Gunhild Stordalen: - Hvis jeg dør nå, er det ingen krise

Gunhild Stordalen forteller åpent om sykdommen i svensk radioprogram.

Foto: NTB Scanpix
Publisert

(SIDE2): Etter tøffe behandlinger ble det i april kjent at Gunhild Stordalen legges inn på sykehus etter tilbakefall av sykdommen muskulær sklerodermi.

- En kamp om liv og død

I dag er hun gjest i det svenske radioprogrammet «Sommar i P1», hvor hun forteller åpent om sykdommen og sitt forhold til døden, melder Dagbladet.

Stordalen får nå behandling ved Universitetssykehuset i Utrecht i Nederland.

- I dag, når du lytter til dette, er cellegiften på ny i ferd med å ødelegge beinmargen min. Ingen kan vite hva resultatet blir. Men det vil bli min største personlige kamp til nå. Det vil bli en kamp om liv og død, sier Stordalen i radioprogrammet, som sendes på svensk P1 klokken 13 i dag.

- Jeg har en armé

Til tross for den tøffe behandlingen, åpnet Stordalen EAT-konferansen tidligere denne måneden.

– Vi må jobbe sammen. Verden trenger ikke en løsning som kommer ovenfra og ned, og vi har ikke tid til å vente på et svar som vokser fram oppover. Det verden trenger, er en rundebordssamtale. Og EAT er det bordet, sa Stordalen.

Til svensk P1 forteller hun hva det betyr for henne å ha EAT i ryggen, spesielt nå som hun er syk.

- Hvis jeg dør nå er det ingen krise. Målet den lille jenta foran i demonstrasjonstoget på Muggerud satte seg om å redde verden er kanskje ikke nådd. Men den lille jenta har ikke lenger bare tre-fire nabobarn i ryggen. Hun - jeg - har en armé. En armé bestående av noen av de viktigste og største foretakene i verden. Noen av de smarteste hjernene og de mest høytstående politikerne, i tillegg til en spesialtropp på over 20 fantastiske kolleger, klare for å overta min plass, og ikke minst verdens nest største filantropiske stiftelse som vil være med og sikre at kampen fortsetter. Også uten den lille jenta i front, sier Stordalen.

IKKE UTEN LYSPUNKT: Petter og Gunhild Stordalen i 2015 da hun åpnet EAT-konferansen.
IKKE UTEN LYSPUNKT: Petter og Gunhild Stordalen i 2015 da hun åpnet EAT-konferansen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Ikke uten lyspunkter

Dagladet har vært i konakt med kommunikasjonsdirektør i EAT, Erik Aasheim, som sier han ikke har noe å tilføye.

Gunhilds ektemann, Petter Stordalen, var gjest i Senkveld i mai, og beskrev Gunhild som sterk, med «et enormt fokus på arbeidet sitt».

- Selv de vanskeligste og mørkeste stunder, er ikke uten lyspunkter. Vi har aldri pratet sammen mer enn det vi gjør nå. Vi har heller aldri vært nærmere hverandre enn det vi er nå. Og man får også tid til å tenke på andre ting enn bare hotellåpninger, og Gunhild skal i tillegg redde verden mens hun er syk, så hun har det egentlig ganske travelt, uttalte Stordalen til Senkveld.

LES OGSÅ: - Hvorfor spiser vi alle så mye?

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2016.

Les også