Ett spørsmål skal kunne avgjøre om du er psykopat

Men psykologene har ingen tiltro til testen.

PSYKOPAT: Christian Bale spilte psykopaten Patrick Batemani filmen «American Psycho».
PSYKOPAT: Christian Bale spilte psykopaten Patrick Batemani filmen «American Psycho». Foto: Filmweb
Publisert

(SIDE2): Psykopati er ikke lenger en psykiatrisk diagnose i Norge, og man bruker heller antisosial eller dyssosial personlighetsforstyrrelse om en diagnose blir satt. Ofte er det også riktigere å si at en person har psykopatiske trekk, men fordi betegnelsen psykopat fortsatt blir brukt på folkemunne bruker vi den også i denne artikkelen.

LES OGSÅ: 200.000 psykopater i Norge

I Norge er det rundt 100.000 nordmenn som har såkalte psykopatiske trekk. Det uttalte professor i psykologi, Svenn Torgersen, til NRK i 2014.

En vandrehistorie

Men hvordan avslører man en psykopat? Noen har nok hørt om psykopat-testen som har sirkulert internett i mange år nå, og selv om den opplagt har en rekke mangler, så er det mange som har tatt den.

Testen består av ett spørsmål, og måten du svarer på kan visstnok avsløre om du er psykopat eller ikke. Den skal være utviklet av en amerikansk psykolog, men i og med at det ikke er mulig å finne noe navn på denne psykologen, kan vi ta utgangspunkt i at det ikke er helt sant. Psykologen skal ha stilt spørsmålet til en rekke seriemordere, som i hovedsak skal ha avgitt samme svar. Også dette vil vi tro er en del av vandrehistorien.

Men diskusjonen er uansett interessant. Er det mulig å avsløre psykopatiske trekk ved hjelp av ett eneste spørsmål?

Finn motivet

Vi begynner med testen. Spørsmålet er som følger:

Ei jente går i begravelsen til moren sin. Der møter hun en mann hun ikke kjenner. Jenta synes mannen er helt fantastisk, han er virkelig drømmemannen og hun blir forelsket i ham med der og da. Men mannen forsvinner uten at hun får navn eller telefonnummer. Et par dager senere dreper jenta sin egen søster.

Hva var motivet for å drepe søsteren sin?

Scroll lenger ned for svaret.

HANNIBAL Anthony Hopkins spilte Hannibal Lecter, en kannibalistisk seriemorder. I virkeligheten er det få psykopater som dreper.
HANNIBAL Anthony Hopkins spilte Hannibal Lecter, en kannibalistisk seriemorder. I virkeligheten er det få psykopater som dreper. Foto: Universal Pictures

Ville se ham igjen

Vi har tatt denne såkalte «psykopat-testen» på rundt 20 mennesker, og ser at det hovedsaklig er ett svar som går igjen: Årsaken til at hun drepte søsteren si var fordi hun var sjalu på henne. Kanskje så hun at de kysset i begravelsen, eller kanskje så hun at mannen var mer interessert i søsteren enn i henne.

Samtidig er det noen få som svarer noe helt annet, nemlig at hun drepte søsteren sin for å kunne se mannen igjen. Logikken her er at han kanskje vil dukke opp i søsterens begravelse siden han var i morens.

De som svarte at hun drepte i håp om å treffe ham i søsterens begravelse, er visstnok, ifølge testen, psykopat.

- Dette blir for useriøst

Men er det virkelig så enkelt? Kan ett eneste spørsmål avsløre om en person har psykopatiske trekk?

- Absolutt ikke. Dette blir for useriøst, og sier overhodet ingenting om hvorvidt en person har psykopatisk trekk eller ikke, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle.

GRETHE NORDHELLE er psykolog og jurist.
GRETHE NORDHELLE er psykolog og jurist.

Selv når tester er gjennomarbeidet og nyanserte, noe denne testen ikke er, vil de kun fungere som en del av en større vurdering av en person, forklarer Nordhelle.

- For å avgjøre om en person er psykopat må man se på helheten, og da inngår tester kun som en del av dette. Vi gjennomfører samtaler, observerer og kartlegger, og ser på personen sett i sammenheng med andre. I tillegg skal dette gjøres over tid, forklarer Nordhelle.

- Testen avslører ingenting

Heller ikke psykolog Dag Øyvind Engen Nilsen, som er fagredaktør i Psykopaten.info, har tiltro til testen.

- Nei, denne testen avslører ingenting. Generelt sett kan man ikke konkludere med noe basert på slike tester og sjekklister, sier Engen Nilsen.

Han påpeker at de aller fleste av oss har symptomer som kan ligne på psykopatiske trekk, men at det ikke betyr at man faller inn under en diagnose. 

- Det finnes jo noe som heter «The Hare Psycopath Checklist» som forsåvidt er anerkjent, men også den skal brukes med varsomhet. Det handler jo om intensitet og frekvens i personlighetstrekkene, og det er i tillegg flere som har trekkene uten at vi kan si at de er psykopater, sier Engen Nilsen.

Tre personlighetstrekk som avslører psykopater

Nordhelle kan strekke seg til å si at den såkalte «psykopat-testen» kan si litt om tendenser hos enkelte mennesker og deres måte å tenke på, men at man på ingen måte kan konkludere med noe som helst.

Hun forklarer at det er flere personlighetstrekk som går igjen hos psykopater, og trekker frem tre av hovedtrekkene: De mangler empati og evnen til å leve seg inn i andres situasjon, de mangler evnen til å se seg selv i perspektiv og de er veldig rigide og fastlåste. De har også en virkelighetsforstyrrelse som gjør at de tror på sin virkelighet som den eneste riktige.

- Hvis man har svart «riktig» på denne testen og lurer på om man kan være psykopat, så kan jeg si at jeg er ganske sikker på at du ikke er det. Den type selvinnsikt finner man gjerne ikke hos psykopater, avslutter Nordhelle.

LES OGSÅ:Samlivsterapeut: - Følelser er en overvurdert faktor

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2016.

Les også