SAMLIVSEKSPERTEN SVARER

Den nye kjæresten min ber om mer alenetid. Jeg er ikke enig – hva gjør jeg?

Kjæresten min trenger mer tid alene. Hun ønsker å kutte ned på tiden vår sammen. Jeg er ikke interessert i å ses mindre, hva gjør jeg? Se hva samlivsekspert Vibeke Dorph svarer.

Pluss ikon
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre problemer.
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre problemer.
Sist oppdatert

Spørsmål

Jeg og kjæresten min møttes for litt over et halvt år siden og i grunnen går det veldig bra.

Vi er begge rundt 50 år og har så langt vært sammen fra torsdag til søndag i uken, med unntak av noen helger da en av oss hadde andre planer. Primært henne, og det har vært helt greit.

Sexlivet vårt er bra og vi har det alltid hyggelig sammen, så det er ingenting der. Det er imidlertid et men.

Her om dagen kom kjæresten min og sa at hun trengte mer tid for seg selv. Hun føler at hun mister identiteten sin og sier at hun trenger mer alenetid.

Hun vil derfor at vi skal se hverandre kun 1-2 ganger i uken. I tillegg vil hun reise med vennene sine cirka annethvert år, noe som betyr at vi ikke kan reise på ferie sammen det året.

Jeg har ikke behov for å reise med venner, jeg reiser heller med henne, så det setter meg og mine behov under press. Videre frykter jeg at hvis vi ser hverandre mindre, så kan vi glide fra hverandre.

Jeg er veldig glad i personlig kontakt og derfor vil det være utrolig vanskelig for meg hvis vi må se hverandre mindre. Jeg har tidligere vært i velfungerende forhold hvor vi aldri har hatt lignende problem.

Jeg vet derfor ikke hvor jeg skal sette grensen. Jeg er imidlertid redd for å ofre meg selv og forsvinne i forholdet. Har du noen råd?

Les også (+): Jeg gledet meg til å se huset hans. Da jeg kom inn, forsto jeg at dette var noe helt annet enn jeg trodde

Svar

Problemet ditt er ganske kjent for par som møter hverandre når de er litt eldre. Den ene parten er mer klar for det helt nære forholdet, mens den andre kanskje allerede har en hverdag full av venner og andre interesser, som også må imøtekommes.

Hvis forholdet ellers fungerer, finner de fleste etter hvert et kompromiss. Kantene slipes av slik at begge parter kan stå i forholdet og få dekket behovet deres for fellesskap og alenetid.

Jeg tenker det er ganske tidlig i forholdet deres at kjæresten din melder sitt behov for alenetid.

Jeg vet ikke om det skyldes en grunnleggende frykt for å binde seg, eller om hun rett og slett ikke vil gi opp sitt frie liv.

Det svaret får du bare hvis dere to får snakke sammen, og det synes jeg du bør prøve å gjøre.

Her må dere begge huske at dere er frie mennesker som ikke skylder hverandre annet enn å være ærlige om hva dere vil ha ut av forholdet deres.

Hvis det høres ut som at kjæresten din mest av alt ønsker å fortsette singellivet med deg som helgekjæreste, så har hun all rett til det. På den annen side har du også rett til å gjøre det som er best for deg, og det bør du absolutt gjøre.

Men nå, først og fremst, snakke sammen ordentlig og uten fordommer. Du er i den perioden et forhold går fra å være helt nytt til å bli mer etablert.

Hvordan forholdet deres skal se ut er opp til dere to å bestemme, så her er det bare å åpne munnen og forklare hvordan et forhold ser ut for dere.

Hilsen samlivsekspert Vibeke Dorph

Denne saken ble første gang publiset på Alt.dk.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2024, og sist oppdatert 07/05 2024.

Les også