- Barn må få et normalt forhold til egen kropp

Beate Riiser Wengen blir oppgitt over utspill om å kutte melk og brød.

REAGERER PÅ ARTIKKEL: - Å anbefale foreldre til å kutte ut melk og brød til barna sine, skaper større frustrasjon, mener Beate Riiser Wengen.
REAGERER PÅ ARTIKKEL: - Å anbefale foreldre til å kutte ut melk og brød til barna sine, skaper større frustrasjon, mener Beate Riiser Wengen. Foto: Privat
Publisert

(SIDE2:) - Dette skaper enda mer frustrasjon, sier ernæringsfysiolog Beate Riise Wengen.

Hun reager kraftig på artikkelen hvor ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger fra Fetsund mener at det er på tide å ta et oppgør med den tradisjonsbundne brødskiva. Hun sier vi bør kutte melk og brød i barnas kosthold, og uttaler blant annet:

– Det er mange andre matvarer som heller bør velges enn brødet. Mer grønnsaker, kjøtt og fisk. Å sende med barna sunne middagsrester i barnehagen er et godt alternativ. Skal man spise brød, spis hjemmelaget.

Intervjuet er opprinnelig gjort av Indre Akershus Blad, men gjengitt hos Side2.

BAKGRUNN: - Kutt ut melk og brød

Beate Riiser Wengens første tanke da hun leste dette, var at hun blir svært oppgitt. Hun jobber med at barn skal få et normalt forhold til kosthold igjen. Og et normalt forhold til egen kropp. Ernæringsfysiologen er lei av å lese om alt som er farlig, og drar eksempler som at det er blitt hevdet at oppdrettslaks er farlig, og nå sist ut melk og brød.

Den gode, gamle matpakka er ikke ut, mener ernæringsfysiolog.
Den gode, gamle matpakka er ikke ut, mener ernæringsfysiolog.

- Ved å anbefale foreldre til å kutte ut melk og brød til barna sine, vil det skape større frustrasjon, ikke bare hos de med lav sosioøkonomisk status, men hos de fleste. Dette er jo virkelig noe vi ønsker å unngå, sier Wengen og legger til:

- Det sitter kanskje en familie og leser at melk og brød ikke skal sendes med i matpakken, men heller flotte middagsraster. Det er ikke med på å skape mindre ulikheter, men mer. Det skaper frustrasjon.

- Spis litt av alt

Foruten å ha bachelor i ernæringsfysiologi, har Wenger jobbet flere år i psykiatrien. Hun påpeker at hun vet at tidene forandrer seg, men at små barn skal slippe å føle frustrasjon over eget kosthold.

- Da jeg var ung spiste vi frokost, matpakke på skolen, middag og kveldsmat. Også koste vi oss i helgene. Så enkelt var det!

Hun er tilhenger av at vi skal ha fokus på det enkle, og slår et slag for «Alt med måte».

- Du kan spise litt av alt. Man skal kunne spise alt man har lyst på. Det er ingen forbud mot å smake på alt, men med måte. (Dette gjelder friske mennesker uten overvektsproblematikk). Så enkelt er det å ha et normalt kosthold, påpeker hun.

Wengen mener det er fint om foreldre og barn, som er friske, følger retningslinjene til Helsedirektoratet. Da kommer de fleste langt, istedenfor å lese alle råd som finnes både i media og på blogger.

- Stakkars barn i dag, tenker jeg. De har så mye å forholde seg til, også er de så oppdatert. De følger med på blogger, som forteller deg hvor vellykket du bør være og hva du må følge. Alt med måte gjelder ikke bare mat, men også trening. Du trenger ikke trene syv ganger i uka for å ha en velfungerende og frisk kropp. 

Den nye Karius og Baktus?

Et av tiltakene Wengen jobber med for å gjøre ernæringsinformasjonen enklere for barn, er prosjektet «Jonny Jern og vennene hans». Målet er at figurene skal bli for ernæring, slik Karius og Baktus har vært for tannhelsen.

Barna skal bli kjent med næringsstoffene på en humoristisk måte. Figurene Jonny Jern, Frøken Vita C og Kalle Kalsium skal lære barna om kosthold, ernæring, kropp, helse og forebygge fedme, overvekt og ortoreksi gjennom teater, sang, skrevne historier, brosjyrer, plakater, og musikk. I første omgang er målgruppen 1-4.klassetrinn.

Gjennom rockeren Jonny Jern så håper Wengen at barn skal føle at de er bra nok som de er.

- Det er mer interessant å lytte til en rocka tegneseriefigur enn å lytte til eksperter som sier at sånn og sånn er det. I prosjektet er det ikke være noe «skal eller må», og ikke noe press. Barn trenger ikke være perfekte, og de skal få informasjon og gode holdninger på en enkel måte.

Denne saken ble første gang publisert 18/09 2014.

Les også