15 ting du neppe visste om pølser

Har du lyst på hermetikkpølser?

LETTVINT MAT: Pølser er lett å spise når man trenger mat i en fei.
LETTVINT MAT: Pølser er lett å spise når man trenger mat i en fei. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Sommerferien er her for mange, og noe av det vi spiser mest av om sommeren er pølser. Pølser er riktig nok ikke spesielt sunt, men det er enkelt og godt å grille pølser i solskinnet.

Er du glad i pølse med ketsjup? Les om 17 ting du kanskje ikke visste om ketsjup. Du kan også nyte sommeren med 19 ting du neppe visste om is.

Vi har funnet noen opplysninger om pølser som kanskje kan gjøre deg til grillfestens vinner i sommer:

Wienerpølsen ble funnet opp i Frankfurt.
Wienerpølsen ble funnet opp i Frankfurt. Foto: (Colourbox)

1. Pølser har eksistert lenge og regnes som et av de første farseproduktene. En av de tidligste skriftlige omtalene av pølser er i «Odysseen», hvor Odyssevs sammenlignes med en stor pølse.

2. Wienerpølse ble oppfunnet i Frankfurt i Tyskland i 1484.

3. I begynnelsen ble wienerpølser servert ved store begivenheter, som kroning av ny konge. Første gang var under kroningen av Maximilian II.

4. Bakgrunnen til navnet er at slakteren som fikk ideen til pølsa i Frankfurt senere flyttet til Wien.

5. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt nesten 100 pølser hvert år.

Foto: (Colourbox)

6. Grillpølser ble vanlig i Norge fra 1960-tallet.

7. I dag selges pølser i poser. Da pølseproduksjonen begynte i Norge ble pølser solgt på hermetikkbokser. Produksjonen av wiener på boks begynte i 1894.

8. Den første gangen man brukte sennep på pølsa var under Verdensutstillingen i St. Louis i 1904.

Foto: (AFP)

9. Pølser var det første som ble spist på månen. Neil Armstrong og «Buzz» Aldrin spiste pølser da de ankom månen i 1969.

10. Rekorden for flest spiste pølser på 10 minutter ble tatt av Joey Chestnut i 2009. I løpet av 10 minutter spiste han 68 pølser.

11. Verdens lengste pølse var 59,14 kilometer lang.

Screen9v2

12. I Tyskland finnes det et eget pølseuniversitet. Skolen ligger i Neumarkt, og i tillegg til å lære alt om pølser, lærer man blant annet om hvilken musikk det er best å spille når man spiser ulike typer pølser.

13. Kongen serverer visstnok pølser som nattmat etter fester.

14. På engelsk kalles pølser hot dogs. Grunnen er at man midt på 1880-tallet mistenkte at pølsene inneholdt hundekjøtt (noe som stemte innimellom). Begrepet hot dog ble brukt skriftlig første gang i 1893.

15. Det er usikkert hvor ordet pølse kommer fra, men det antas at det stammer fra de middellavtyske ordene pole eller pule eller nederlandske peul, som betyr ertebelg.

Kilder: Fooducate.com, Discovermagazine.com, Listverse.com, Viten.com, Wikipedia (I), Wikipedia (II), Aftenposten, Aperitif.no, Norsk etymologisk ordbok.

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2016.

Les også