SAMTALE I NATTEN

Mannen min hadde en elskerinne – han ble avslørt på verst tenkelig vis

For tre år siden gikk Eliana og Geir fra hverandre. Da sluttet sønnen deres på 14 å prate. – Fordi han forandret seg totalt, flyttet vi sammen igjen, forteller hun, – men det hjalp ingenting! Det viste seg at årsaken til hans taushet var en helt annen.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Eliana (36) er en blid dame med mørkt hår.

– Jeg er opprinnelig fra Brasil, forteller hun, og lever opp til inntrykket en nordboer gjerne har av folket fra landet i Sør-Amerika, hun uttrykker følelser med hele seg.

– Jeg vil prate om min sønn Peter, sier hun, – mitt eneste barn, min elskede gutt. For tre år siden forandret han seg totalt. Det skjedde på den tiden min mann Geir og jeg gikk fra hverandre. Da vår kjærlighet brast, virket det som også gutten vår gjorde det. Han sluttet å prate med faren sin, og sa knapt noe til meg.

Eliana hadde håp om at ting skulle bli bedre om de flyttet sammen igjen.

– Selv om Geir flyttet hjem igjen, forble Peter taus overfor faren. Jeg bønnfalt guttungen om å skjerpe seg. «Pappa elsker oss!», sa jeg ofte til ham. Peter var 14 år og stor nok til å få et blikk inn i de voksnes verden. Jeg føyde til at verken faren eller jeg hadde andre kjærester.

«Vi trengte bare tid alene til å tenke bedre», forsikret hun ham om.

– Jeg glemmer ikke hvordan de store, brune øynene hans bestemt festet seg i mine, da jeg sa at vi ikke hadde andre kjærester.

Hun skjønte at det var noe sønnen ikke sa.

– Hva? spurte jeg. For det var tydelig at han ønsket å fortelle et eller annet – uten ord. Peter bare ristet på hodet til svar. Inni meg var likevel en undring plantet. Hva tenkte han på? Visste han noe jeg ikke visste?

Med tiden skulle Eliana få svaret på det.

Hemmeligheten

Hverdagen gikk deretter sin skjeve gang for de tre.

– Etter to år nektet Peter fremdeles å prate med faren, forteller hun.

Geir gikk fra å være bekymret til å bli forbannet på ham.

– Var det ikke du som hadde en onkel som tok livet av seg? spurte han meg en dag. Han mente det ikke lignet hans side av familien «å henge med nebbet» slik han beskrev at sønnen gjorde.

– Var du urolig for at Peter kunne velge å gjøre det samme?

– Selvsagt var jeg bekymret, men jeg følte intuitivt at sønnen vår snarere var dypt lei seg enn deprimert.

– Gikk han i terapi?

– Vi tok ham med til psykolog, men heller ikke der ville han prate. Vi sto bom fast!

– Hva med venner?

– Han fant seg en håndfull nye kamerater, som i likhet med ham virket fjerne av vesen. De møttes som regel over dataspill.

– Hva med tidligere venner og oppførsel på skolen?

– Han trakk seg vekk fra gamle venner, sluttet med idrett og strøk i flere fag på skolen. Jeg sov knapt på grunn av Peters merkelige forandring. Ikke å forstå hvorfor, skar meg langt inn i hjertet!

– Hva antok du var årsaken til at han fortsatte å være innesluttet?

– Jeg trodde det kom av at det hadde vært et sjokk for ham at Geir og jeg gikk fra hverandre. Peter har alltid vært en svært følsom gutt. Det ga bare ingen mening at han ikke kom over det, da vi tilsynelatende levde lykkelige sammen igjen.

– Var dere lykkelige?

Ansiktet hennes avslører svaret før ordene sies.

– Vi hadde vært sammen i tyve år og var ikke forelsket lenger, men jeg hadde respekt for Geir og var glad nok i ham til å vedlikeholde ekteskapet.

– På hvilken måte?

Hun smiler.

– Ved å ta vare på meg selv, pynte meg for ham – slik han pleide å like, lage god mat og være en tilstedeværende partner. Det var ingen krangling mellom oss. Sånn sett var det ingen grunn for Peter til å reagere negativt på forholdet vårt.

Avsløringen

Ingen av dem ante hva sønnen ruget på. Avsløringen kom som en stor overraskelse for dem.

Da Peter er 16 år sprekker han en kveld i stuen overfor faren: – Jeg skulle ønske du hadde holdt deg borte! Det gjør vondt å se deg!

«Hva i all verden!» var min første reaksjon.

– Du vet ikke hvem du er gift med, sa han rettet mot meg.

Jeg så Geir bli kritthvit i ansiktet. Han må ha skjønt hva som kom ...

– Du vet de leilighetene dere har til utleie, fortsatte Peter, – i en av dem bor det en jente fra Cuba – elskerinnen hans!

Han pekte mot faren.

– Hvordan reagerte du?

– Jeg følte meg fullstendig forvirret. Svimmel.

– Trodde du ham?

– Jeg hadde overhodet ingen mistanke om at Geir var utro, men forsto at Peter pratet sant, ja. Også på grunn av Geirs reaksjon. Uten å si ett ord reiste han seg, pakket en bag og forlot huset.

Les også (+) Han gikk fra meg da datteren vår ble født. Nå sto han her og trodde han kunne være en del av familien

Tok faren på fersken

Det viste seg at sønnen to år tidligere, da faren bodde hjemmefra, hadde kommet uanmeldt for å besøke ham. Med egen nøkkel hadde han låst seg inn og sett faren i sengen med en ung jente. De hadde vært for opptatte med hverandre til å oppdage ham.

– Deretter hadde han snoket på faren, forteller Eliana, – og slått fast at han hadde et regelmessig forhold til henne og funnet ut hvor hun kom fra. Geir har åpenbart en smak for latinske damer, legger hun til i en ironisk tone.

– For meg var det først og fremst en lettelse at Peter åpnet seg. Jeg var mer forbannet på min sønns vegne enn egne. Det viktigste ble å vise guttungen at han var trodd og få ham helet.

Å miste ektemannen opplevde hun ikke som en sorg.

– Straks Peter avslørte hva han bar på var jeg mentalt ferdig med Geir. Jeg er en stolt og selvstendig kvinne, sier hun, og retter samtidig ryggen opp.

– Følelsene bare forsvant da jeg oppdaget at han var en annen enn jeg trodde.

Ett år etter avsløringen går det rette veien for mor og sønn.

– Peter er igjen en glad og velfungerende gutt, og båndet mellom oss er tettere enn noensinne.

– Hva med forholdet hans til faren?

– De er ennå ikke på talefot, men jeg har tro på at det med årene vil gå seg til. Geir bor fremdeles sammen med kvinnen i leiligheten. At Peter fordømmer utroskap, synes jeg er en god kvalitet, men jeg minner ham på at også tilgivelse er viktig. Selv har jeg tilgitt Geir, og er glad for at han ikke har gitt opp å få kontakt med sønnen, avslutter Eliana.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2021, og sist oppdatert 17/03 2024.

Les også