- Det er nesten umulig å ikke bli syk og overvektig

Gunhild Stordalen mener vi trenger en real systemendring.

Sunn og bærekraftig mat må gjøres tilgjengelig, gjøres økonomisk mulig og vi må redusere de usunne alternativene, mener Gunhild Stordalen.
Sunn og bærekraftig mat må gjøres tilgjengelig, gjøres økonomisk mulig og vi må redusere de usunne alternativene, mener Gunhild Stordalen. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Leder for EAT, Gunhild Stordalen mener det er viktig å ansvarliggjøre de rette mennskene i kampen for sunnere og mer bærekraftig mat til folket.

 - Målet er at det letteste valget også er det sunneste og det mest bærekraftige valget når det gjelder mat. Slik er det ikke i dag og her trenger vi å få politikerne på banen, sier hun til Side2.

Anledningen er lanseringen av EAT MOVE SLEEP, som er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Fotballforbund, BAMA og EAT.

Rett og slett en nasjonal dugnad, og det største sivile initiativet for bedre folkehelse i Norge der alle skal bidra og samarbeide.

 - En tobarnsmor som jobber skift kan ikke reise på den andre siden av byen for å kjøpe økologiske tomater. Det handler om å ansvarliggjøre de rette personene, og dette dreier seg på ingen måte om enkeltindividet.
 - En tobarnsmor som jobber skift kan ikke reise på den andre siden av byen for å kjøpe økologiske tomater. Det handler om å ansvarliggjøre de rette personene, og dette dreier seg på ingen måte om enkeltindividet. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Den blå revolusjonen kommer

Gunhild Stordalen holder sitt innlegg sist av alle og blir introdusert som en «helt for alle de som tror de kan forandre verden»

 - Vi vet at matproduksjon er det største miljøproblemet, samtidig som vi vet av halvparten av jordas befolkning enten er feilernært, underernært eller overernært, sier hun.

Utfordringen ifølge Stordalen er å få til både sunn og bærekraftig mat og hun nevner blant annet at vi bør spise mer plantebasert, mer frukt og grønnsaker, få i oss mindre sukker, spise mindre kjøtt og fjerne palmeoljen fra matproduksjonen.

 - Også er det fisken da, sier hun.

Det er nemlig ikke nok fisk i havet til at vi alle kan spise fisk to til tre ganger i uka, slik de offentlige kostrådene lyder.

 - Der er det utfordringer å ta tak i og alt starter med mer kunnskap, forteller Stordalen.

 - Det  er jo nemlig slik at det som er bra for oss, ikke alltid er like bra for miljøet vårt.

 - Men den blå revolusjonen kommer, lover Stordalen.

 - Sunn og bærekraftig mat er ofte den dyreste

Hun vil med EAT prøve å bidra til mer tverrfaglig samarbeid mellom for eksempel forskere og politiker.

 - Politikere trenger mer kunnskapsbasert informasjon og dette må gjøres tilgjengelig, sier hun.

Det håper hun  at arbeidet med EAT kan tilføre. Og hun håper at sunn og bærekraftig mat både skal gjøres tilgjengelig for folk, være økonomisk mulig og at de usunne alternativene rundt oss, reduseres.

 - I dagens samfunn er det nesten umulig å ikke bli syk og overvektig, sier hun til Side2.

Hun sikter til at butikkhyllene er fylt av usunn, ofte billig og langt fra bærekraftig mat.

 - Den sunne og bærekraftige maten er også ofte den dyreste slik det er nå. Og dersom du har to barn og jobber skift så kan du ikke reise på de andre siden av byen for å få tak i økologiske tomater, sier hun. Vi trenger en systemendring og vi trenger å ansvarliggjøre de rette personene. Dette handler ikke om enkeltindividet.

 - Hva må helt konkret gjøres?

 - For at vi skal få til en atferdsendring så må vi ha med oss politikerne og vi må se på for eksempel differensiert moms, skatter og avgifter.

 - Vinn-vinn situasjon

Om at BAMA og Norges Fotballforbund nå setter i gang en seks år lang dugnad for folkehelsen sammen med EAT, sier Stordalen at er en vinn-vinn situasjon.

 - De tar ansvar samtidig som de ser mulighetene for lønnsom forebygging, sier hun til Side2.

Gunhild Stordalen sammen med (Fra venstre): Joshua King, Per Ciljan Skjelbred og  Tarik Elyounoussi
Gunhild Stordalen sammen med (Fra venstre): Joshua King, Per Ciljan Skjelbred og  Tarik Elyounoussi Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Tilstede på lanseringen er også landslaget i fotball, i tillegg til representanter fra Folkehelseinstituttet, Legeforeningen og Helse- og omsorgsdepartementet.

 - Fotballgutta har stor gjennomslagskraft

Stefan Johansen og Martin Ødegaard på fotballandslaget vil gjerne være gode forbilder for dagens barn og unge.

 - Jo tidligere man lærer om sunt kosthold, dess bedre, sier Stefan Johansen fra scenen.

Stefan Johansen og Martin Ødegaard vil gjerne være gode forbilder for dagens unge.
Stefan Johansen og Martin Ødegaard vil gjerne være gode forbilder for dagens unge. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Jeg ønsker å være et godt forbilde, sier Martin Ødegaard til forsamlingen. Derfor håper jeg at vi kan være med å bidra til at folk vil spise litt sunnere og bevege seg mer.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem kunne fortelle at landslagsgutta er forbilder for mange unge i dag fordi fotball er en så stor idrett her i landet.

Gunhild Stordalen her sammen med administrerende direktør i BAMA og generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem.
Gunhild Stordalen her sammen med administrerende direktør i BAMA og generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Gjennomslagskraften er derfor stor og dersom vi kan delta i mesterskap samtidig som vi er med å gjøre en endring, så er det ingenting som er bedre enn det.

Han lovet også sunnere mat på de ulike idrettarenaene.

 - Kioskene på Ullevål Stadion skal endres. Nå skal det komme sunn mat i hyllene, og det begynner allerede mandag, lovet han.

Likte du denne saken? Lik oss på Facebook:

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2015.

Les også