- Fitnessutøvere bør ta ansvar for hva de legger ut

- Men hva folk kler seg i, kunne jeg ikke brydd meg mindre om, sier FitnessTanya.

TRENER MÅLRETTET: Fitnessutøver Tanya Tveit (23) prøver selv å være bevisst når hun deler bilder på sosiale medier.
TRENER MÅLRETTET: Fitnessutøver Tanya Tveit (23) prøver selv å være bevisst når hun deler bilder på sosiale medier. Foto: (Foto: Privat)
Publisert

(SIDE2): Torsdag skrev Side2 om at folk i helse- og treningsbransjen savner fokus på de helsemessige fordelene ved fysisk aktivitet.

 - Jeg er skuffet over hvordan pornobransjen infiltrerer treningsbransjen, uttalte Kari Jaquesson under en debatt om trening og helse i mediene.

Hun viste også frem bildeeksempler av jenter med bar mage, sexy blikk og trutmunn, klar for en runde i styrkesalen. 

Fitnessblogger Tanya Tveit synes ikke dette er tilfelle.

 - Noen få i miljøet drar nok strikken litt langt, men det er stor forskjell synes jeg.

Hun er dog enig i at medienes fremstilling av trening, handler mye om utseendet, men mener allikevel at folk bør kunne få gjøre som de vil når de trener.

 - Jeg er enig i at fokuset i media handler mye om utseendet og litt for lite om de helsemessige fordelene ved styrketrening med en normal fettprosent, men hva folk kler seg i kunne jeg ikke brydd meg mindre om. Folk må få gjøre akkurat som de vil for min del. Om de vil bruke et tonn med sminke og gå i minimalt med tøy på trening, så værsågod!

 - Ofte ikke en sterk kropp

Jaquesson gjør et poeng av at bilder, lagt ut i sosiale medier, lett blir oppfattet som en sannhet.

- Bilder blir alltid oppfattet som en sannhet. Man får jo en evig følelse av utilstrekkelighet. Det er hud overalt. Hvorfor kan man ikke vise noe annet enn hud? spurte hun.

 - Det er helt klart at de fleste bildene som deles på sosiale medier med lav fettprosent og lite klær viser en kropp som ikke er sunn, i hvert fall ikke sterk og som bare kan opprettholdes i korte perioder, mener Tveit.

Hun mener det ikke kommer frem at denne kroppen faktisk bare er for en kort periode, og bildene av hva som egentlig er tilfelle, resten av året, ikke kommer ut. 

Foto: (Foto: Privat)

 - Det er synd at folk skjuler den naturlige kroppen sin, og dette skaper selvfølgelig et litt forvrengt bilde. Spesielt for yngre som kanskje tror at disse fitnessfolkene ser slik ut hele tiden. For det gjør vi jo ikke, innrømmer hun. 

 - Bør ta ansvar

Hun etterlyser ansvar hos fitnessbloggerne.

  - Selv om alle skjønner at det er gøyest å legge ut bilder fra glansdagene med en god form, synes jeg folk som driver med sporten og har sosiale profiler med en del følgere, bør ta litt ansvar for hva de legger ut. Selv prøver jeg å merke bilder som ikke er tatt de siste dagene med en tekst om når de er tatt. I tillegg prøver jeg jo å legge ut bilder som viser at formen ikke er rippet hele året.

Lei av at utseendet er i fokus

Tanya Tveit har selv trent bikinifitness målrettet i 4 -5 år .

 - Første året med trening ville jeg egentlig stille i styrkeløft, og jobbet mot dette helt til jeg fikk en smell i ryggen. Da var det uaktuelt en god stund frem og bikinifitness ble neste mål. Jeg liker å variere treningen min, i perioder utenom konkurranse trener jeg ofte kun for å øke styrken og ikke bygge kropp. Rett og slett fordi man blir lei av at utseendet er i fokus hele tiden.

Tanya trener styrke fem dager i uken og går morgenturer før jobb. Hun syns det er viktig å opplyse folk om at det er forskjell på konkurranseform og resten av året.

 - Det er selvfølgelig forskjell på folk, noen holder en bedre form enn andre når de ikke konkurrerer. Med det blir aldri det samme som en konkurranse form, uansett.

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2014.

Les også