Test av frysetørret turmat

– Bare to-tre poser jeg hadde lyst å spise helt opp

Frysetørret turmat er lettvint, kan ingen argumentere mot. Men, smaker det godt?

Pluss ikon
IDYLL: Det er slik vi vil ha det. En god middag ved siden av bålet.
IDYLL: Det er slik vi vil ha det. En god middag ved siden av bålet. Foto: Yngve Ask
Sist oppdatert

Vi har testet turmat, mange er nye retter, og det betyr at utvalget ikke inkluderer mange av rettene som det kanskje selges mest av. Vi har også tatt med noen retter for veganere.

Selve konseptet frysetørret turmat er at maten skal tilberedes og spises ute på tur og at man vil gjøre alt så raskt og enkelt som mulig.

Formålet er å bli mett i en fei, uten nevneverdige forberedelser og oppvask. At man får i seg den næringen man trenger etter å ha gått i fjellet noen timer, er også viktig.

<b>BEST:</b> Av aktørene på markedet er det antagelig Real Turmat som gjennomgående byr på de beste rettene. (Foto: Scanpix)
BEST: Av aktørene på markedet er det antagelig Real Turmat som gjennomgående byr på de beste rettene. (Foto: Scanpix) Foto: Heiko Junge

Her leverer de fleste av rettene, selv om noen kunne hatt et høyere energiinnhold. Men det er forskjell på energibehov på en todagers tur og en ekspedisjon. På en ekspedisjon må man fokusere på energiinnhold og ernæring, på kortere turer er smaken en mer vesentlig faktor.

LES OGSÅ: Kan du skikk og bruk i naturen? Lær hvordan i Villmarklivs podkast

Vi ble ganske skuffet over både smak, utseende og konsistens på flere av rettene. Vi synes noen av dem smaker direkte vondt, men smaken er selvsagt forskjellig.

– Da jeg smakte på disse rettene, prøvde jeg å innstille meg på at maten skulle vært spist etter flere timer i fjellet. Da ville den sikkert smakt bedre, og jeg ville nok ha foretrukket en varm middagsrett rett fra posen framfor ei brødskive! Likevel var det bare to–tre poser jeg hadde lyst til å spise helt opp, sier Svein Jæger Hansen, villmarkskokken som nylig har utgitt kokebok om fisk og vilt.

Som kokk er han over gjennomsnittet interessert i matlaging, og regner seg selv for å være litt bortskjemt i matveien. I hans øyne er det viktig å ha med god mat på tur, men noen ganger trenger man å spare vekt, og da er turmaten praktisk.

– Men smakene er ganske kjedelige. Kan ikke produsentene piffe opp rettene med litt mer krydder? spør han.

Om du synes rettene mangler friskhet og syre, er det absolutt mulig å piffe dem opp selv. Da vi testet turmat sist, var Øyvind Hjelle med som kokk og prøvesmaker. Han anbefaler å bruke det du finner i naturen, som skogsyre, gauksyre, tyttebær og sopp – avhengig av sesong. Tørkede bær og urter veier ingenting, og kan ha fast plass i sekken og brukes som garnityr. Det vil gi rettene et lite løft. Eventuelt kan du tilsette litt nyfanget fisk om du er så heldig å få fisk på turen.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig hengekøye

Laks med pasta i fløtesaus (Best i test)

Produsent/merke: Real TurmatPris pr. pakke: kr 79,-Energi pr. porsjon: 601 kcal/2518 kj Næringsinnhold pr. 100 g: Fett 22,6 g/karbohydrater 46,9/protein 15,7 g/salt 3,5 gVekt: 146 gVekt ferdig tilberedt: 500 g

<b>LAKS MED PASTA I FLØTESAUS:</b> Navnet på denne tur-retten får tennene til å løpe i vann - og noen små justeringer hadde hevet denne retten et par hakk.
LAKS MED PASTA I FLØTESAUS: Navnet på denne tur-retten får tennene til å løpe i vann - og noen små justeringer hadde hevet denne retten et par hakk. Foto: Erik Hannemann

Redaksjonens konklusjon: Ser greit ut og lukter godt. Fin laksesmak, gode laksebiter, god dillsmak og fyldig konsistens. Litt uanselig, kanskje, men det er en mild og god rett som holder det den lover. Helt OK turmat. God smak, nok kalorier pr. porsjon og grei pris. Anbefales. Kokkens kommentar: Luktet litt heftig etter at posen var åpnet, men ble grei da posen var ferdig trukket. God smak og konsistens. En god rett som lett spises på fjellet. Litt salt og pepper kunne gitt denne retten enda flere poeng.

Karakter: 7

Pasta Bolognaise (Godt kjøp)

<b>PASTA BOLOGNAISE: </b>Barnevennlig meny, men litt for salt.
PASTA BOLOGNAISE: Barnevennlig meny, men litt for salt. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Summit to EatPris pr. pakke: kr 55,-Energi pr. porsjon: 578 kcal/2408 kjNæringsinnhold pr. 100 g: Fett 27 g/karbohydrater 42 g/protein 22 g/salt 2,1 gVekt pr. pakke: 125 gVekt pr. ferdig porsjon: 496 g

Redaksjonens konklusjon: Mye kjøtt med god konsistens. Helt grei bolognaisesmak. Litt tam, men vi hadde absolutt spist denne på tur. Barnevennlig er den også. Litt for salt. Kokkens kommentar: Kraftig, dominerende lukt av tomat, men man får det man forventer av denne retten. Konsistensen var helt grei.

Karakter: 6

Lammegryte

<b>LAMMEGRYTE:</b> Mild og god på smak, men kunne hatt mer krydder.
LAMMEGRYTE: Mild og god på smak, men kunne hatt mer krydder. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Real TurmatPris per pakke: kr 75,-Næringsinnhold pr. 100 gram: Fett 30 g/karbohydrater 43 g/proteiner 12 g/salt: 3,8 gEnergi pr. porsjon: 502 kcal/2100 kjVekt pr. pose: 100 gVekt ferdig tilberedt: 500 g

Redaksjonens konklusjon: Retten ser god ut, det er fine farger og tydelig innslag av kjøtt og grønnsaker. Mild og god på smak, kunne hatt litt mer krydder. Testpanelet er delt når det gjelder lammesmaken, noen synes dette ble veldig stramt, mens andre likte retten veldig godt. Mangler noe på kaloriinnhold til å være fullverdig turmat. Kokkens kommentar: Dette er nok den beste av posene i testen. Den smaker lam, virker fyldig og god med mye grønnsaker og potet. Litt salt og pepper kunne løftet retten som fortjent.

Karakter: 6

Svinekjøtt i sursøt saus

Produsent/merke: Real TurmatPris pr. pakke: kr 79,-Energi pr. porsjon: 592 kcal/2477 kjNæringsinnhold pr. 100 g: Fett 22 g/karbohydrater 53 g/proteiner 12 g/salt 3,3 gVekt pr. pakke: 144 gVekt ferdig tilberedt: 500 g

<b>SVINEKJØTT I SURSØT SAUS:</b> God på smak, men en rett som gjør deg tørst. Husk vann.
SVINEKJØTT I SURSØT SAUS: God på smak, men en rett som gjør deg tørst. Husk vann. Foto: Erik Hannemann

Redaksjonens konklusjon: Denne blir du veldig tørst av, men hvis du har nok vann til rådighet på tur, kan den anbefales. At dette er svinekjøtt i sursøt saus, er ikke så lett å definere, men retten er uansett god på smak. Litt lite kjøtt, men bra tyggemotstand. Kokkens kommentar: Den smaker lett spicy og godt, men kunne med fordel hatt litt mer trøkk.

Karakter: 6

Biffgryte med nudler

<b>BIFFGRYTE MED NUDLER:</b> Vond og dominerende ettersmak av sopp.
BIFFGRYTE MED NUDLER: Vond og dominerende ettersmak av sopp. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Trek' and EatPris pr. pakke : kr 91,-Næringsinnhold pr. 100 g: Protein: 16,8 g/fett: 12,3 g/karbohydrater: 56 g/salt: 3,9 gEnergi pr. porsjon: 656 kcal/2756,8 kjVekt pr. pakke: 160 gVekt ferdig tilberedt: 640 g

Redaksjonens konklusjon: Ser godt ut, og smaken er først god, men vond og dominerende ettersmak av sopp oppleves litt kvalmende. For salt. God porsjon med høyt kaloriinnhold. Kokkens kommentar: Helhetsinntrykket er greit, selv om kjøttet er litt trist. Helt grei smak, men litt krydder hadde nok løftet retten.

Karakter: 5

Biff stroganoff med ris

<b>BIFF STROGANOF MED RIS:</b> Litt tam smak på denne turmaten - og alt for mye ris.
BIFF STROGANOF MED RIS: Litt tam smak på denne turmaten - og alt for mye ris. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Trek' and EatPris pr. pakke: kr 91,-Næringsinnhold pr. 100 g: Protein: 15 g/fett: 8,6 g/karbohydrater: 65 g/salt: 3,9 gEnergi pr. porsjon: 648 kcal/2710 kjVekt pr. pakke: 160 gVekt ferdig tilberedt: 540 g

Redaksjonens konklusjon: Grynete konsistens, tam og kjedelig og altfor mye ris. Pluss for høyt kaloriinnhold. Kokkens kommentar: Vinner ikke på visuelt førsteinntrykk når det gjelder smak og konsistens. Men det er nok salt og soppsmak i retten. På fjellet ville jeg nok ha spist opp posen, men kanskje prøvd en ny type på neste fjelltur.

Karakter: 5

<b>RAGU MED SKOGSSOPP OG SOYA:</b> Denne rettet måtte vi smake på to ganger, men gjorde ikke noe godt inntrykk på smakspanelet.
RAGU MED SKOGSSOPP OG SOYA: Denne rettet måtte vi smake på to ganger, men gjorde ikke noe godt inntrykk på smakspanelet. Foto: Erik Hannemann

Ragu med skogssopp og soya

Produsent/merke: Trek' and EatPris pr. pakke: kr 91,-Næringsinnhold pr. 100 g: Protein: 19,8 g/fett: 11,3 g/karbohydrater: 50 g/salt: 3,8 gEnergi pr. porsjon: 617 kcal/2595 kjVekt pr. pakke: 160 gVekt ferdig tilberedt: 680 g

Redaksjonens konklusjon: Retten vi først fikk til test, opplevde vi som uspiselig. Så ille var den at vi ba om ny pose for å yte produktet full rettferdighet. Vi ble ikke imponert nå heller, den var litt pregløs, men slett ikke vond. Kokkens kommentar: Det var nesten som å spise biter med sagspon, med en rar, kvalm­ende ettersmak. Det frister overhodet ikke å kjøpe denne på nytt, nesten litt rart at det lages slike poser.

Karakter: 5

Viltgryte

Produsent/merke: Real TurmatPris pr. pakke: kr 95,-Energi pr. porsjon: 578 kcal/2180 kjNæringsinnhold pr. 100 g: Fett: 32 g/karbohydrater: 40 g/protein: 16 g/salt: 3 gVekt pr. pose: 128 gVekt ferdig tilberedt: 500 g

<b>VILTGRYTE: </b>Denne turmaten minner mer om en lapskaus enn en viltgryte. Dette kunne vært gjort bedre, mener vår ekspertsmaker.
VILTGRYTE: Denne turmaten minner mer om en lapskaus enn en viltgryte. Dette kunne vært gjort bedre, mener vår ekspertsmaker. Foto: Erik Hannemann

Redaksjonens konklusjon: Minner om lap­skaus. Stram smak av vilt. Noen syntes kjøttet var litt seigt. Litt rar konsistens på soppen trekker ned. Høy pris. Kokkens kommentar: Som reinsdyrkokk ble jeg nesten litt uvel. Det kunne ha vært gjort mye bedre; rein som er en slik eksklusiv og herlig råvare! Dette var en syrlig og brun lapskauslignende masse, langt under mine forventninger.

Karakter: 5

Pulled Pork

<b>PULLED PORK: </b>Smaken er god, men mer krydder hadde hevet smaken et par hakk.
PULLED PORK: Smaken er god, men mer krydder hadde hevet smaken et par hakk. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Real TurmatPris per pakke: kr 85,-Energi pr. porsjon: 547 kcal/2291 kjNæringsinnhold pr. 100 g: Fett 20 g/­karbohydrater 49 g/protein 16,8 g/salt 3,5 gVekt pr. pakke: 138 gVekt ferdig tilberedt: 500 g

Redaksjonens konklusjon: Vi får ikke helt tak på hva dette er, ingrediensene er noe udefinerbare, men de fleste synes smaken er god. Kan trenge litt mer krydder. Mangler litt på kaloriinnhold til å være fullverdig turmat.Kokkens kommentar: Det opplevdes som at kjøttet smakte lettrøkt papp i små fragmenter, det ble en litt rar ettersmak.

Karakter: 5

Pasta med laks og urtesaus

<b>PASTA MED LAKS OG URTESAUS:</b> Mye pasta og mye saus.
PASTA MED LAKS OG URTESAUS: Mye pasta og mye saus. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Trek' and Eat
Pris pr. pakke: kr 91,-
Næringsinnhold pr. 100 g:
Protein: 16,8 g/fett: 12,2 g/karbohydrater: 56,3 g/salt: 2,3 g
Energi pr. porsjon: 645 kcal/2717 kj
Vekt pr. pakke: 160 g
Vekt ferdig tilberedt: 680 g

Karakter: 4

Redaksjonens konklusjon: Denne retten skal inneholde pasta med laks og urtesaus, men her er lite annet enn pasta og saus. Den ser god ut, men sausen er litt syrlig og smaker ikke spesielt godt. En raus porsjon med høyt kaloriinnhold, men vi ville ikke tatt med denne på tur.Kokkens kommentar: Ufattelig kjedelig rett; jeg hadde nok ikke spist opp denne posen i fjellet. Tam og dårlig på smak, rett og slett litt ekkel.

Få friluftsinnhold rett til innboksen din. Meld deg på vårt nyhetsbrev - helt gratis!

LES OGSÅ: Lær deg værtegnene som faktisk stemmer

Chiligryte

<b>CHILIGRYTE: </b>Er det rosiner eller bønner? Smakspanelet ble ikke enige. Kokken i panelet ønsket seg mer smak.
CHILIGRYTE: Er det rosiner eller bønner? Smakspanelet ble ikke enige. Kokken i panelet ønsket seg mer smak. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Real Turmat
Pris pr. pakke : kr 89,-
Energi pr. porsjon: 568 kcal/2376 kj
Næringsinnhold pr. 100 g: Fett: 19 g/karbohydrater: 39 g/proteiner: 20 g/salt: 3,5 g
Vekt pr. pose: 149 g
Vekt ferdig tilberedt: 460 g

Redaksjonens konklusjon: Denne ser ikke god ut, og vi strever litt med å plassere bønnene. Er det rosiner, svisker eller bønner? Smaker ikke godt. Grøtete konsistens. En av testens dyreste retter. En av testens dyreste retter sett opp mot vekt. pr. porsjon. Kokkens kommentar: Den virket litt tørr og hadde mye bønner i seg. Den var tam til å være chiligryte, så her kunne det med fordel ha vært litt mer salt og pepper.

Karakter: 4

Bean Cassoulet

<b>BEAN CASSOULET: </b>Av og til sier et bilde mer enn tusen ord. Smaken vond og konsistensen ekkel.
BEAN CASSOULET: Av og til sier et bilde mer enn tusen ord. Smaken vond og konsistensen ekkel. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Summit to Eat
Pris pr. pakke: kr 55,-Energi pr. porsjon: 601 kcal/2482 kj
Næringsinnhold pr. 100 g: Fett 49 g/karbohydrater 12 g/protein 14 g/salt 2 g
Vekt pr. pakke: 102 g
Vekt ferdig porsjon: 382 g

Redaksjonens konklusjon: Ser uappetittlig ut, ekkel konsistens, vond og ubestemmelig smak med sterk krydret ettersmak. Kokkens kommentar: Ok smak, men hadde gjort seg med litt mer krydder.

Karakter: 4

Macaroni Cheese

<b>MACARONIC CHEESE:</b> Dette ser ikke godt ut og det smakte heller ikke godt.
MACARONIC CHEESE: Dette ser ikke godt ut og det smakte heller ikke godt. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Summit to Eat
Pris pr pakke: kr 55,-Energi pr. porsjon: 603 kcal/2518 kj
Næringsinnhold pr. 100 g: Fett 29 g/karbohydrater 42 g/protein 21 g/salt 2 g
Vekt pr. pakke: 112 g
Vekt ferdig porsjon: 287 g

Redaksjonens konklusjon: Ser ikke godt ut og smaker ikke godt. Pestoaktig, gummiert konsistens på pastaen. Lav pris pr. pose, men sett opp mot vekt på ferdig porsjon, er dette en av testens dyreste retter. Kokkens kommentar: Her var det utrolig lite smak! Dette var altfor kjedelig til å kunne nytes etter en lang tur i fjellet. Merkelige tråder av osten. Det trengs mer krydder og ost for å få liv i denne retten.

Karakter: 4

Thai Red Curry

<b>THAI RED CURRY: </b>Her var det lite som minner om Thai Red Curry.
THAI RED CURRY: Her var det lite som minner om Thai Red Curry. Foto: Erik Hannemann

Produsent/merke: Real TurmatPris pr. pakke: kr 89,-Energi pr. porsjon: 481 kcal/2015 kjNæringsinnhold pr. 100 g: Fett 16,8 g/karbohydrater 49,2/proteiner 14,8/salt 2,75Vekt pr. pakke: 130 gVekt ferdig tilberedt: 460 g

Redaksjonens konklusjon: Vi leter forgjeves etter de gode, asiatiske smakene. Lite som minner om red curry, selv om retten har sterkt preg av koriander. Mangler en del på energiinnhold til å være fullverdig turmat. En av testens dyreste retter sett opp mot vekt. pr. porsjon. Kokkens kommentar: Denne var kjedelig og smakte syntetisk. Det virket som den manglet alt av smak, så den ble veldig tam. Hadde nok blitt skuffet på fjellet.

Karakter: 3

LES OGSÅ: Alexander (38) var lei maset i hverdagen - tok et eventyrlig valg

Om testen av frysetørret turmat

Å bli mett av én porsjon frysetørret turmat er ikke nødvendigvis billig, men merk at prisene kan variere, avhengig av hvor du kjøper produktene. Prisene vi har oppgitt her, er basert på at alle produktene ble bestilt samtidig fra fjellsport.no.

Vekt pr. ferdig porsjon varierer ganske mye fra produsent til produsent, så man skal ikke se seg blind på prisen pr. pakke. Porsjonene fra Trek'and Eat koster mest, men så er de også gjennomgående veldig store, mens porsjonene fra Summit, som har lavest stykkpris, er ganske små.

Når man ser nærmere på vekta pr. pose og vurderer opp mot pris, er derfor ikke prisforskjellen nødvendigvis så stor som det kan se ut til. Så er det jo også sånn at noen spiser mindre enn andre, og blant disse produktene har du mulighet til å velge et som passer dine behov hva størrelsen på porsjonen angår.

Det man imidlertid skal være oppmerksom på, er at næringsinnholdet pr. porsjon tilfredsstiller ditt behov når du er på tur. Frysetørret turmat er beregnet på folk som bruker mye energi, og hver porsjon bør gi rundt 600 kcal.

Slik har vi testet

Vi har testet middagsretter innenfor kategoriene kjøtt, fisk, pasta, vegetar og vegan. Seks personer fra redaksjonen har deltatt, pluss en profesjonell kokk som i tillegg er jeger/friluftsmann.

Testpersonene har ulik erfaring med frysetørret turmat. Maten ble tilberedt etter anvisning på pakken. I de tilfellene ekstra krydderpose fulgte med, ble krydderet tilsatt retten før smaking.

Vi har vurdert utseende, smak og konsistens på rettene. Testen ble utført som en blindtest. Alle produktene er lett tilgjengelige i flere butikker og på nett. Vi bestilte alt under ett fra fjellsport.no.

Testresultatet er et gjennomsnitt av testernes vurderinger av hver enkelt rett. Vi har vektlagt smak, konsistens, utseende og kaloriinnhold, med hovedvekt på smak. Kaloriinnhold er vurdert med utgangspunkt i at en slik middagsporsjon bør inneholde rundt 600 kalorier.

Vi har ikke tatt hensyn til hvilke ingredienser som gir kaloriinnholdet. Når det kommer til brukervennlighet, skiller produktene vi har testet, seg lite fra hverandre. Vi har derfor ikke tatt med brukervennlighet som testkriterium i denne testen. Det er imidlertid viktig å følge bruksanvisningen for å få optimalt resultat.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2020, og sist oppdatert 27/10 2020.

Les også