Skuespilleren Lars Andreas Larssen er død

Skuespilleren Lars Andreas Larssen (78) er død, opplyser hans sønn Vetle Lid Larssen.

Foto: TERJE PEDERSEN
Publisert

(SIDE2:) Lars Andreas Larssen var en av de toneangivende skuespillerne i sin generasjon. Hans ramsalte nordnorske humor kom ofte gjennom selv om han spilte flesteparten av sine roller på østlandsdialekt. Han ble født i Melbu i 1935. Hans søster er den nå kjente ordfører i Bergen, Trude Drevland.

Larssen var en av de sentrale skuespillere i å etablere Nationaltheatrets avdeling på Torshov. Og han figurerte prominent i en rekke store roller både på teater og film.

Han var også den gamle vise mannen i «Fangene på fortet» og en hel generasjon vil huske ham som rektor i barne- og ungdomsserien «Borgen Skole».

Det var sønnen Vetle Lid Larssen som underrettet NTB om farens bortgang.

Forlot rampelyset

De siste årene var skuespilleren helt ute av rampelyset etter at han ble rammet av Alzheimers sykdom. Etter en tid valgte både sønnen Vetle Lid Larssen og samboeren, skuespilleren Monna Tandberg, å fortelle om sorgen det var å miste en far og kjæreste mens han fremdeles levde.

I 2004 vakte Larssen oppsikt da han gikk til verbalt angrep på deltagerne i humorprogrammet Team Antonsen som han mente gjorde narr av den nordnorske kulturen og nordlendingen. Han beklaget siden sin oppførsel.

I 2007 valgte Monna Tandberg å fortelle at Larssen allerede da var rammet av Alzheimers sykdom. I 2003 pensjonerte Larssen seg fra scenen fordi han ikke lenger klarte å huske teksten til stykket han hadde spilt en rekke ganger.

Foto: NTB SCANPIX

Ikke redd for å by på seg selv

- Lars Andreas var aldri redd for å by på seg selv. Følte han at han hadde noe å meddele, noe å snakke om, løp han gjerne til pressen med det. Det fortsatte han med en stund etter han fikk diagnosen også. På et punkt måtte han trekke seg tilbake – både fra scenen og offentligheten, fortalte hun til Allers.

Kunstnerfamilie

Lars Andreas Larssen er far til forfatteren Vetle Lid Larssen og filmskaperen Gaute Lid Larssen som han har fra sitt første ekteskap med forfatteren og skuespilleren Sonja Lid. Siden har han vært gift med Thrine Naumann og de har sammen sønnen Lars Larssen Naumann som er rapper og er med i duoen Multicyde.

Vetle Lid Larssen stilte opp for TV-aksjonen i 2013 da den gikk til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid for demenssaken.

- Det er smertefullt og vanskelig, men det er en del av livet og man venner seg til det etter hvert. Når noen man er glad i blir dement så må man finne gledene der de er, sier 53-åringen til VG.

Foto: Tor Guttormsen (Nordlys)

Se hva folk skriver om dødsfallet på Twitter her:

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");
Foto: Ole Åsheim (Nordlys)

Skuespiller Toralv Maurstad var sjefen til Larssen på Nationaltheatret i mange år.

- Jeg kjente ham som en begavet entertainer, skuespiller og artist, sier Maurstad til NRK ifølge NTB.

- Jeg husker han gjorde mange bra ting. Spesielt i stykket Harvey, som jeg iscenesatte på Torshovteatret. Der spilte han en original som gikk rundt omkring og hadde med seg en stor kanin, det var et morsomt stykke. Jeg vil huske ham som en fargerik og engasjert person.

Skuespiller Lise Fjeldstad sier til Dagbladet at hun sørger over tapet av sin gode venn.

- Det var vel egentlig godt at han fikk slippe. Han var et utrolig varmt og levende menneske før han ble syk.

- Jeg vil huske han som en god venn og en sprudlende, utrolig engasjert og kunnskapsrik person. Jeg visste at han hadde vært syk i mange år, men jeg vil i alle fall huske ham med stor varme og glede. Han var veldig morsom, sier Fjeldstad.

Festlig person

- Han var en festlig person, et overskuddsmenneske som hadde masse å by på, på scenen så vel som privat. Han laget, i tillegg til innsatsen på teaterscenen, en stor festival på Melbu hvor han er fra, sier teateranmelder i Aftenposten , Mona Levin.

- Han skapte alltid masse liv rundt seg, han var et elskelig menneske. Så fikk han dessverre denne forferdelige sykdommen som bitvis ødelegger hjernen, sier Levin, som mener Larssen har vært en kraft i norsk teaterliv.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2014.

Les også