Seksualitet

Trekant-sex: – Vær skamløs, men dette må du IKKE gjøre

Og det bør bare gjøres under visse omstendigheter.

Pluss ikon
TREKANT: Trekant er vår vanligste seksuelle fantasi ifølge forskning, men hvordan skal en egentlig gjennomføre den?
TREKANT: Trekant er vår vanligste seksuelle fantasi ifølge forskning, men hvordan skal en egentlig gjennomføre den? Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det er en av våre vanligste sexfantasier, men hvordan gå frem når en skal ha trekant?

Du bør gjøre forberedelser og det kan i tillegg være smart å ha tenkt gjennom en ting eller to på forhånd.

Lynn Steinset Myrdal er talsperson og styremedlem i PolyNorge, en sakspolitisk organisasjon med fokus på relasjonsmangfold i samfunnet.

Myrdal har inntrykk av at det har blitt mer vanlig å snakke åpent om ønsker og tenning som bryter med tosomhetstanken.

– Det at noen ønsker intime relasjoner som inkluderer mer enn én snakkes mer åpent om nå enn for kun få år siden. Som åpen poly har jeg merket at det heldigvis er blitt litt mer ok å bryte med mononormativiteten uten å oppleve slutshaming. Det er fortsatt langt igjen å gå, men det er skjedd en positiv endring, sier PolyNorge-talspersonen.

Vanligste sexfantasi

FRA POLYNORGE: Lynn Steinset Myrdal er talsperson, styremedlem og tidligere styreleder i PolyNorge. Hen har også medvirket i podcasten Juntafil i episoden «En brukerguide til trekant»
FRA POLYNORGE: Lynn Steinset Myrdal er talsperson, styremedlem og tidligere styreleder i PolyNorge. Hen har også medvirket i podcasten Juntafil i episoden «En brukerguide til trekant» Foto: Astrid-Helen Holm

Dr. Justin Lehmiller ved Kinsey Institute snakket med 4175 amerikanere til boken «Tell Me What You Want» fra 2018.

95 prosent av mennene og 87 prosent av kvinnene har sex med flere personer som største fantasi. Trekantsex var den største fantasien innenfor gruppesex, skriver Lehmiller.

– Det finnes en rekke fallgruver når det kommer til trekant, men om en planlegger, snakker gjennom og avtaler på forhånd er det større sjanse for at det skal bli en positiv opplevelse for alle involverte, sier sexolog Kjersti Antonsen, som blant annet jobber med sexopplysning i podcasten «Rett i fleisen».

Under følger en oversikt over do's and dont's med råd fra Myrdal og Antonsen:

SEXOLOG: Kjersti Antonsen er sexolog, driver sexpodcasten «Rett i fleisen» og den erotiske nettbutikken Ouioui.
SEXOLOG: Kjersti Antonsen er sexolog, driver sexpodcasten «Rett i fleisen» og den erotiske nettbutikken Ouioui. Foto: Petter Berg

Do's

1. Spør deg selv først: Er trekant noe du virkelig vil?

Dette gjelder både de som er i forhold og enslige. Og hvem skal du i så fall ha trekant med? Skal det være ukjente eller kjente? Dette kan ha betydning for tiden etterpå.

– Det virker kanskje enkelt å ha sex med et par du kjenner fra før, men du kan potensielt være årsaken til at de gjør det slutt eller miste vennskapet fordi en av dem – eller du selv – synes det ble for merkelig i etterkant og at det er vanskelig å omgås som før, advarer hun.

Antonsen råder til å ha trekant med ukjente første gang. Dette for å unngå kompliserte situasjoner.

De samme spørsmålene gjelder hvis du er i et parforhold på utkikk etter en tredjeperson å ha sex med. (Se egen faktaboks)

Les også: Rollespill i forholdet: – Kan starte med en enkel replikk

Hvis du er i et forhold og dere vurderer å invitere noen på en trekant, bør du aller først stille deg selv disse fire spørsmålene, råder Antonsen:

  1. Er du redd for at partneren skal utvikle følelser for den tredje parten?
  2. Er du redd for at partneren din skal synes sexen med den andre er bedre enn med deg?
  3. Er du redd for at partneren din skal «glemme deg» når dere alle tre har sex, og at du blir overflødig?
  4. Er du redd for at partneren din skal oppsøke tredjeparten uten deg i ettertid?

Hvis svaret er ja på et eller flere av disse spørsmålene, skal du ikke gjennomføre en trekant.


Kilde: Sexolog Kjersti Antonsen

Se mer

2. Kom i prat med likesinnede

Sexologen tipser om å vurdere sexklubber.

– Der finner en gjerne personer som har hatt sex med andre tidligere, det er en åpen holdning og de kan sannsynligvis snakke om sex på en enklere måte enn mange andre, sier hun.

  • Gaysir.no: Hvis du er bi, pan, homo eller skeiv på en eller annen måte
  • Fetlife.no: Hvis du er kinkster
  • Cuckold.no: Hvis du er interessert i cuckold eller stag-/vixen-relasjoner
  • Lyst-club.no: Bra sted for swingerspar
  • PolyNorge har en Facebook-gruppe som er fin å bli kjent med andre på og en egen gruppe for kontaktannonser for mennesker som ønsker polyrelasjoner.

Kilde: Lynn Steinset Myrdal, talsperson for PolyNorge

Se mer

Det er også mange nettsider for å komme i kontakt med andre.

Myrdal nevner blant annet nettsidene Gaysir, Fetlife og Lyst-club som steder å sjekke ut. (Se mer i egen faktaboks)

Antonsen råder til å møtes, alle sammen, før dere havner i sengen.

Les også: Nei, du er ikke uvanlig om du har disse drøye sexfantasiene

3. Vær sikre på at alle involverte faktisk vil ha trekant

Å invitere nye personer inn i en arena så personlig som sexlivet, forutsetter god kommunikasjon.

Antonsen sier dere må være sikre på at alle har lyst og ha definerte regler.

– Hva er lov? Hva er ikke lov? Det gjelder også tredjeparten. Alle parter skal når som helst ha mulighet til å dra i nødbremsen og si «nei takk, dette ble ikke som jeg hadde tenkt, så nå avslutter vi». Uten at noen av de andre partene blir sure for det.

4. Avklar grenser og finn ut av legning

– Har du noen grenser du ikke vil skal pushes så si i fra. Det er helt innafor å si for eksempel: «Jeg ønsker ikke penetrerende sex» og fortsatt være med på trekant, sier Myrdal.

– Sex er mye mer enn kun penis i vagina eller penis i rumpe.

Jo flinkere dere er til å være åpne og tydelige på hva som er ok og ikke før selve sexen, jo lettere er det å slappe av underveis.

– Det er litt ekstra lurt å finne ut om legning. I trekanter er det vanligvis minst to av samme kjønn, men ikke nødvendigvis. En kan jo for eksempel være en cis-kvinne, en trans-mann og en ikke-binær person.

Les også: Disse parene fant kjærligheten på Tinder

5. Vær tydelig i kommunikasjonen og oppmerksom på de andre

Det bidrar til å gjøre trekanten til en god opplevelse for alle de involverte.

– Kommunikasjon, oppmerksomhet, likeverd og raushet er nøkkelen. Enten det er et par som tar med en ekstra, tre som er i relasjon sammen eller tre som ikke har noe forhold, er det disse fire tingene som må til, sier Myrdal.

Med dette mener hen at du må kommunisere hva du ønsker og trenger verbalt og ikke-verbalt til de to andre partene.

– Gjerne før dere kommer i gang med selve sexen. Det å være tydelig på hva du ikke ønsker er også en del av bildet. Ikke push deg selv til å gjøre noe du ikke ønsker. Vær så tydelig som du klarer å få til. På den måten tar du vare på dine behov.

Les også: Dette er den sikreste prevensjonen

HUSK KONDOM: Før en trekant må dere avtale om og hvordan dere skal beskytte dere mot seksuelt overførbare sykdommer og uønsket graviditet.
HUSK KONDOM: Før en trekant må dere avtale om og hvordan dere skal beskytte dere mot seksuelt overførbare sykdommer og uønsket graviditet. Foto: Unsplash

6. Husk beskyttelse

Det er også viktig å snakke om intimhelse.

– Avtal om det skal brukes beskyttelse. Kleint? Ja, litt for noen, men det er uansett bedre å snakke om kondombruk før heller enn midt i akten, sier PolyNorge-talspersonen.

Antonsen sier det er viktig å bruke kondom, også på grunn av eventuelt behov for prevensjon.

– Seksuelt overførbare infeksjoner er én ting, men hva om den ene parten skulle være uheldig og bli gravid, hva skjer da? spør sexolog Antonsen.

Les også: Åtte sjeldne kjønnssykdommer du bør vite om

7. Sørg for at alle blir ivaretatt

– Likeverd er viktig. Alle tre skal ivaretas. Det er spesielt viktig for par å huske på. Tredjepart er like viktig å ta vare på, sier Myrdal.

– Om dette er en del av en BDSM lek der maktforskyvning er en del av tenningen , så er fortsatt alle involverte likeverdige og skal ivaretas. Heldigvis er det min erfaring at kinkstere er over gjennomsnittet flinke på behovs- og grenseavklaring.

I tillegg råder hen til å være raus.

– Gi nytelse rundhåndet. Om alle er fokusert på at de to andre skal oppleve nytelse så er det samme 2:1-fordeling og alle får dobbelt opp. Igjen ekstra viktig for par som har med en tredje. La partneren din nyte og gled deg over nytelsen.

8. Slipp deg løs

Myrdal tenker at all sex blir bedre ved at en forsøker å slippe seg løs og prøver å legge fra seg skam knyttet til egen kropp og seksualitet.

– Jeg vil si at det er noe en absolutt bør gjøre både før, under og etter trekant. Ikke vær flau over egen seksualitet, egen kropp eller egen lyst. Feire lysten. Feire begjæret. Vær skamløs!

Les også: Kjetil (37): – Jeg er sexavhengig

Dont's

1. Ikke vær beruset

Når dere skal ha trekant bør dere ikke være dritings, og forsøke å minimere rusbruk.

– De fleste seksuelle opplevelser blir negativt påvirket av for mye rus. Du blir mindre kritisk til å gjøre ting du egentlig ikke ønsker og du blir mindre i stand til å oppfatte andres kroppsspråk, sier Myrdal.

2. Ikke møtes hjemme hos noen den første gangen

Den første trekanten bør ikke finne sted hjemme hos noen, råder sexolog Antonsen.

– Det er kanskje greit å møtes på et nøytralt sted, slik som et hotellrom, istedet for å invitere med seg noen hjem. Hvis opplevelsen blir dårlig vil man ikke se den for seg hver gang man går og legger seg, sier sexologen.

3. Ikke push noen til å gjøre noe de ikke ønsker

Dette inkluderer også deg selv.

– Det er aldri ok å gjøre noe som det ikke er gitt samtykke til. Selv ikke i en situasjon som i utgangspunktet er seksuell kan du bare anta at noe er ok uten å ha et samtykke. Et samtykke må ikke være verbalt, men det bør være entusiastisk, sier Myrdal.

Som to eksempler trekker hen frem:

– Om det er to personer med penis, er det ikke ok å bare bytte på hvem som penetrerer bak ryggen på en tredje uten at det er avklart. Det er ikke ok å fjerne kondom underveis om det er avtalt at det skal brukes kondom.

Les også: Slik får du partneren med på å prøve sexleketøy

– Ikke for alle

Myrdal mener at en ikke må prøve trekant for å være seksuelt frigjort.

– For noen er det å ha sex med mer enn én person helt feil. Det er helt ok å ikke ha lyst til å utforske «flersom» sex. Det er derimot ikke ok å slutshame eller holde det mot noen om de ønsker det.

Om du er i et i utgangspunktet monogamt forhold og partneren din foreslår trekant, trenger det ikke være et tegn på at vedkommende ikke elsker deg høyt nok eller verdsetter deg.

– Det er bare et utrykk for at partneren din er trygg nok på deg til å være åpen om egne ønsker, tanker og behov seksuelt. Husk at begges ønsker og behov er viktige og skal behandles med like mye respekt, selv om de kanskje er motstridende, avslutter Myrdal.

Les også: Er du sjalu på partneren din? Da bør du gjøre dette

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2020, og sist oppdatert 28/06 2021.

Les også