Helse

Dette skjer med kroppen dersom du lever uten sukker, usunn mat og alkohol i én måned.

Resultatet er overraskende.

Foto: (Colourbox/Illustrasjonfoto)
Publisert

Konseptet «hvit måned» er godt innarbeidet i den vestlige verden. 30 dager uten noen form for alkohol høres i utgangspunktet ut som en god idé for helse og velvære, men hva vil effekten være dersom du i tillegg kutter ut alt sukker?

Les også: Forskere kan ha funnet den ultimate kuren mot fyllesyke

Den nederlandske nettkanalen Lifehunters utførte i september år et eksperiment der programleder Sacha Harland skulle spise så sunt som mulig og holde seg unna alt av tilsatt sukker og alkohol i én måned. Ettersom mye av dagens halvfabrikater inneholder sukker, besto store deler av Saschas kosthold av grønnsaker, frukt, yoghurt, kjøtt og fisk.

De store utfordringene kom da programlederen var ute med kjæresten eller venner. Det viste å være vanskelig å finne noe godt å drikke som ikke inneholdt sukker. Sacha ble som oftest drikkende vann.

Les også: Føler du deg ofte trøtt, sliter med å få sove om natten og mangler energi til å trene? Da kan det hende du mangler et viktig mineral

Resultatene lot dog ikke vente på seg. Etter 30 dager på vann- og null sukkervognen hadde Sacha gått ned fra 81 til 76 kilo. Fettprosenten var redusert fra 15,5 prosent til 14,2 prosent. Blodtrykket hadde også blitt kraftig redusert.

Men de 30 dagene var ikke bare fryd og gammen. 22-åringen førte en videodagbok gjennom hele eksperimentet og videoen kan man se Sacha fortelle han er mer irritabel enn vanlig . Og det kun etter fire dager.

Det er først etter 25 dager at kroppen til 22-åringen ser ut til å ha kvittet seg med søtsuget. Sasha sier til kameraet at han føler seg sunnere, mer opplagt og har mer energi enn hva han gjorde tidligere. De overraskende resultatene til tross, 22-åringen forteller at han neppe kommer til å holde dietten helt ved det fulle. Et balansert kostholdt, ispedd litt kos ser ut til å være en gyllen middelvei.

- Jeg har et valg om å spise sunt, men allikevel ta meg en øl og en sjokolade innimellom.

Eksperimentet har blitt sett av over fem millioner mennesker på Youtube.

Denne saken ble første gang publisert 21/10 2015.

Les også