Under kniven for en vakrere nese

Hvert år opererer 200.000 iranere nesen sin, og landet topper med det verdensstatistikken i antall neseoperasjoner.

NYOPERERT: Vita Mashadi (t.v.) opererte nesen sin i Iran 31. mars. Om noen dager kan hun ta av det hvite plasteret over neseryggen. Tvillingsøster Wanda opererte nesen sin for to år siden på en privatklinikk i Oslo.
NYOPERERT: Vita Mashadi (t.v.) opererte nesen sin i Iran 31. mars. Om noen dager kan hun ta av det hvite plasteret over neseryggen. Tvillingsøster Wanda opererte nesen sin for to år siden på en privatklinikk i Oslo. Foto: (Britt Hoffshagen)
Publisert

For to uker siden la også Vita Mashadi (23) fra Strømmen seg under kniven i Iran.

Ikke noe sted i verden har så mange kvinner og menn lagt seg på operasjonsbordet for å realisere drømmen om en rettere neserygg og en mindre nesetipp enn i Iran.

– Iranere er ikke de heldigste når det kommer til nese. Jeg tror de aller fleste velger å operere den på grunn av utseendet, sier Vita Mashadi (23) fra Strømmen.

Hun har selv akkurat kommet hjem fra et tre ukers opphold i Iran, der hun la seg under kniven for å få akkurat den nesa hun drømte om. Det store, hvite plasteret over neseryggen vekker oppsikt hjemme i Norge. I Iran er det noe man ser hver eneste dag.

Ble mobbet som barn

Vita og tvillingsøster Wanda er født og oppvokst i Norge, og deler en leilighet på Strømmen. Foreldrene til jentene kommer opprinnelig fra Iran.

– For meg handlet det mest om å få tilbake den selvtilliten og tryggheten jeg mistet da jeg var yngre. Vi ble hele tiden mobbet for de store nesene våre, forteller Wanda, som opererte nesen sin for to år siden på en privatklinikk i Oslo.

– Valgte dere å operere nesene deres for å se mer vestlige ut?

– Nei, vi vil absolutt ikke se mer vestlige ut. Jeg liker mitt eksotiske utseende og hadde aldri byttet det ut med noe i verden. Men jeg har alltid hatt komplekser med nesen, helt fra jeg var liten. Og når man får høre at man har stor nese fra man er et barn, så får man et ganske annet syn på nesen sin, sier Vita.

Tvillingsøsteren er enig.

– Jeg synes også det er mer eksotisk å være slik vi er, men vi valgte å operere for å føle oss enda bedre, sier Wanda.

FØR OG ETTER: Vita reiste til Iran for å operere nesen sin. Til venstre slik den så ut før hun reiste, og bildet til høyre er tatt kun få dager etter operasjonen.
FØR OG ETTER: Vita reiste til Iran for å operere nesen sin. Til venstre slik den så ut før hun reiste, og bildet til høyre er tatt kun få dager etter operasjonen. Foto: (Vita Mashadi)

5 prosent under kniven

Ifølge SSB finnes det i dag ingen oversikt over hvor mange eller hva slags kosmetiske operasjoner som utføres i Norge. Årsaken er at de private klinikkene ikke må melde inn de pasientfinansierte operasjonene til Norsk pasientregister.

Tall fra Levekårsundersøkelsen om helse i 2008 viser at nærmere 5 prosent har lagt seg under kniven og betalt for det selv. Tallene viser også at 6 prosent av inngrepene ble gjort i utlandet.

Vita angrer ikke på at hun valgte å reise til Iran for sin neseoperasjon.

– Wanda betalte 40.000 kroner for sin operasjon her i Norge, mens jeg betalte 17.000 kroner i Iran. Og så tror jeg kirurgene har mye større kompetanse i Iran fordi neseoperasjoner er så vanlig der, mener Vita.

Hun skal ha på den hvite bandasjen i totalt tre uker. Det er bare noen dager igjen til hun kan ta den av.

KROPPSBILDEFORSKER: Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo.
KROPPSBILDEFORSKER: Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo. Foto: (UIO)

– Jeg er utrolig fornøyd med resultatet. Det ble akkurat sånn jeg drømte om, smiler hun.

– Kan ha med vestlige idealer å gjøre

Kroppsbildeforsker Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo tror vestlige kroppsbildeidealer kan være grunnen til at så mange iranere opererer nesen sin.

Psykolog og førsteamanuensis i helsepsykologi Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo har de senere årene vært opptatt av kroppsbilde, og er blant de første som har igangsatt forskning på kroppsbilde og plastisk og kosmetisk kirurgi i Norge.

Hun tror det vestlige kroppsbildeidealet sprer seg i verden, og at noe av forklaringen kan ligge der.

– Noen kirurger har inntrykk av at det er forholdsvis flere pasienter med arabisk identitet som velger å operere nesen, men det finnes ingen forskningsbeviser for at det er sånn. Det er mulig at det kan ha med vestlige idealer å gjøre hvis det er slik, sier hun.

Neseplastikk er den nest vanligste kirurgiske operasjonen i USA.

– En amerikansk undersøkelse av kosmetisk kirurgi viser at de som ønsker å operere nesen er mer misfornøyd med utseendet sitt enn andre grupper som tar kosmetiske operasjoner, og at de blir mer fornøyde etterpå, sier hun.

Denne artikkelen ble først publisert på rb.no. Les flere saker fra dem her.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2016.

Les også