FERIE OG PANDEMI

Håper på Norge-boom i sommer: – Du kan bidra til å blåse liv i norske byer og bygder

ENDRET REISEVANE: Som følge av en usedvanlig svak norsk krone og reiserestriksjoner, kan det gjøre at mange nordmenn velger å feriere innenlands, ifølge reiselivssjefen Terje Berge i Finn.no.

FLERE VIL OPPLEVE NORGE: Reisebyråer vil merke en endret reisevane hos nordmenn denne sommeren som følge av koronaviruset. Mange nordmenn kommer nok til å tilbringe sommeren i Norge, ifølge økonom.
FLERE VIL OPPLEVE NORGE: Reisebyråer vil merke en endret reisevane hos nordmenn denne sommeren som følge av koronaviruset. Mange nordmenn kommer nok til å tilbringe sommeren i Norge, ifølge økonom. Foto: Hunderfossen
Publisert

– Nordmenns reisevaner til sommeren vil avhenge av mange nye faktorer, som følge av koronaviruset, sier reisesjefen i Finn.no Terje Berge. Og han mener det vil påvirkes av usikkerheten i arbeidsmarkedet, rekordsvak norsk krone, virussituasjonen som stadig endres og generell usikkerhet.

<b>USIKKERHET:</b> Nordmenns resiervaner vil påvirkes av usikkerheten i arbeidsmarkedet, rekordsvak norsk krone, virussituasjonen som stadig endres og generell usikkerhet, sier reisesjefen i Finn.no, Terje Berge.
USIKKERHET: Nordmenns resiervaner vil påvirkes av usikkerheten i arbeidsmarkedet, rekordsvak norsk krone, virussituasjonen som stadig endres og generell usikkerhet, sier reisesjefen i Finn.no, Terje Berge. Foto: Caroline Roka

Selv om den norske krone er svært lav for øyeblikket er det andre land hvor valutaen fortsatt er lavere.

– Nordmenn har tradisjonelt reist mest til euroland som Spania og Hellas, og det er er klart at den svake kronen vil påvirke valg av reise med euro på cirka 13 kroner for øyeblikket. Polen og Tyrkia er land som kan bli mer populært om den svake kronen vedvarer, sier Berge.

Selv om ikke alle verdens land har smittetilfeller med koronaviruset, tror fortsatt Berge at nordmenn heller vil velge å reise innenlands.

– Til sommeren tror vi at mange nordmenn vil velge å feriere i Norge, FINN reise feriehus indikerer at mange vil reise innad i landet til sommeren, sier Berge.

Grensehandelen blir nok ikke snudd

– Vanligvis ville nok en svak krone kunne lokket turister til Norge, men dette er ikke normale tider, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

– Både i Norge og Danmark er det innført reiserestriksjoner og myndighetene oppfordrer folk om å holde seg hjemme. Både hoteller og restauranter holder stengt. Dermed får ikke våre naboer særlig glede av billig mat og overnatting i Norge, sier Kristensen.

Kristensen mener at etter hvert som samfunnet går tilbake til normale tilstander, og turisme igjen blir aktuell, så kan Norge regne med at valutakursen vil begynne å gå tilbake mot mer normale nivåer.

– Det gjenstår å se om noen utenlandske turister rekker å besøke oss før valutagevinsten er borte, sier Kristensen.

Opplev Norge denne sommeren

Kristensen sier vi ikke vet helt om vi kan bevege oss fritt innenlands heller, men det har aldri passet bedre for nordmenn å legge ferien sin til Norge enn i år.

<b>OPPLEV NORGE:</b> Det kan være tryggere å reise innenlands, siden det mest sannsynlig ikke vil være like strenge reiserestriksjoner, ifølge Ivar Horneland Kristensen, som er administrerende direktør i Virke.
OPPLEV NORGE: Det kan være tryggere å reise innenlands, siden det mest sannsynlig ikke vil være like strenge reiserestriksjoner, ifølge Ivar Horneland Kristensen, som er administrerende direktør i Virke. Foto: Virke

– For de fleste av oss er det mange steder her i landet vi ikke har besøkt, som vi gjerne skulle besøkt. Nå har de norske turistdestinasjonene god plass på bookinglistene, og du kan bidra til å blåse liv i norske byer og bygder som trenger å få hjulene i gang etter koronapausen, sier Kristensen.

  • Arrangementer med mer enn 500 deltakere anbefales avlyst av Helsedirektoratet.
  • Ved åpent arrangement vil det være usikkerhet rundt antall, tilstedeværelse av personer fra utbruddsområder, risikogrupper og annet.
  • Langvarige arrangementet vil kunne øke sannsynligheten for å bli smittespredning.
  • Ved lokal smittespredning er det stor risiko for smitte ved arrangementer.
  • Det er større smitterisiko ved innendørs arrangementer enn utendørs.
  • Transport til og fra arrangementer er ofte forbundet med smitterisiko på grunn av tett kontakt.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Se mer

Han sier at det kan være tryggere å reise innenlands, siden det mest sannsynlig ikke vil være like strenge reiserestriksjoner.

– Det er ikke godt å vite hvilke inn- og utreiserestriksjoner som vil gjelde i ulike land denne sommeren. Det slipper du å tenke på når du reiser innenlands, sier Kristensen.

Flere temaparker vil holde åpent

Dyreparken i Kristiansand skal i utgangspunktet holde åpent hver dag, hele året, og har per dags dato åpent for besøk etter samråd med kommuneoverlegen, ifølge Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Dyreparken, Anniken Bjørnstad Schjøtt.

HOLDER ÅPENT: – Vi har dialog med kommuneoverlegen og følger med på FHI sine råd, og vil fortløpende gjøre tiltak ved behov. Kommer det anbefalinger eller direktiver vil vi selvfølgelig rette oss etter de, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i Dyreparken, Anniken Bjørnstad Schjøtt.
HOLDER ÅPENT: – Vi har dialog med kommuneoverlegen og følger med på FHI sine råd, og vil fortløpende gjøre tiltak ved behov. Kommer det anbefalinger eller direktiver vil vi selvfølgelig rette oss etter de, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i Dyreparken, Anniken Bjørnstad Schjøtt. Foto: Dyrenparken i Kristiansand

– Bakgrunnen for at vi har åpent er at Dyreparken strekker seg over 600 mål og at småbarnsfamilier trenger alternativer for å kunne aktivisere seg i den tiden vi er inne i nå. Vi håper at Dyreparken kan være et godt alternativ for barnefamilier som ønsker seg en sommerferie i Norge.

<b>KAN OPPLEVE BESØKSVEKST:</b> – I nedgangstider opplever ofte parkene besøksvekst, sier direktør ved familieparken Hunderfossen.
KAN OPPLEVE BESØKSVEKST: – I nedgangstider opplever ofte parkene besøksvekst, sier direktør ved familieparken Hunderfossen. Foto: Hunderfossen

– Når det gjelder påsken så planlegger vi fortsatt for at våre gjester skal få en flott påskefeiring i parken. Vi har dialog med kommuneoverlegen og følger med på FHI sine råd, og vil fortløpende gjøre tiltak ved behov. Kommer det anbefalinger eller direktiver vil vi selvfølgelig rette oss etter de, sier Schjøtt.

Direktør ved familieparken Hunderfossen, Hodne Høstmælingen, tror at de store norske temaparkene vil ha betydelig attraksjonskraft i det norske markedet spesielt dette året.

– I nedgangstider opplever ofte parkene besøksvekst, folk vil samles om positive lett tilgjengelige felles familieopplevelser, men det er så mye usikkerhet rundt effektene av korona at vi ikke tør tro på det ennå, sier Høstmælingen.

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2020.

Les også