Villmarkingens råd for å sprite opp turmaten: Deler tre superenkle og gode oppskrifter

Der mange sverger til frysetørret ferdigmat og kjedelige gryn, har jeg isteden valgt å vende tilbake til mer tradisjonelle råvarer og komponert en egen meny til inspirasjon for alle villmarkinger. 

SUPERRASK TURMIDDAG: Høykvalitets spekepølse med potetmos og Superkraft buljongpulver som krydder er et alternativ til den vanlige, «kjedelige» turmaten. Denne oppskriften, pluss oppskrift på hirsegrøt med tørkede bær, kokosflak og honning, samt på eggerøre med tørka kjøtt og parmesan, finner du i denne saken.
Publisert

Dette er en guide skrevet av turentusiast og journalist Lars Eriksen for bladet Villmarksliv.

Når man planlegger proviant for lengre turer i skog og fjell, er det mange hensyn å ta. Maten bør helst være kompakt og veie lite, samtidig som den skal ha mye næring og smak. 

Den bør også være relativt enkelt å tilberede, uten at det krever for mye gass eller annen brensel.

Kvaliteten på råvarene er i tillegg avgjørende for meg, og med alle disse kriteriene kan det synes som en stor oppgave å finne de rette varene. 

Etter noen år med prøving og feiling har jeg landet på et utvalg som gir den rette balansen mellom praktiske løsninger og smakfulle, næringsrike måltider i naturen.

GOD START PÅ DAGEN: Villmarksentusiast Lars Eriksen er snart klar for en næringsrik skogfrokost.

Gode, animalske produkter

Fundamentet i turmaten min er minimalt bearbeidede kjøtt- og eggprodukter. Både tradisjonsrike og mer moderne bevaringsmetoder sørger for at matvarene får lav vekt og god pakkbarhet.

En variant jeg har hatt særlig stor glede av er Friluftsmat Heleggpulver, et rent produkt som kommer i små porsjonspakker tilsvarende åtte egg. Dette er spraytørket eggemasse som enkelt kan tilberedes til blant annet eggerøre i felt.

Jeg blander gjerne dette med tørket eller speket kjøtt. Flere produsenter har nå kommet på banen med porsjonspakker av godt, skivet kjøtt, og det finnes typer av storfe, reinsdyr, elg og annet vilt på markedet. Dette gir svært næringstette måltider som holder meg mett i lang tid.

RENE RÅVARER: Middager og mellommåltider som gir ekte energi for en fem dagers fjelltur 

Animalsk fett, som talg, er en annen klassiker som fortjener en renessanse blant turfolk. Ikke bare gir det langvarig energi, men det kan oppbevares lenge uten å være nedkjølt, forutsatt at man bruker en lufttett beholder for å hindre oksidering.

 Superfettet fra Superkraftmat er glimrende, og det finnes i flere varianter, blant annet fra elg og reinsdyr. Det vanlige meierismøret er også noe som setter god smak på de fleste retter.

Jeg vil også slå et slag for rent beinbuljongpulver som basis for ekte villmarksdrikker, eller som næringsrik smakstilsetning i turmaten. 

PEMMIKAN: En tradisjonell proviant laget av tørket kjøtt og fett som ble utviklet av urfolk i Nord-Amerika. Det har høyt kaloriinnhold og er spesielt rikt på fett og proteiner.
Ingredienser: Tørket kjøtt, animalsk fett, og noen ganger tilsatt tørkede bær som tyttebær eller blåbær.
Holdbarhet: Svært lang holdbarhet, opptil flere år under riktige forhold, takket være lavt vanninnhold og høyt fettinnhold.
Bruksområde: Pemmikan har blitt brukt som en energirik nødforsyning og proviant av urfolk, pelsjegere, og oppdagelsesreisende. Dessverre har pemmikan liten utbredelse hos moderne turmatprodusenter, men i nettbutikken til Superstate finnes moderne varianter fra produsenten Cherky.

Dette er en konsentrert kilde til proteiner, kollagen, aminosyrer, mineraler og vitaminer som er essensielle på lengre turer. Også i denne kategorien har Superkraftmat en rekke smakfulle buljongprodukter, basert på vilt og norske gårdsdyr.

Et annet alternativ finnes i nettbutikken Superstate, med buljong i pulverform fra Dense, basert på gressfôret storfe. Hvis man fra tid til annen bytter ut kaffen med beinbuljong, lover jeg at det gir et naturlig og kraftfullt tilskudd som både styrker kroppen og tilfører viktig næring.

EKTE VILLMARKSDRIKK: Ren buljong av reinsdyr som også fungerer som næringsrik smakstilsetning i turmiddagen

Smakfull turgrøt

I stedet for den vanlige havregrøten vil jeg oppfordre flere til å teste hirsegrøt.

Hirse er en tradisjonell kornsort brukt av nomadiske folk og er også perfekt for moderne turgåere som ønsker noe næringsrikt og lett. Ikke bare er hirse rik på mineraler som jern og magnesium, det er også glutenfritt, noe som for mange kan gi en bedre følelse etter et måltid. Hirse har i tillegg et høyt proteininnhold og en balansert blanding av langsomme karbohydrater som kan holde kroppen gående, uten at blodsukkeret faller.

Når det gjelder tilberedning, har hirse nok et fortrinn over havren. Det krever gjerne litt tid før havregryn får grøtkonsistens, og det kan gå med mye gass dersom man skal koke grøt på denne måten hver morgen.

Med det fjærlette hirsegrøtpulveret trenger man bare å tilsette kokt vann og røre rundt til det tykner. Lar man det stå litt får grøten en konsistens mer som pudding, og det er svært lett fordøyelig.

I helsekostbutikker finnes varianter av økologisk hirsegrøt, samt tørkede bringebær, blåbær og kokosflak som etter min erfaring fungerer veldig godt som smakstilsetning. Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser.

Nå for tiden finnes utallige typer av tørket frukt, tørkede bærsorter og nøtter, som kan blandes med grøten for å heve smaken. Det hele kan toppes med litt honning, og man har et skikkelig søtt turmåltid, kun med rene naturprodukter, uten tilsatt sukker.

Snacks og mellommåltider

Forskjellige typer snacks er alltid gunstig å ha lett tilgjengelig når man er ute på tur.

Mange lar seg friste av moderne energibarer, men for alle som ønsker å være bevisste på råvarer og tilsetningsstoffer, kan lista over alle ingrediensene på slike barer gi en viss avsmak. Heldigvis finnes det gode alternativer også i denne kategorien. Barer fra The Protein Kitchen som kun består av nøtter, dadler og eggehviter er et fint eksempel på god tursnacks der produsenten selv fremhever bruken av de naturlige råvarene.

Klassiske animalske produkter som beef jerky og biltong er også gode valg for små mellommåltider, med sitt høye proteininnhold og fravær av unødvendige tilsetningsstoffer. Hos Superstate finnes flere typer fra Cherky i praktiske porsjonspakker med ulike krydder- og smakstilsetninger. Disse tørkede kjøttproduktene gir ikke bare naturlig og god næring, men er også svært holdbare og enkle å pakke med seg.

Om man ønsker noe mer lokalt, tilbyr mange småskalaprodusenter i Norge stykker av tørket viltkjøtt av høy kvalitet.

Til kveldsbålet har jeg funnet en ny favoritt, nettopp av slike råvarer. Jeg skjærer tynne skiver av et helt stykke tørket reinkjøtt, og bruker honning som dipp. En ordentlig villmarksbelønning etter en lang turdag.

Støtte til småskalaprodusenter

Det er inspirerende å vite at man kan være en motvekt i et marked preget av masseproduserte, upersonlige varer.

Ved å tenke nytt rundt turmat, kan man bruke sin forbrukermakt til å støtte småskalaprodusenter som legger sjelen sin i det de lager. Denne typen turmat gir ikke bare bedre smaksopplevelser, men er som regel også sunnere og renere, uten e-stoffer, kunstig søtning og fargetilsetninger.

Ved å velge slike alternativer tar du med deg mer enn bare næring ut på tur – du får også en dypere forbindelse til naturen, gjennom det enkle, autentiske og tradisjonsrike.

Under følger tre superenkle og smakfulle oppskrifter:

Hirsegrøt med tørkede bær, kokosflak og honning

TURGRØT MED NY VRI: Økologisk hirsegrøt med tørkede bær og kokosflak smaker fortreffelig som frokost eller energirikt mellommåltid.

Ingredienser:

  • Holle Hirsegrøt Økologisk
  • Rawpowder frysetørkede bringebær
  • BioKing Frysetørket Blåbær
  • Helios Kokosflak Økologisk
  • Honningsentralen Fjellhonning

Slik gjør du:

Ha to til tre desiliter hirsegrøt i en egnet bolle. Tilsett gradvis kokende vann, og rør om til grøten får ønsket konsistens. 

Tilsett tørkede bær og kokosflak. Rør rundt. Etter et par minutter er bærene myke og grøten klar. Toppes med litt honning for å sette prikken over i’en på en god og søt frokost!

Eggerøre med tørka kjøtt og parmesan

SMAKFULL KALORIBOMBE: En god porsjon eggerøre med tørka kjøtt og parmesan holder deg mett i timevis.

Ingredienser:

  • Friluftsmat Egg Powder (Swedish Free Range)
  • Tørka Kjøtt Storfe 100 gram eller Rein 100 gram
  • Superkraftmat Superfett Angus eller Rein
  • Superkraftmat Superkraft Angus eller Rein
  • Parmesanpulver

Slik gjør du:

Ha eggepulver i en bolle og tilsett vann under omrøring til man får en tyktflytende røre. Smelt en stor spiseskje Superfett i en non-stick panne eller kjele. Hell over eggerøren og stek på lav varme mens røren skyves rundt med egnet redskap. Når det begynner å tykne blandes Superkraft og tørket kjøtt inn i eggerøren. La det stå et par minutter før det hele toppes med parmesan. Næringstett og mettende turmiddag med kun naturlige ingredienser!

Potetmos med spekepølse

Ingredienser:

  • Hoff Potetmos med Gressløk og Melk
  • Ask Gård Passe Fennikel Salami eller Vilteksperten Speket Elg
  • Superkraftmat Superfett Angus eller Elg
  • Superkraftmat Superkraft Angus eller Elg
SUPERRASK TURMIDDAG: Høykvalitets spekepølse med potetmos og Superkraft buljongpulver som krydder

Slik gjør du:

Kutt opp spekepølse i små biter og sett til side. Kok opp vann og bland potetmos i en kjele. Tilsett en skje med Superfett og en skje med Superkraft og rør sammen. Bland inn bitene av spekepølse og la det avkjøle seg i et par minutter. Veldig enkelt og veldig godt!

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 06 2025