Nordmenns oppussing går på forholdet løs

- Jeg foreslår aldri oppussing som et felles prosjekt for par.

Foto: Colourbox/Trine Huseby
Publisert

(SIDE2): I fjor pusset vi nordmenn opp for 70 milliarder kroner. I 2015 oppga 50 prosent av nordmenn at de tenkte seg et oppussingsprosjekt i året som gikk, viste tall fra Prognosesenteret.

Ikke helt få av oss havner hos samlivsterapeuten etterpå.

LES OGSÅ:Derfor forlater kvinner mannen sin

En medvirkende årsak: Det felles, hyggelige oppussingsprosjektet ble ikke slik man hadde tenkt seg. Faktisk gikk det på hele forholdet løs.

For samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby, er ikke dette en ukjent problemstilling.

- Jeg foreslår aldri oppussing som et felles prosjekt for par. Erfaringen er at oppussing veldig ofte blir mer krevende og mindre givende enn paret hadde sett for seg, sier Huseby til Side2.

SE OGSÅ: 8 små ting lykkelige par gjør

Kommer ut av kontroll

De fleste av oss bruker de 70 milliardene i året på å male, men svært mange gjør langt mer som så.

Mange bruker for eksempel 500.000 i gjennomsnitt på nyinnkjøpt bolig.

Og når vi først har kommet i gang, så baller det på seg med ideer og utskiftninger.

- Det er når ting kommer ut av de proporsjoner man hadde forestilt seg, at det kan gå på forholdet løs. Det tar lengre tid enn planlagt og koster mer enn beregnet. Det kan også være at det er for store sprik mellom smak, stil og foretrukne løsninger, eller hvis den ene bidrar uforholdsmessig mye mer enn den andre, sier samlivsterapeuten.

Dette pusser vi opp:

27 % voksnes soverom

21 % badet

17 % barnerom

14 % loft og kjellerstue

Undersøkelsen Byggmonitor fra 2015

Et typisk problem som oppstår er også hvem som skal bruke tid på hva. Ofte ender den ene med å være alene om oppussingen, mens den andre føler seg like alene med barnepass, matlaging og rydding. Kommunikasjonen svikter. Trivselen i forholdet forsvinner.

Litt mitt og litt ditt

Småbarnsforeldrene Tine Merete Stokk Berentzen og mannen Ole kan kjenne seg igjen i det å ha ulik smak. Da de flyttet sammen, hadde de med en rekke gjenstander som sto dem nærmest, i Oles tilfeller diverse gjenstander med hodeskaller på.

- For oss var problemet at vi hadde med litt hver og så ble det værende sånn. Vi kom ikke i gang med noe. Det ble ikke noe felles hjem, sier Tine Merete Stokk Berentzen til Side2.

Da hun og Ole fikk tilbud om å være med på «Rom 1-2-3» på TV 2 Livsstil, grep de sjansen.

Og utgangspunktet deres var ganske klassisk:

- I couldn’t give a five cents of a goddamn føkk, sier Ole i programmet. Og mens hun mener han er en «skrotenisse», sier han:

- Det eneste du ønsker er sånne store bokstaver som L-O-V-E, svarer han.

Kunne blitt konflikt

- Stua er jo liten og det ville blitt kilde til konflikt om vi skulle begynt på større prosjekter. Jeg ville pakke ned noe, han ville ikke det. Og den benken jeg var med på å lage i programmet... Om vi skulle ha laget den sammen, hadde vi endt med å knuse den og kjøpe en isteden, sier Stokk Berentzen leende til Side2.

Nå var Tine og Ole aldri der at de hadde store problemer i forholdet. Men hun sier at «de slapp veldig billig unna» ved å være med i programmet.

ROM 123: Tine Merete og Ole syntes det var greit å gå inn på utenforståendes kompromiss om stua og ikke sine egne.Derfor takket de ja til å være med på Rom 123 på TV 2 Livsstil.
ROM 123: Tine Merete og Ole syntes det var greit å gå inn på utenforståendes kompromiss om stua og ikke sine egne.Derfor takket de ja til å være med på Rom 123 på TV 2 Livsstil. Foto: TV 2 Livsstil

- For oss tror jeg det ville vært viktig å bli enig på forhånd. Og vi måtte diskutert hva slags forventninger vi hadde til hverandre. Hva er det vi mestrer og hva kan vi ikke få til, sier Stokk Berentzen til Side2.

Det er et råd Trine Huseby også kommer med. Hun sier manglende planlegging er en del av dårlig kommunikasjon.

Dette er de klassiske oppussingsfellene:

 - De to har ikke vært enige i utgangspunktet, den ene har latt seg presse, og er dermed ikke like motivert, engasjert og utholdende.

- De to har undervurdert oppussingens omfang og overvurdert egen kapasitet.

 - De to har ikke avklart hverandres forventninger og diskutert og forhandlet om løsninger – på forhånd. Når de er i full gang, er det mindre slingringsmonn.

- Den ene pusser opp og den andre tar seg av barn og hjem. Begge føler seg alene med sine oppgaver, og det ble ikke noe felles prosjekt.

- Tidspress går ut over nattesøvn, tid til paret og til andre aktiviteter. Det går ut over frustrasjonstoleransen og krefter til å være tålmodige og gode mot hverandre.

- De to glemmer å anerkjenne hverandres innsats, gjennom skryt, smil og klapp på skulderen. I stedet blir det kritiske vurderinger, stress og mas.

Foto: Colourbox

Noen par mer i fare enn andre

- Den «verste» historien har jeg dessverre hørt flere ganger. Det er par som har satset tid, krefter og penger på å skape seg et hjem de har drømt om sammen, og som ender med samlivsbrudd og salg av bolig. Dette er veldig triste historier, sier hun.

Hun mener noen bør passe seg mer enn andre.

- Jeg vil fraråde oppussing som et felles prosjekt for par som har krevende jobber og barn å ta vare på, sier hun.

- Når bør man «avslutte» prosjektet og når vet man det?

- Det er nok at alarmen går hos én av partene; at hun eller han innser at prosjektet er på avveie. Da bør man snarest sette seg ned og utarbeide en plan B. Plan B kan for eksempel innebære å sette prosjektet på vent eller å engasjere håndverkere. Ofte vil én eller begge ønske å strekke strikken for å komme i mål. Det er dette som er risikosport, sier hun.

For Tine og Ole var det å delta i «Rom 1-2-3» en vinn-vinn-situasjon.

- Det å overlate det til noen andre, løste hele problemet for oss. Vi måtte tåle at det ble et kompromiss. Men det var ikke vi to som kom frem til det kompromisset, sier Tine Merete Stokk Berentzen.

Anbefalte punkter for par som vil pusse opp:

- Åpen og ærlig samtale der man vurderer begges motivasjon. Unngå å gå på felles prosjekter dersom ikke begge er innstilt.

- Vurder hvilke ekstra belastninger en oppussingsperiode krever for begge parter, vurder om dere har kapasitet.

- Realistisk vurdering av tidsaspekt og pris. Erfaringsmessig kan man legge til noen prosent på begge deler. Rund av oppover heller enn nedover.

- Bli enige på forhånd om prinsipper for valg av løsninger. Hvis den ene er skikkelig pirkete, mens den andre ønsker å få jobben gjort – hvordan vil dere løse det? Hvis den ene er lidenskapelig opptatt av estetikk, mens den andre har fokus på funksjonalitet – hvordan vil dere løse det?

- Lag stoppunkter underveis, der dere drar hjemmefra noen timer og vurderer: Er vi på rett vei? Hvordan er tonen mellom oss? Er alle behov ivaretatt? Hva blir viktig videre?

Foto: TV 2 Livsstil
Foto: TV 2 Livsstil
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2016.

Les også