Dyrt vs. billig turutstyr

Den billige jakka koster en tiendedel av den dyre. Hvilken tror du er best?

Er dyrt turutstyr nødvendigvis best?

<b>KOSTBAR ELLER RIMELIG SKALLJAKKE:</b> Villmarksliv har testet om dyrt turutstyr er mye bedre enn rimelige varianter.
KOSTBAR ELLER RIMELIG SKALLJAKKE: Villmarksliv har testet om dyrt turutstyr er mye bedre enn rimelige varianter. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Må turutstyr koste det hvite ut av øyet? Bladet Villmarksliv har testet en rekke dyre produkter for turbruk mot langt billigere konkurrenter (krever abonnenent).

Er det forskjell på dyrt og billig turutstyr?

I testen under har Villmarksliv testet en dyr Gore-Tex-jakke, som på testtidspunktet kostet 4.999 kroner, mot en langt rimeligere jakke som kun koster 400 kroner.

Den billige jakke er altså 92 prosent rimeligere enn den dyre jakka. Regnet motsatt, så er den dyre jakka 1050 prosent dyrere enn den billige jakka.

I skrivende stund koster den dyre jakka 3.999 kroner. Trekker vi fra 90 prosent, så får du prisen på den rimelige jakka.

Men, er den dyre skalljakka ti ganger bedre enn den rimelige skalljakka?

LES OGSÅ: Podkast: Han lever av å jakte

Dyr skalljakke: Arc`teryx Beta LT jakke

<b>TEST AV DYR SKALLJAKKE:</b> Er en kostbar og anerkjent skalljakke mye bedre enn en skalljakke som koster en tidendel av den dyre? Villmarksliv har testet forskjellene.
TEST AV DYR SKALLJAKKE: Er en kostbar og anerkjent skalljakke mye bedre enn en skalljakke som koster en tidendel av den dyre? Villmarksliv har testet forskjellene. Foto: John Arne Tungen
  • Materiale: Gore-Tex Pro
  • Vekt: 345 gram
  • Vannsøyle: 28.000 mm
  • Pris: 3.999 kroner

KOMMENTAR: Arc`Teryx har på mange måter lagt lista de siste årene for hva som kan forventes med tanke på design, passform og ytelse av slike skallprodukter. Det viser seg også som regel på prislappen. Beta LT er en lett og funksjonell jakke som både er vanntett og puster godt. Passformen er helt i toppklasse; plagget er behagelig på under bruk, og det er solide og praktiske løsninger. Selv om denne jakka er veldig lett, er det gode lommer og en meget god hette. Ermer/albuer er fasongsydde, og halsen dekker godt selv om hetta ikke er i bruk. Snittet er slik at du blir ikke hindret i armbevegelser. Størrelsene er slik at du kan bruke din normale størrelse og da få plass til et isolerende lag under.

Vår vurdering: En solid, pustende, regntett og behagelig jakke som kan brukes året rundt i mange år.

LES OGSÅ: Villmarksprofilen Dag gikk seg vill på Hardangervidda - var tre skritt fra den sikre død

Billig skalljakke: Vikafjell Varde jakke

<b>TEST AV RIMELIG SKALLJAKKE:</b> Hvor god er den rimelige skalljakken "Vikafjell Varde" mot en konkurrent som koster ti ganger mer?
TEST AV RIMELIG SKALLJAKKE: Hvor god er den rimelige skalljakken "Vikafjell Varde" mot en konkurrent som koster ti ganger mer? Foto: John Arne Tungen
  • Materiale: To-lags (løst innvendig meshfôr)
  • Vekt: 400 g
  • Vannsøyle: 15 000 mm
  • Pris: 400 kroner.

Kommentar: Biligere blir det nok ikke! De beste jakkene Gore-Tex-jakkene har oppimot 28 000 mm vannsøyle for vanntetthet, mens denne har 15 000 mm. Skal du holde deg tørr i regnet over tid, er nok 15 000 mm en grense du ikke bør gå under. En Gore-Tex-jakke har også bedre pusteegenskaper. Det første man legger merke til, er forskjellen i passform. Samtidig sitter Varde godt på kroppen mens man går med hendene nede, selv om den er litt trang over skuldre og bryst. Om man får større utslag på armene, eller strekker seg fram for å nå sykkelstyret, merkes det at snittet ikke er tilpasset aktiv bruk. Enkel hette, små lommer og rimelige, ikke altfor solide løsninger. Stoffet i jakka oppleves relativt slitesterkt.

Vår vurdering: Denne jakka fungerer greit til daglig bruk og i byen, men den anbefales ikke til turbruk.

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2019, og sist oppdatert 18/12 2021.

Les også