. plass mot 15. plass).

Singelen er å finne på The Jacksons-albumet Destiny, der det står skrevet «All songs written by The Jackson's». Nokså sleipt. Men det skal legges til at Mick må ha vært meget inspirert av Hot Chocolates You Could Have Been a Lady da han skrev Blame It on the Boogie.

9. Wild Cherry – Play That Funky Muisc
Av en eller annen grunn tror mange at James Brown står bak denne låta, men funklegenden har verken skrevet eller spilt den inn. Det har imidlertid rapperen Vanilla Ice, som måtte ut med 500.000 dollar til Wild Cherrys låtskriver Robert Parissi fordi sistnevnte ikke ble kreditert på Vanillas utgivelse i 1990. Originalen ble sluppet i 1976 og er Wild Cherrys mest kjente hit.

8. Chicago - Street Player
Albumet Chicago 13 fikk en lunken mottakelse av fans og kritikere da det ble sluppet i august 1979. Verst gikk det ut over Street Player, men i dag regnes låta av mange som noe av det beste som kom ut av discoperioden. Elementer fra Street Player er også blitt brukt i senere hitlåter, blant andre The Bomb! med Bucketheads (1995) og Pitbulls I Know You Want Me (Calle Ocho) fra 2009. Street Player ble for øvrig først gitt ut av Rufus & Chaka Khan i 1978 (selv om den er skrevet av Chicago), og Rufus-keyboardist David Wolinski spiller på Chicagos versjon. Mannen som er hentet inn for å spille den fengende trompetlinjen, er Maynard Ferguson.

7. Dennis Parker – Like An Eagle
Vi har plass til en obskur discogodtbit på listen. Dennis Parker, eller Wade Nichols som han egentlig het, var pornoskuespiller av yrke (både hetero og homo), men hadde også en kort karriere som discoartist på slutten av 70-tallet. Vår egen Todd ”Inspector Norse” Terje har uttalt at Like An Eagle er tidenes beste discolåt, og han har også laget en edit av sangen. Hvis det er noe kjent med vokalen, så kan det skyldes at låta ble samplet i Par-T-Ones I’m So Crazy i 2001. Parker begikk for øvrig selvmord i 1985, etter at han ble aids-syk året før.

6. Deee-Lite – Groove Is In The Heart
Det er kanskje ikke rart at denne 1990-hiten er superfunky når Parliament-Funkadelic-legenden Bootsy Collins er hentet inn på bass og gjestevokal.

5. Tom Tom Club - Genius of Love
Tom Tom Club var et sideprosjekt til Talking Heads-medlemmene Tina Weymouth og Chris Frantz. Genius of Love fra debutalbumet Tom Tom Club (1981) er blitt covret av en rekke artister de siste tre tiårene, blant andre Mariah Carey og Grandmaster Flash and the Furious Five.

4. The Clash – The Call Up
Det bitiske punkrock-bandet The Clash var innom mange sjangre i sin karriere, noe som kommer tydelig frem på trippelalbumet Sandinista fra 1980. Vi har valgt ut Call Up til denne listen, men en låt som Magnificent Seven er også av det meget funky slaget.

3. Stayin' Alive - Bee Gees
John Travolta-filmen Saturday Night Fever og superhiten Stayin' Alive bidro sterkt til at discomusikken tok steget opp fra undergrunnskulturen og ble populær blant de hvite masser i 1977. Singelen lå som nummer 1 i USA i fire uker og ble solgt i 4,1 millioner eksemplarer i USA, Storbritannia, Canada og Frankrike alene.

2. Rolling Stones - Hot Stuff
Rolling Stones, Kiss og Rod Stewart var blant de mange rockeartistene/bandene som flørtet med discosjangren på slutten av 70-tallet. Stones' Miss You fra 1978 kan nesten regnes som en ren discolåt, men allerede i 1976 ga bandet ut den funky og tunge Hot Stuff.

1. Queen - Another One Bites the Dust

Another One Bites the Dust fra 1980 er trolig Queens mestselgende singel. Den rå basslinjen er sterkt inspirert av diskogeniene i Chic, Nile Rodgers og Bernard Edwards, og deres monsterhit Good Times fra 1979.

På Nettavisens tjeneste Spillelisten.no kan du lytte på millioner av sanger - helt gratis!

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2012.

Les også