Personlig sikkerhet på date

– Lytt til magefølelsen. Synes du det er noe som skurrer, så skurrer det gjerne på ekte

Bli bedre forberedt når du skal møte noen fra internett i virkeligheten for første gang.

GJØR DET TRYGGERE Å GÅ PÅ DATE: Med noen grep kan du øke din egen sikkerhet når du skal på date med en ukjent person.
GJØR DET TRYGGERE Å GÅ PÅ DATE: Med noen grep kan du øke din egen sikkerhet når du skal på date med en ukjent person. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Sist oppdatert

Onlinedating har ført med seg flere nye problemstillinger når du omsider skal møte noen du bare har snakket med på app eller nett i det virkelige liv.

Nå tas det grep for å bedre sikkerhetssituasjonen for single brukere av datingtjenester – nylig kom nyheten om at Tinder lanserer et eget sikkerhetssystem i appen og bildeverifisering for å gjøre nettdating tryggere. Appen har opplyst til Side2 at det foreløpig ikke er klart når disse funksjonene vil være tilgjengelig for norske brukere, men planen er at de skal rulles ut i løpet av året.

Det er vel og bra, men det er fortsatt mange usikkerhetsmomenter rundt å møte en bruker bak en profil på ekte. Så kan du selv gjøre når du skal møte noen fra en datingtjeneste for første gang?

Ekspert i personlig sikkerhet, krimekspert og forfatter Johnny Brenna har skrevet boken «Håndbok i personlig sikkerhet» som handler om sikkerhetsgrep man kan ta for seg selv når man ferdes ute og rundt. Han er ikke helt overbevist om at alle tenker personlig sikkerhet på date.

– Jeg tenker folk er litt godtroende. De har kanskje fått et godt inntrykk på nett og tar med seg det gode inntrykket inn i møtet. Men så er det ikke sikkert det er riktig. Når en får et veldig godt inntrykk av noen, kan det gjøre at man senker garden. Matcher dere, ting stemmer og det er positiv stemning, ligger det til rette for at en ikke er så veldig oppmerksom, sier Brenna til Side2.

– Det gjelder å ha en plan og ta høyde for at det kan være et ugreit møte. Da er det ting du må tenke på når det kommer til personlig sikkerhet. Uten at det blir kleint, vil du da også ha en tiltaksplan for hva du skal si og gjøre hvis ting ikke stemmer.

Velg offentlig møtested

Han oppfordrer til å bruke litt tid på research før du skal møte noen for første gang.

– Jeg hadde i alle fall brukt Google og sett hva som finnes der av ulike treff. Stemmer opplysningene du har fått av den andre personen? Og er det en reell person man har med å gjøre? Folk flest i dag er stort sett på Facebook, Instagram og LinkedIn, og det kan være falske profiler der ute.

Den første daten deres bør også finne sted i det offentlige rom, sier eksperten i personlig sikkerhet.

– Enten en kafé eller pub. Det er også fint om du kan være på et sted der du kjenner noen. Kjenner du noen der, gir også det en viss sikkerhet.. Det bør også være på et tidspunkt hvor det er mennesker ute i gatene slik at du kan komme deg trygt vekk fra situasjonen. Ikke la daten din kjøre deg hjem, men bruk offentlig transportmidler eller egen bil.

EKSPERTEN: Johnny Brenna, ekspert i personlig sikkerhet, krimekspert og forfatter.
EKSPERTEN: Johnny Brenna, ekspert i personlig sikkerhet, krimekspert og forfatter. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

– Lytt til magefølelsen

Brenna oppfordrer også til å ikke overse magefølelsen du får av den andre parten.

– Dette vil ofte stemme, og en skal bruke dette kompasset. Synes du det er noe som skurrer, så skurrer det gjerne på ekte. I den forbindelse, og spesielt for jenter, kan det være smart å ha en liten plan på hvordan en kan komme seg ut av en dårlig date.

Han oppfordrer til å varsle en venn eller venninne du stoler på om hvor og hva du skal. På forhånd kan dere avtale at dersom du sender en sms, blir du ringt opp om fem minutter. Da har dere også avtalt på forhånd en fiktiv hastesituasjon som gjør at du kan forlate daten med en god unnskyldning, eksempelvis sykdom eller at du må hente noen.

– Du bør også være forsiktig i tilfeller hvis du for eksempel skal på do og har drikken din fremme. Spiking skjer (når noen har rusmidler i drikken din, red. anm.), i alle fall i utelivet. Det er ikke en god idé at daten din skal ta vare på deg hvis du plutselig blir dårlig.

– Vær også var på hva du gir fra deg av informasjon når dere blir kjent. Ikke avslør alt om deg selv den første gangen dere sees. Selv om det heller ikke trenger å være fysisk der og da, kan det også forekomme svindel, så ikke fortell alt.

Her er Johnny Brennas beste tips til hvordan man bedrer personlig sikkerhet på en date med en bruker man aldri har truffet i det virkelige liv:

* Ha alltid det/de første møtene i offentlig rom hvor det er andre mennesker. (Eksempelvis på en kafé, restaurant eller pub)

* Fortell noen at du skal på date, og hvor dette foregår.

* I tilfelle en dårlig date, ha en mulighet til å avbryte daten med å «få en telefon» om noe presserende. (Dette må avtales i forkant)

* Vær litt forsiktig med hva du utleverer av personlig informasjon under den første daten.

* Ha kontroll på egen drikke (spiking) og ikke drikk for mye alkohol.

* Sørg for at du kommer deg hjem på egenhånd, og ha en unnskyldning til å ikke bli kjørt av daten.

* Lytt til magefølelsen, den har ofte rett.

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2020, og sist oppdatert 28/01 2020.

Les også